“Για το καλό μας…” – Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τα ξημερώματα της Δευτέρας

Ο Μητσοτάκης είπε πως η πατρίδα περνά στα χέρια μας, για να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς. Ευτυχώς προς το παρόν δε χρειάστηκε να βάλουμε και γύψο…

Πριν από λίγη ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μέτρο της απαγόρευσης κάθε… άσκοπης κυκλοφορίας, χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα ισχύς και εφαρμογής του. Εξαιρούνται μόνο οι μετακινήσεις για εργασία, για τα απαραίτητα ψώνια, ιατρική φροντίδα ή για βόλτα με το κατοικίδιό τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει πως “το κράτος πρέπει να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών”. Δεν εξήγησε όμως, σε κανένα σημείο, πώς το διασφαλίζει αυτό η κυβέρνηση, όταν αφήνει αβοήθητους τους υγειονομικούς και χωρίς επαρκή τεστ για την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων τον πληθυσμό της χώρας.

Στο όνομα του “συλλογικού καλού”, ανακοίνωσε αυστηρά πρόστιμα για κάθε παραβάτη και υποχρεωτική επίδειξη δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, ακόμα και για όσους βρίσκονται δικαιολογημένα στον δρόμο.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου χάνεται μια ζωή κάθε δύο λεπτά. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα αν έχει κάνει αντίστοιχους υπολογισμούς για την ενδεχόμενη απώλεια κερδών των επιχειρήσεων (χάνονται τόσα ευρώ κάθε λεπτό) και για ποιο λόγο δεν αποφασίζει η κυβέρνηση τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας σε μαζικούς χώρους, που γίνονται υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση του ιού.

Έριξε το σύνθημα να μείνουμε στις εστίες μας και να τις μετατρέψουμε σε οχυρά ζωής. Ξέχασε, ωστόσο, να αναφέρει τι καλούνται να κάνουν οι φοιτητές που εξορίζονται από τις εστίες όπου διέμεναν και ουσιαστικά διατάσσονται να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους -κάτι για το οποίο λοιδορήθηκαν πολλές οικογένειες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Έκανε ιστορικές αναφορές σε Κερκόπορτες στο κακό, που πρέπει να κλείσουν, επιφυλάσσοντας ίσως για τον εαυτό του τον ρόλο του Αυτοκράτορα Παλαιολόγου. Δεν ξέχασε μάλιστα να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του κατάφερε εν μέσω κρίσης να προστατεύσει τα σύνορα, ρίχνοντας μια ακόμα ντόπα “εθνικής περηφάνιας” στο τηλεοπτικό του κοινό.

Έκανε έναν σύντομο απολογισμό των θετικών ενεργειών της κυβέρνησης, χωρίς να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Δημόσιας Υγείας, τον μόνο πυλώνα που μπορεί να σηκώσει το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης.

Μίλησε για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που πρέπει να υπογράψουμε για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Δε μας είπε όμως αν προβλέπεται χώρος για δικαιώματα στους πολίτες και τους εργαζόμενους, σε αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Δεν παρέλειψε να κρυφτεί πίσω από τη μορφή του Τσιόδρα,και από τον κόμπο στο λαιμό του τελευταίου, κατά τις χτεσινές του δηλώσεις, επιχειρώντας να συγκινήσει και να κερδίσει το κοινό, με ένα φτηνό κόλπο.

Επανέλαβε την προκλητική άποψη ότι το μεγαλύτερο όπλο μας στην καταπολέμηση του ιού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά. Ξανά δηλαδή το έργο της “ατομικής ευθύνης”, χωρίς καμία αναφορά στον ρόλο που πρέπει να παίξει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας επιτέλους την “κρατική ευθύνη”.

Κόλλησε ένα ρητό του Θεόδωρου Ρούζβελτ και είπε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ότι δεν είναι περιορισμός, αλλά ένα δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης (ξαφνικά η ατομική ευθύνη έμεινε στο περιθώριο) και μια κατάθεση σεβασμού στο σύνολο, προκειμένου να μείνει συμπαγής ο κοινωνικός ιστός. Ο ίδιος ιστός δηλαδή που έγινε χίλια κομμάτια από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που εφάρμοσαν πιστά τα μνημόνια και τα ματωμένα τους πλεονάσματα.

Κι έκλεισε λέγοντας πως η πατρίδα περνά στα χέρια μας, για να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς. Ευτυχώς προς το παρόν δε χρειάστηκε να βάλουμε και γύψο…

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: