Επικαλούμενη την τουριστική σεζόν η Δημοτική Αρχή Λευκάδας απαγορεύει την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα! – Άμεση η αντίδραση των οικοδόμων

«Ανησυχεί» ο Δήμος Λευκάδας για την ομαλή λειτουργία της τουριστικής σεζόν. Το ίδιο «ανησυχούν» και οι μεγαλοξενοδόχοι. Φαίνεται όμως ότι κανένας δεν ανησυχεί πώς θα ζήσουν οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές και οι οικογένειές τους από την απαγόρευση της εργασίας τους.

Με την άμεση αντίδρασή τους και μια μαζική κινητοποίηση οι οικοδόμοι της Λευκάδας πριν από μερικές μέρες επέβαλαν στη δημοτική αρχή να αποσύρει την απαράδεκτη απόφασή της για απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών μέσα στο καλοκαίρι, αρχής γενομένης από το 2023, επικαλούμενη την τουριστική σεζόν. Την ίδια στιγμή, όμως, η δημοτική αρχή σχεδιάζει να επαναφέρει την πρόταση από τον Σεπτέμβρη, οπότε οι οικοδόμοι με το Συνδικάτο τους οργανώνονται για να την αντιμετωπίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 4 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα παρευρεθεί και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Μάκη Βερροιώτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας, ο οποίος φωτίζει το τι θα σήμαινε στην πράξη μια τέτοια απόφαση από τη δημοτική αρχή. Οπως μας λέει, έτσι θα μείνουν άνεργοι οι οικοδόμοι, δεκάδες οικογένειες νηστικές. «Ποιότητα ζωής δεν είναι να αφήνονται οι εργάτες και τα παιδιά τους χωρίς εισόδημα, χωρίς φαΐ. Είναι πρόκληση να εισηγούνται υπέρογκα πρόστιμα, από 5 έως 20.000 ευρώ, για τους εργάτες που παλεύουν να φέρουν ένα μεροκάματο στο σπίτι», σημειώνει. Και αναδεικνύει άλλη μια διάσταση: «Τους υπόλοιπους μήνες θα αυξηθεί η εντατικοποίηση, θα εκλείψουν ακόμη και τα ελάχιστα μέτρα υγείας και ασφάλειας στα γιαπιά. Γιατί οι βροχές και το κρύο θα πιέσουν χρονικά τις οικοδομικές εργασίες, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να φορτωθούν στις πλάτες μας.

Το επόμενο βήμα είναι να έρθουν μεγάλες εταιρείες με δικό τους προσωπικό και να αναλάβουν τις δουλειές. Οι ντόπιοι οικοδόμοι, όσοι απομείνουν, θα βρίσκουν μερικά μεροκάματα τον χειμώνα και το καλοκαίρι θα πάνε στα τουριστικά επαγγέλματα να βάλουν και αυτοί πλάτες στο “θαύμα” του τουρισμού».

Σε σχέση με την αντίδραση του κλάδου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου εξηγεί ότι οι οικοδόμοι «όταν το έμαθαν έπαθαν σοκ, και μετά εξοργίστηκαν. Ως Συνδικάτο αντιδράσαμε άμεσα με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα σε μία μέρα κινητοποιήθηκαν πάνω από 100 οικοδόμοι και συνάδελφοι από τα συναφή επαγγέλματα, σε χρόνο – ρεκόρ πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις του Συνδικάτου, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια να περάσουν το μέτρο στα μουλωχτά».

«Πάση θυσία ανάπτυξη του τουρισμού για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων»: Ετσι εξηγείται η παραπάνω απόφαση, με τον Μ. Βερροιώτη να σημειώνει: «Η ευημερία των κερδών τους δεν είναι η δική μας ευημερία. Τους ρωτάμε, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού τα τελευταία 15 χρόνια, τι κέρδισαν; Πόσο αυξήθηκαν τα μεροκάματα; Γιατί δεν μας λένε τι χάνουν κάθε χρόνο; Δεν τους δίνουν ρεπό, υπερωρίες, Δώρα και επιδόματα που δικαιούνται. Και τον χειμώνα ζουν με το ταμείο ανεργίας. Για τους ιδιωτικούς υπάλληλους ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει εξοντωτικά ωράρια μέχρι τις 12 το βράδυ, χωρίς να δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στον μισθό τους. Για να μην πούμε ότι θάλασσα έχουμε και θάλασσα δεν βλέπουμε, επειδή μιλάνε για ποιότητα ζωής».

Ριζοσπάστης

Τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής Λευκάδας να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, επικαλούμενη την τουριστική καλοκαιρινή σεζόν, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες οικοδόμους χωρίς μεροκάματο και ασφάλιση όλο το καλοκαίρι, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: