Εξαγωγή απεργοσπαστών – Υποψίες για μεταφορά ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από την Ελλάδα στην Αλβανία

Εδώ και κάποιες μέρες, οι 65 αερολεγκτές των Τιράνων βρίσκονται σε απεργία, μετά από μειώσεις-σοκ στους μισθούς τους ως και 60%.

Με τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας σε συνεχιζόμενη κρίση λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως κάποιοι μελετάνε νέες, δημιουργικές και εξωστρεφείς πηγές εσόδων, όπως η εξαγωγή απεργοσπαστών σε γειτονικές χώρες.

Εδώ και κάποιες μέρες, οι 65 αερολεγκτές των Τιράνων βρίσκονται σε απεργία, μετά από μειώσεις-σοκ στους μισθούς τους ως και 60%. Μάλιστα, οι απεργοί την Τετάρτη κατέλαβαν τον Πύργο Ελέγχου των Τιράνων, με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, που κατηγορεί ως προνομιούχους και υποκινούμενους τους απεργούς (τι μας θυμίζει άραγε;), να στέλνει το στρατό και την αστυνομία για την εκκένωση του πύργου, με 24 από τος απεργούς να προσάγονται.

Παράλληλα, στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έντονες είναι οι φήμες από το βράδυ της Πέμπτης πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να στείλει προς ενίσχυση αεροελεγκτές από την Αθήνα στην Αλβανία, την ώρα που η Τουρκία φέρεται να έχει αποστείλει ήδη 15 Τούρκους στρατιωτικούς ελεγκτές στα Τίρανα. Παρότι η πληροφορία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της, κάνοντας λόγο για “ειδεχθή γεγονότα” σχετικά με τις συλλήψεις των Αλβανών συναδέλφων, προσθέτοντας πως:

 «Καταδικάζουμε επίσης κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Αλβανίας από ελεγκτές τρίτων χωρών. Καλούμε σε συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους μας τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιλύσουν με σύνεση τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί, να αποκατασταθούν οι συνάδελφοί μας στις θέσεις τους και να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξή τους».

Οι φήμες ωστόσο δε λένε να κοπάσουν, με τον Έντι Ράμα να δηλώνει την Παρασκευή σε αλβανικά ΜΜΕ πως «είχαμε απαντήσεις από τους ελεγκτές της Τουρκίας και έχουμε μια άλλη ομάδα από την Ελλάδα που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας». Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανότητα έκδοσης “φύλλων πορείας” με υποχρεωτική εντολή μετακίνησης από την ελληνική ΥΠΑ.

Δεδομένου ότι για να αναλάβει καθήκοντα ένας αεροελεγκτής είναι αναγκαία η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τόπο στον οποίο καλείται να υπηρετήσει, είναι σαφές ότι τέτοιου είδους ενέργειες σχετίζονται περισσότερο με γεωπολιτικά παιχνίδια, παρά με την ουσία της υπόθεσης, χωρίς αυτό να αναιρεί πως είναι από μόνη της απαράδεκτη η οποιαδήποτε σκέψη υπονόμευσης ενός αγώνα εργαζομένων με τέτοιες μεθόδους, ακόμα κι αν αυτές είναι απλά “συμβολικού” χαρακτήρα.

Με πληροφορίες από ΕφΣυν

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: