Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαραγκουδάκης

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος “Το σπίτι του Αγωνιστή”, Κώστας Μαραγκουδάκης.

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος του ΚΚΕ Κώστας Μαραγκουδάκης και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος “Το σπίτι του Αγωνιστή”. Η καρδιά του 95χρονου αντάρτη έσβησε μετά από μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, την ίδια μέρα που κηδεύεται ο αδελφός του Γιάννης Μαραγκουδάκης, ένα από τα 5 αδέλφια της οικογένειας που ακολούθησαν το δρόμο του αγώνα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης (Χαρίλαος) γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 21 του Γενάρη 1925.

Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στους Προσκόπους μέχρι τη διάλυσή τους από το  Μεταξά. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και κατόπιν στην ΕΠΟΝ. Αναδείχθηκε σε καθοδηγητικές θέσεις. Από το 1944 μέλος του ΚΚΕ.

Πήρε μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κεφαλάρι τον Δεκέμβρη του 1944.

Το Γενάρη του 1945 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά.

Τον Ιούλη του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία.

Το Μάη του 1948 συλλαμβάνεται εκ νέου για να καταλήξει στη  Γιούρα.

Το Δεκέμβρη του 1951 μετάγεται στις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώνεται το Μάη του 1953. Το Σεπτέμβρη οδηγείται στο λόχο απομόνωσης των «αμετανόητων» του ΒΕΤΟ στο Μακρονήσι ως τον Ιούλη του 1954.

Το 1955 αποφοιτά από την ΑΣΟΕΕ. Συμμετέχει δραστήρια ως μέλος του ΚΚΕ στους αγώνες της ΕΔΑ, της ΕΕΔΥΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Την 21η Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου.

Μεταδικτατορικά, Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), μέλος της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε.

Τρείς φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κ.Κ.Ε. από το 13ο (1991) ως το 17ο Συνέδριο (2005). Από το 2008 ως το 2018 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Σπίτι του Αγωνιστή».

Τη χρονιά που πέρασε κυκλοφόρησε το βιβλίο του «80 Χρόνια Αγώνες για Λευτεριά – Κοινωνική Απελευθέρωση» (εκδόσεις “Εντός”), μια βιωματική μαρτυρία του Κώστα Μαραγκουδάκη για όλες τις κρίσιμες στιγμές του τόπου και του κινήματος, αλλά και πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και σκέψεις, που φωτοδοτούν αθέατες πλευρές της αέναης ταξικής σύγκρουσης.

Δείτε ακόμα:

Την Δευτέρα 24 Φλεβάρη η κηδεία του Κώστα Μαραγκουδάκη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: