“Έφυγε” πλήρης ημερών ο αγαπητός σύντροφος Θύμιος Μαύρης

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν παρών σε κάθε κινητοποίηση, μπροστάρης σε κάθε διεκδίκηση, μέχρι να πέσει στο κρεβάτι. Πάντα δρούσε αθόρυβα, με σεμνότητα, δίχως το στοιχείο της προσωπικής προβολής.

Ο σύντροφος Θύμιος Μάρης, από τη δρακογενιά της Αντίστασης, έφυγε χτες από τη ζωή, στα 99 του χρόνια. Η ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ, που ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση, παραθέτει το βιογραφικό του σημείωμα, που είναι αφιερωμένο στο λαϊκό κίνημα, τους αγώνες του και την πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

«Έφυγε σήμερα 5-2-20 από κοντά μας ο σύντροφος και συμπατριώτης μας, ο αγαπημένος μας Θύμιος Μαύρης.

Ο Θύμιος γεννήθηκε στην Πάρο το 1921 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών “ΗΦΑΙΣΤΟΣ”. Εργάστηκε για λίγο σαν μηχανικός, αλλά διωγμένος από παντού λόγω “κοινωνικών φρονημάτων”, στράφηκε στο Εμπόριο.

  • -Από μικρός γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ).
  • -Στην περίοδο της Κατοχής παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μέλος του ΕΑΜ αναδείχνεται σε ανώτερο στέλεχος της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ).
  • -Το καλοκαίρι του 1945, “τιμήθηκε δεόντως” όπως χιλιάδες άλλοι πατριώτες αγωνιστές και κομμουνιστές, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και βασανίζεται.
  • -Το 1948 ξανά συλλαμβάνεται, βασανίζεται από την Ασφάλεια και εξορίζεται στη Μακρόνησο, με θητεία στο κολαστήριο της λεγόμενης Γλαροφωλιάς.
  • -Το 1949 περνάει Στρατοδικείο. Προτείνεται σε θάνατο αλλά τελικά καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή.
  • -Λαμβάνει μέρος στην ίδρυση της ΕΔΑ και το 1956 παίρνει μέρος στο καθοδηγητικό γραφείο Κυκλάδων.
  • -Με τη χούντα, αφού βασανίστηκε απάνθρωπα, στέλνεται 3,5 χρόνια εξορία στη Γυάρο, στον Ωρωπό και στη Λέρο.
  • -Πρωτοστατεί στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
  • -Με τη μεταπολίτευση μπαίνει στο καθοδηγητικό γραφείο των Κυκλάδων του ΚΚΕ, όπου βοηθά στην ανάπτυξη των Οργανώσεων του Κόμματος στις Κυκλάδες και στην επίλυση πολλών προβλημάτων του νησιού μας.
  • -Υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στις Κυκλάδες το 1982.
  • -Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ιδρυτικό μέλος πολλών συλλόγων, στυλοβάτης του προοδευτικού κινήματος του νησιού μας μετά τη μεταπολίτευση.

Τιμήθηκε για τη δράση του, τους αγώνες του και την κοινωνική του προσφορά στο παρελθόν από το Δήμο της Αθήνας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρός του για πολλά χρόνια και τον ΜΕΑΣ Αρχίλοχος της Πάρου.

Ο Θύμιος, μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν παρών σε κάθε κινητοποίηση, κάθε διαδήλωση του Κόμματος, των συνταξιούχων, μπροστάρης σε κάθε διεκδίκηση της γειτονιάς του, μέχρι να πέσει στο κρεβάτι. Ιδεολογικά καταρτισμένος, άνθρωπος ευγενής, πάντα πρόθυμος να προσφέρει σε όποιον είχε ανάγκη τη βοήθειά του, αγαπητός σε όλους τους Παριανούς και τους Αμπελοκηπιώτες που τον γνώριζαν. Πάντα δρούσε αθόρυβα, με σεμνότητα, δίχως το στοιχείο της προσωπικής προβολής.

Νιώθουμε τυχεροί που τον γνωρίσαμε, που μας συντρόφεψε σε μια σειρά αγώνες, που μας διαπαιδαγώγησε με τα λόγια του, μας μετέδωσε τις γνώσεις του και διδαχθήκαμε από τη στάση του στη ζωή.

Θα ζει πάντα στη μνήμη μας και τις καρδιές μας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 7/2 και ώρα 15.30 στον ΙΝ Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νεκροταφείο Ζωγράφου».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων σημειώνει τα εξής σε ανακοίνωσή του:

Εκφράζουμε την οδύνη μας, για την απώλεια του αγαπημένου μας Θύμιου Μαύρη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης με φυλακίσεις και εξορίες μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, ιδρυτή του συλλόγου μας ( το 1959) και επί πολλά χρόνια πρόεδρο του συλλόγου μας.

Ανεκτίμητη είναι η συνεισφορά του Θύμιου για την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας, ώστε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για μας και τις επόμενες γενεές, καθώς και για το μπόλιασμα του Συλλόγου μας, με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες: της ενότητας, αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης, ειρήνης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: