“Είπαμε να τους δείρετε, αλλά όχι κι έτσι” – Ξύλο με αυτοσυγκράτηση σύστησε στα ΜΑΤ ο Νίκος Τόσκας

Δικαιολόγησε την αντίδραση των αστυνομικών στην επιχείρηση κατάρριψης του αγάλματος Τρούμαν, δηλώνοντας παράλληλα ότι “παραβιάστηκαν τα όρια”, για να ρίξει λίγο μετά συνευθύνη για τη βία και τη μη κατάργηση το ΜΑΤ στους ίδιους τους διαδηλωτές, καθώς στην Αθήνα γίνονται πράγματα που “δε συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”.

Οι λίγο μεγαλύτεροι προλάβαμε την εποχή που ο Βύρων Πολύδωρας υπερασπιζόταν τα “ηρωϊκά ΜΑΤ”, που “ακούνητα” γίνονταν “σάκος του μποξ” για τους διαδηλωτές. Μια μετριοπαθέστερη, “αριστερή εκδοχή” του εν λόγω αφηγήματος μας έδωσε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός προστασία του πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Πρόκειται συγκεκριμένα για την εκδοχή των “μερικώς αυτονομημένων ΜΑΤ”, που ενώ “αντέδρασαν ως όφειλαν” στην περίπτωση του αγάλματος Τρούμαν, φαίνεται πως “ξεπέρασαν τα όρια”, όρια τα οποία όμως κατά τον υπουργό ξεπερνούν και οι διαδηλωτές, οι οποίες κάποιες φορές όπως μας λέει επιτίθενται στα ΜΑΤ. Τονίζοντας την “ιδιαίτερη ευαισθησία” που διακρίνει την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αντιπολεμικών διαδηλώσεων, μας διαβεβαίωσε ότι παρέμβαση υπήρξε “μόνο” για το άγαλμα, διότι κατά τα άλλα επιτρέπεται κανείς να διαδηλώνει κατά του πολέμου, αλλά όχι εναντίον των συμβόλων του.

Δεν παρέλειψε επίσης να συγκριθεί με τους προκατόχους του στο υπουργείου, ισχυριζόμενος ότι τα χημικά είναι πλέον πολύ λιγότερα, ενώ εκτίμησε ότι το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης θα καταστήσει τους διαδηλωτές μετριοπαθέστερους και λιγότερο εχθρικούς προς τον κρατικό μηχανισμό, γιατί αυτά που γίνονται εδώ “δε γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”. Έτσι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διατηρεί τα ΜΑΤ και τις κλούβες τους, παρά τη θλίψη που της προκαλεί το θέαμα. Εμείς συμφωνούμε με τον κύριο υπουργό ότι τα όρια σαφώς παραβιάστηκαν. Είμαστε σίγουροι πως αν είχαν τηρηθεί, δε θα έπεφταν συνολικά τέσσερις ματατζήδες με κλωτσιές και γκλομπιές πάνω στον άοπλο διαδηλωτή του βίντεο, τουλάχιστον όχι σε δυάδες, αλλά ένας-ένας. Ή έστω θα κλωτσούσαν ελαφρύτερα. Φως φανάρι ότι υπονομεύουν το προοδευτικό έργο του υπουργείου με τον υπερβάλλοντα ζήλο τους. Γι’αυτό εξάλλου όπως δήλωσε ο Τόσκας, μελετάται το ενδεχόμενο ΕΔΕ, διαδικασίας γνωστής για την κάθαρση που φέρνει παντού και πάντα στην πολιτική ζωή και τα σώματα ασφαλείας του τόπου μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: