Ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου νερό τη μέρα στη Μόρια ανά πρόσφυγα αποκαλύπτει ερώτηση του Ριζοσπάστη – “Συντριπτικά ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ” ισχυρίστηκε ο Χαρδαλιάς (VIDEO)

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παραδεχόμενος ότι “είναι πολύ σημαντικό να γίνονται όσα λέει η δημοσιογράφος”, παράλληλα ωστόσο έσπευσε να ωραιοποιήσει το έργο της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “τεράστια προσπάθεια”.

Τους κινδύνους που δημιουργούνται από την έλλειψη μέτρων στις προσφυγικές δομές αποκάλυψε με ανάγλυφο τρόπο ερώτηση της δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη, στη διάρκεια της καθιερωμένης καθημερινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε, είναι ότι στο στρατόπεδο της Μόριας, οι πρόσφυγες κατ’ άτομο καλούνται να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους με ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου νερό τη μέρα, δηλαδή να πιουν, να πλυθούν και να καθαρίσουν τα ρούχα τους. Στο ερώτημα για την έλλειψη μέτρων υγιεινής, τρεχούμενου ζεστού νερού, εξοπλισμένων ιατρείων και την αναγκαία οργάνωση του απεγκλωβισμού των μεταναστών, ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού πρώτα υπέδειξε ως καθ’ ύλην αρμόδιο το υπουργείο μετανάστευσης, δήλωσε ότι “Συντριπτικά ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ”, κάνοντας λόγο για “σχετική επιτυχία” στη διαχείριση των κρουσμάτων. Τόσο συντριπτικά κι επιτυχημένα ακολουθήθηκαν οι οδηγίες, που στο Κρανίδι μολύνθηκε περίπου το ένα τρίτο των διαμενόντων στο ξενοδοχείο – δομή, ενώ στη Μαλακάσα, που θεωρητικά ήταν σε καραντίνα και αυστηρό έλεγχο αποκαλύφθηκε νέο κρούσμα ουσιαστικά με τυχαίο τρόπο, όταν πατέρας βρέθηκε στη ΓΑΔΑ για να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του.

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παραδεχόμενος ότι “είναι πολύ σημαντικό να γίνονται όσα λέει η δημοσιογράφος” κι ομολογώντας πως “δυστυχώς δεν είναι οι ιδανικότερες αυτή τη στιγμή οι συνθήκες στους περισσότερους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, το γνωρίζουμε αυτό, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας”. Παράλληλα ωστόσο έσπευσε να ωραιοποιήσει το έργο της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “τεράστια προσπάθεια” για τον απεγκλωβισμό κυρίως ευπαθών ομάδων από τις δομές αυτές και να εξασφαλιστούν “όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες υγιεινής σε αυτές”. Αποδεικνύεται ότι παρά την αποδεδειγμένη – και από το παρελθόν, χρόνια πριν την πανδημία – προσωπική του ευαισθησία στους προσφυγικούς πληθυσμούς, έχει επιλέξει εκ των πραγμάτων όχι απλά να υπηρετήσει ως εκ της θέσης του, αλλά εκ των πραγμάτων να δώσει άλλοθι και να καταστήσει επικοινωνιακά πιο εύπεπτη την κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: