“Δωρεές” με την τσέπη του άλλου – Κολακείες Χατζηδάκη στη ΔΕΗ που παίρνει χρήματα από τους καταναλωτές για το ΕΣΥ

Είδες η ΔΕΗ;

Με ξένα κόλλυβα εμφανίζει πρόσωπο “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης” η ΔΕΗ, αποσπώντας τα ενθουσιώδη εύσημα του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκι. Με την ευκαιρία της άφιξης του υγειονομικού υλικού που δωρίζει η εταιρεία στο ΕΣΥ, ο υπουργός πλέκει το εγκώμιο της επιχείρησης, εξηγώντας μας ότι κρατά 0,80 λεπτά κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς των 6,5 εκ. καταναλωτών – όλων εμάς δηλαδή – συγκεντρώνοντας το ποσό των 5 εκ. με το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται ως μεγάλος φιλάνθρωπος. Αν περιμένετε να ακούσετε σε αυτό τον παιάνα κάποια αναφορά στη συνεισφορά των μετόχων της ΔΕΗ στην “μεγάλη εθνική μάχη” όπως τη χαρακτηρίζει ο Χατζηδάκης, αναμείνατε στο ακουστικό σας. Το χειροκρότημα πάει στην επιχείρηση που παρακρατεί χρήματα των καταναλωτών, κι όχι στους ίδιους τους καταναλωτές που χρηματοδοτούν το “κοινωνικό προφίλ”  της ΔΕΗ. Εν προκειμένω, δωρεά για την οποία δεν ερωτάται ο δωρητής, δεν μπορεί να θεωρηθεί καν δωρεά, αν και είναι βέβαιο ότι καθένας από τα 6,5 εκ. καταναλωτών θα έδινε ευχαρίστως τόσα και αν μπορούσε και πολύ περισσότερα για τη στήριξη του ΕΣΥ, χωρίς η λύση να βρίσκεται σε “εράνους” φυσικά, αλλά στη δυναμική διεκδίκηση για τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος και πάλι βασίζεται σε δικούς μας φόρους και εισφορές. Αλλά έτσι πώς θα μπορούσε να στηθεί η σεμνή αυτή τελετή αποθέωσης;

Eξάλλου αυτό δεν είναι τίποτα να θυμηθεί κανείς πως, πριν από μερικά χρόνια, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία, κάποιοι  υποστήριζαν πως δεν ήταν βομβαρδισμοί αυτοί που έκανε το ΝΑΤΟ, αλλά ειρηνευτικές αποστολές. Όσο, λοιπόν, ειρηνευτικές αποστολές έκανε το ΝΑΤΟ τότε, άλλο τόσο η δωρεά της ΔΕΗ είναι δωρεά των μετόχων της ΔΕΗ.

Οι μέτοχοι παίρνουν απλώς την απόφαση για να γίνει η δωρεά και αυτό το κάνουν για έναν πολύ απλό λόγο που φωτίζεται καλύτερα μέσα από την παρουσίαση που είχε κάνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης στο Περιοδικό «ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» για την ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), τον Οκτώβριο του 2015. Είχε επισημάνει πως πρόκειται για ένα εργαλείο «που βελτιώνει την οικονομική απόδοση των επιχειρήσεων» αναφέροντας ότι «ακόμα και στις περιπτώσεις που η υιοθέτησή της μπορεί να σηματοδοτεί απώλειες για τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης, αυτές είναι βραχυπρόθεσμες και τελικά η επιχείρηση έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, λόγω της βελτίωσης της θέσης της στην κοινωνία, που αποτυπώνονται στα οικονομικά δεδομένα της και στα αποτελέσματα χρήσης (…) Είναι λοιπόν αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησης για να εδραιωθεί η φήμη της και να αυξηθούν τα κέρδη της». (Ριζοσπάστης, 05/02/2017)

Γι’ αυτό, λοιπόν, βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις τις τελευταίες μέρες να κάνουν δωρεές στο ΕΣΥ. Μία από αυτές ήταν και η εταιρεία MYTILINEOS, που δώρισε 65 αναπνευστήρες για να εξοπλιστούν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Η Protergia είναι ο Τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS και ταυτόχρονα ανταγωνιστής της ΔΕΗ. Είναι η εταιρεία με την οποία φωτογραφιζόταν ο υπουργός τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ λίγες μέρες μετά δήλωνε πως η ΔΕΗ δεν είναι «τεφαρίκι».

Αδυνατούμε να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω, παρά μόνο πως ελπίζουμε μετά τη δωρεά, τη δική μας, στο ΕΣΥ να ξαναγίνει η ΔΕΗ «τεφαρίκι» για τον  υπουργό…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: