«Έφυγε» από τη ζωή ο Καλαβρυτινός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέας Μήτσος Παλαιολογόπουλος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο αγαπημένος μας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Εαμικής Αντίστασης, Μήτσος Παλαιολογόπουλος. Αγαπητέ συναγωνιστή Μήτσο, το ΔΣ του ΣΦΕΑ, σε αποχαιρετά. Καλό σου ταξίδι και πάντα θα σε θυμόμαστε για την ανθρωπιά σου, την καλοσύνη σου, και την προσφορά σου στο κοινωνικό σύνολο.

Έφυγε από τη ζωή, την 1η Μαρτίου 2021, σε ηλικία 92 ετών, ο αγαπημένος μας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Εαμικής Αντίστασης, Μήτσος Παλαιολογόπουλος.

Ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος, γεννήθηκε στο Πάος Καλαβρύτων, σημερινό Σκούπι, το 1929, από φτωχούς γονείς. Εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και αποφοιτεί όταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Ελλάδα. Στη συνέχεια με όλες τις δυσκολίες της εποχής και με την Παιδεία διαλυμένη από τις κατοχικές συνθήκες, τελειώνει το 8τάξιο Γυμνάσιο στην γειτονική Κλειτορία, κεφαλοχώρι της περιοχής, που ήταν συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες των Καλαβρύτων.

Ο Μήτσος από νέο παλικάρι εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΠΟΝ και συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και μαχητικούς αγώνες της νεολαίας και του ΕΑΜ. Για τους αγώνες αυτούς διώχθηκε από το μετεμφυλιακό κράτος. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τα ιδανικά του προοδευτικού κινήματος μέχρι την τελευταία του Πνοή.

Η Στρατιωτική Δικτατορία του 1967 τον κυνήγησε για την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα, κατόρθωσε να διαφύγει και με την αγαπημένη του γυναίκα Ρούλα, να βρει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Εκεί στην ξενιτιά δεν έπαψε να αγωνίζεται για την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες μαζί με τους εκεί Έλληνες και Γάλλους εργαζομένους.

Το 1974 μετά από 6 χρόνια αυτοεξορίας στη Γαλλία κυνηγημένος από τη χούντα, με την πτώση της επιστρέφει στην Ελλάδα με τη σύζυγό του. Πιάνει δουλειά στον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, μετά την πτώση της δικτατορίας, συμμετείχε στους αγώνες του λαού μας για τη βελτίωση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής των Ελλήνων, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και έγραψε πολλές μελέτες και ιστορικά κείμενα που κυκλοφορούν σε πολλές εκδόσεις.

Ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε ο  ΣΦΕΑ στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, καταθέτοντας στεφάνι προς τιμή των αντιδικτατορικών αγωνιστών, εκπροσωπώντας τον ΠΣΑΕΑ.

Αγαπητέ συναγωνιστή Μήτσο, το ΔΣ του ΣΦΕΑ, σε αποχαιρετά. Καλό σου ταξίδι και πάντα θα σε θυμόμαστε για την ανθρωπιά σου, την καλοσύνη σου, και την προσφορά σου στο κοινωνικό σύνολο.

 

Για το ΔΣ του ΣΦΕΑ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: