Φασιστοειδή βανδάλισαν το μνημείο για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Βγήκαν παγανιά και βεβήλωσαν με σβάστικα την πλάκα με το ποίημα του Ρίτσου, στο μνημείο για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Μπλόκο της Καλογρέζας. Έχουν αυταπάτες πως έτσι μπορούν να σβήσουν το χνάρι των αγωνιστών από την ιστορία αυτού του τόπου.

Τα φασιστοειδή βγήκαν παγανιά στη Νέα Ιωνία κι έδειξαν το πραγατικό τους ποιόν και τις ιδέες τους. Εχοντας δυσανεξία στη θέα του μνημείου των αγωνιστών αντιστασιακών (κομμουνιστών κι αντιφασιστών) που εκτελέστηκαν στο μπλόκο της Καλογρέζας από τους ναζί κατακτητές και τους δωσίλογους συνεργάτες τους, το βανδάλισαν με μια σβάστικα πάνω στην πλάκα με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή. Τρέφουν αυταπάτες πως έτσι μπορούν να ξεμπερδέψουν με τις ιδέες του και να σβήσουν το χνάρι των αγωνιστών στην ιστορία αυτού του τόπου.

Σημειώνουμε πως εκεί είχε γίνει το πρώτο μεγάλο μπλόκο επί Κατοχής, εγκαινιάζοντας μια νέα άθλια τακτική των κατακτητών και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Στις 15 Μάρτη 1944, τα Τάγματα Ασφαλείας περικύκλωσαν με τις δυνάμεις τους την περιοχή, συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες από 15 ως 60 χρονών, και συνέλαβαν εκατοντάδες κατοίκους -πολεμιστές και άμαχο πληθυσμό- εκτελώντας επί τόπου 22 αγωνιστές της Αντίστασης. Ανάμεσά τους ένα παιδί 16 χρονών κι ένας Ιταλός αντιφασίστας. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, ενώ πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν στη Γερμανία, για να δουλέψουν καταναγκαστικά στα εργοστάσια της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.

Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια

Γ. Ρίτσος

Η ιστορική μνήμη δεν πρόκειται να σβήσει. Ο λαός δεν ξεχνά την ιστορία του και τους αγώνες του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: