Εμείς επιλέγουμε με ποιους θα ζήσουμε!

Το όνομα της Ηριάννας θα γραφτεί στην ιστορία χωρίς τη θέλησή της, καθώς η υπόθεσή της αποτελεί μια από τις […]

”Μου ζητάνε να αποδείξω ότι δεν είμαι ροζ ελέφαντας που ίπταται πάνω από τα κεφάλια τους..” Ηριάννα Β.Λ

Το όνομα της Ηριάννας θα γραφτεί στην ιστορία χωρίς τη θέλησή της, καθώς η υπόθεσή της αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κακοδικίες που θα βαραίνουν την ελληνική δικαιοσύνη.

Η φυλακή είναι το πιο σκληρό πράγμα που επινόησε ο ανθρώπινος νους. Καθημερινά μαχόμαστε για τον περιορισμό των ποινών φυλάκισης, για εναλλακτικές μεθόδους πραγματικού σωφρονισμού. Ο εγκλεισμός είναι δυσμενέστατος ακόμη και για τον προδήλως ένοχο μιας πράξης. Όταν είσαι αθώος, σε πνίγει χίλιες φορές περισσότερο.

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας, αύριο Τετάρτη στο Εφετείο Αθηνών, θεωρήσαμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε το ιστορικό αυτής της πραγματικά βγαλμένης από μυθιστόρημα, υπόθεσης.

Θα πάμε πίσω στο 2011 και συγκεκριμένα στις 5 του Μάρτη: ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος, φιλοξενεί στο σπίτι του δύο φίλους , λίγες μέρες αργότερα στις 14 του ίδιου μήνα θα συλληφθούν στο Βόλο δύο άτομα που παραδέχθηκαν μετέπειτα τη σχέση τους και τη συμμετοχή τους στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και ταυτόχρονα στην Αθήνα θα συλληφθεί ο Κωνσταντίνος, στο σπίτι του οποίου ήταν τη στιγμή της σύλληψης η Ηριάννα.  Προσήχθησαν και οι δυο στη ΓΑΔΑ για προανακριτική κατάθεση. Η Ηριάννα αφέθηκε ελεύθερη την ίδια μέρα, κανένα στοιχείο δεν την συνέδεε με τίποτα, δεν εκκρεμούσε το παραμικρό σε βάρος της. Ο Κωνσταντίνος θα αφεθεί ελεύθερος τρεις ημέρες μετά. Κατά τη διάρκεια της προανακριτικής κατάθεσης η νεαρή κοπέλα, σίγουρη για την αθωότητά της δίνει οικειοθελώς δείγμα DNA, το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται παντού στο σπίτι του Κωνσταντίνου, που ήδη οι αρχές έχουν ψάξει εξονυχιστικά, δίχως να βρουν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η Ηριάννα συνεχίζει τις σπουδές και τη ζωή της, αφήνοντας πίσω εκείνο το πραγματικά βίαιο βράδυ το οποίο έζησε- είναι εφιαλτικό να εισβάλουν οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ την ώρα που κοιμάσαι.

Θα περάσουν εφτά μήνες όταν ένας άγνωστος μάρτυρας, φερόμενος ως βοηθός τεχνικού ανελκυστήρων, θα πάρει τηλέφωνο την αστυνομία και θα πει ότι είδε έναν άγνωστο άνδρα να κρύβει ένα κουτί στην Πολυτεχνειούπολη. Μάλιστα θα επισημάνει ότι επειδή το πέρασε για θησαυρό, πήγε, έσκαψε, βρήκε το κουτί, το έβγαλε, το άνοιξε, ακούμπησε το περιεχόμενο, το ξαναέθαψε σε άλλο σημείο για να μην το βρει ο άγνωστος αν το αναζητήσει και αργότερα τηλεφώνησε στις αρχές. (να σημειωθεί ότι κάποια από τα ευρήματα τα τοποθέτησε όπως είπε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και τα επέστρεψε τρεις μέρες αργότερα). Τα όπλα που θα βρεθούν στο περιβόητο κουτί θα κατασχεθούν από τις αρχές και θα ελεγχθούν από τα εργαστήρια της ΔΑΕΕΒ. Κανένα από αυτά δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία ενέργεια, είναι όπως λέμε ”ορφανά κι αχρησιμοποίητα”. Περιμετρικά στις ακμές και στα χείλη ενός γεμιστήρα εκτός όπλου θα εντοπιστεί ένας μερικός γενετικός τύπος αγνώστου θήλεος ατόμου.

Στο μεταξύ ο σύντροφός της Κωνσταντίνος, αθωώνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η αθώωσή του θα φέρει μια ανάσα, παρότι ήταν τρόπον τινά αναμενόμενη από την οικογένεια και το περιβάλλον, κανένα στοιχείο δεν υπήρχε εις βάρος του, εκτός από φιλικές σχέσεις με άτομα που είχαν απασχολήσει τη δικαιοσύνη, μα ως γνωστόν οι φιλικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται σε ένα κράτος δικαίου όπως η Ελλάδα. Ή μήπως όχι;

Δύο χρόνια περίπου, η υπόθεση με τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης θα κρατηθεί ”στα συρτάρια”. Το Γενάρη του 2013 και ενώ η Ηριάννα πηγαίνει να παραδώσει μάθημα, θα συλληφθεί, καθώς έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.  Την επόμενη μέρα θα βγει το κατηγορητήριο και μετά από δύο ημέρες θα κληθεί σε απολογία. Της επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στη ΔΑΕΕΒ την 1η, την 10η και την 20η κάθε μήνα, απαγόρευση συναναστροφής με όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο πλην του συντρόφου της, Κωνσταντίνου. Η ίδια θα τηρήσει ευλαβικά τους περιοριστικούς όρους μέχρι το ακροατήριο τον Ιούνιο του 2017 και όποτε ζητήσει ειδική άδεια για να βγει εκτός συνόρων με σκοπό την παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων, θα την πάρει.

Από την πρώτη στιγμή ο σύντροφός της, η οικογένεια και οι φίλοι της θα βρεθούν στο πλευρό της, μην αμφιβάλλοντας στιγμή όχι μόνο για την αθωότητά της, αλλά και για την πανηγυρική της αθώωση. Η ίδια και οι δικοί της θα προσλάβουν ειδικό γενετιστή καθηγητή και θα καταθέσουν αίτηση να τους δοθεί το «δείγμα» DNA , το οποίο όμως, όπως τους ανακοινώνεται, έχει αναλωθεί (!)

Η Ηριάννα θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο, χωρίς κανένα στοιχείο. Φίλοι και συγγενείς θεωρούν πως το θέατρο του παραλόγου θα λήξει εκεί, σε λίγο, θα τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια στην οποία δύο άνθρωποι εισήλθαν κυριολεκτικά από το πουθενά. Για τον Κωνσταντίνο μπορεί η αθώωση να ήταν λύτρωση, όμως η εμπλοκή  της Ηριάννας σε όλο αυτό θα τον βαρύνει διπλά. Όλοι περίμεναν την ετυμηγορία, που θα έφερνε τη δικαίωση! Κι όμως  την 1η Ιουνίου του 2017 η Ηριάννα θα καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή  για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προμήθεια – κατοχή πυρομαχικών και όπλων.

Εξηγείται λογικά η απόφαση; Όχι, ο κοινός νους δεν μπορεί να την εξηγήσει. Εξηγείται νομικά η απόφαση; Όχι! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.Η απόφαση έκανε λόγο για τα λεγόμενα ”ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης”, ψάξαμε πολύ για να βρούμε και την πράξη στην οποία οι αξιότιμοι δικαστές αναφέρονται. Μάταια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΞΗ.

Καμία πράξη λοιπόν, καμία πράξη τετελεσμένη, αλλά τα χρόνια 13 στο σύνολο. Τα δικά της, 29, κλεισμένα μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Δύο αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης ποινής στους επόμενους μήνες, απορρίπτονται κι αυτές. Επικίνδυνη η Ηριάννα. Επικίνδυνη γιατί; Επικίνδυνη γιατί δεν αποφάσισε στιγμή να φύγει από το πλευρό του ανθρώπου που η ίδια διάλεξε, δεν άλλαξε τη ζωή της μετά την πρώτη προσαγωγή, δεν είχε τίποτα να κρύψει κι από κανέναν να κρυφτεί. Ένα σύμφωνο συμβίωσης στο Μεταγωγών θα προλάβει να τη δέσει και τυπικά με τον Κωνσταντίνο, το βράχο της.

Υπάρχουν δικαστές που κάνουν λάθη; Η απάντηση είναι προφανής. Αν δεν υπήρχαν, δεν θα υπήρχαν τα Εφετεία. Προτού απολογηθεί ο κάθε υπεύθυνος για τους εννέα μήνες ζωής που έχει κλέψει από την Ηριάννα και τον Κωνσταντίνο, ας έρθει το δικαστήριο στο δεύτερο βαθμό να διορθώσει αυτή τη βλαβερή πρωτόδικη απόφαση, την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την απόφαση που έχει ξεσηκώσει τόσο την κοινή γνώμη, όσο και την επιστημονική κοινότητα νομικών και βιολόγων.

Αύριο στο Εφετείο, πάμε να πάρουμε την Ηριάννα πίσω!

 

*Το σκίτσο είναι του Πάνου Ζάχαρη

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: