Έφυγε σε ηλικία 108 ετών ο παλιός βουλευτής της ΕΔΑ Γιάννης Παπαδημητρίου

Είχε διατελέσει βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ από το 1956 ως το 1967, αποτελώντας ως το θάνατό του το γηραιότερο εν ζωή πρώην βουλευτή της χώρας,  και διακρίθηκε για την αγωνιστική και συνδικαλιστική του δράση.

Έζησε σχεδόν σε όλο τον πολυτάραχο 20ό αιώνα, ζώντας ή και συμμετέχοντας ενεργά στις πιο κρίσιμες καμπές της ιστορίας του ελληνικού λαού. Ο λόγος για τον Γιάννη Παπαδημητρίου, που έφυγε ανήμερα των Χριστουγέννων σε ηλικία 108 ετών. Είχε διατελέσει βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ από το 1956 ως το 1967, αποτελώντας ως το θάνατό του το γηραιότερο εν ζωή πρώην βουλευτή της χώρας,  και διακρίθηκε για την αγωνιστική και συνδικαλιστική του δράση.

Είχε έρθει στον κόσμο το 1912 στο Ψηλό Χωριό στην ορεινή Φωκίδα στις 29 Μαρτίου 1912. Ακολούθησε νομικές σπουδές κι από το 1936 δούλευε στους Ελληνικούς Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους, διατελώντας μάλιστα πρόεδρος του σωματείου του ΕΗΣ (Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι” από το 1941 ως το 1947. Συμμετείχε στην αντίσταση, αλλά στοχοποιήθηκε από το εμφυλιακό κράτος, που τον απέλυσε από τη θέση του και τον καταδίκασε εις θάνατον σε στρατοδικείο. Τελικά απελευθερώθηκε μετά την επανάληψη της δίκης του και εργάστηκε ως δικηγόρος. Από το 1956 εκλεγόταν βουλευτής αρχικά Καβάλας και στη συνέχεια Β’ Πειραιά, όπου ανέδειξε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. 

Στη διάρκεια της δικτατορίας γνώρισε νέες διώξεις, και εξορίστηκε στη Γυάρο, τη Λέρο, τον Ωρωπό, τη Σαμοθράκη κι υπήρξε επίσης κρατούμενος στο Μπογιάτι. Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε στον ΗΣΑΠ, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1987. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ ως το 1968.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα κι αντί στεφάνων η οικογένεια ζητεί όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν στις οργανώσεις “Ηλιαχτίδα” Νέας Σμύρνης και “Γιατροί του Κόσμου”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: