Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη

Η εισαγγελική πρόταση, διατηρώντας το ελαφρύτερο ποινικό πλαίσιο, παραπέμπει σε δίκη για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης τους δύο φυσικούς αυτουργούς, δηλαδή τον μεσίτη και τον καταστγματάρχη, αλλά και τέσσερις αστυνομικούς.

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ειδεχθή δολοφονία του νεαρού καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, ήρθε η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή των υπευθύνων σε δίκη.

Να υπενθυμίσουμε πως κανείς από τους υπεύθυνους δεν έχει προφυλακιστεί, μα κυρίως πως η αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας για το περιστατικό, οφείλεται στην επιμονή της οικογένειας του θύματος, των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ελάχιστων δημοσιογράφων που ερεύνησαν με πείσμα την υπόθεση και του κινήματος που δεν εφησύχασε. Διαφορετικά, η προσπάθεια συγκάλυψης και η απαράδεκτη διαρροή ψευδών ειδήσεων θα είχαν φέρει το επιθυμητό για τους δράστες και τους συνυπεύθυνους αποτέλεσμα, δηλαδή μια είδηση περασμένη στα ψιλά γράμματα και μια ατιμώρητη πράξη.

Η εισαγγελική πρόταση, διατηρώντας το ελαφρύτερο ποινικό πλαίσιο, παραπέμπει σε δίκη για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης τους δύο φυσικούς αυτουργούς, δηλαδή τον μεσίτη και τον καταστγματάρχη, αλλά και τέσσερις αστυνομικούς. Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, πράγμα το οποίο απευχόμαστε, τότε οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό, με τις παραπάνω κατηγορίες.

Γιατί απευχόμαστε την παραπομπή των έξι με βάση την εισαγγελική πρόταση; Μα γιατί, ο καταστηματάρχης και ο μεσίτης θα έπρεπε να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία με δόλο ή ενδεχόμενο δόλο. Αυτό είναι και το αίτημα της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου. Ας  μην ξεχνάμε επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό αστυνομικοί δεν ήταν τέσσερις, αλλά εννέα όπως προκύπτει από το επίμαχο βίντεο.

Η οικογένεια, μέσω των συνηγόρων της έχει καταθέσει μήνυση ζητώντας την μετατροπή των κατηγοριών.

Οι αρχές δεν φαίνεται να βιάζονται για την απόδοση δικαιοσύνης, δείχνουν να ολιγωρούν παρά τις πιέσεις των δικηγόρων, αλλά και της δημοσιότητας που έχει δικαίως λάβει το θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ανακριτική διαδικασία έπαψε πρόωρα τον Απρίλιο, αλλά και το ότι το εισαγγελικό πόρισμα, παρότι είχε ολοκληρωθεί δεν είχε κοινοποιηθεί στην οικογένεια. Κοινοποιήθηκε λίγες μέρες πριν και αφότου οι συνήγοροι της οικογένειας υπέβαλαν αίτημα προσδιορισμού της δίκης.

Από την στιγμή της δολοφονίας, οι δράστες, αφότου φρόντισαν ανενόχλητοι να καθαρίσουν το σημείο, δεν έπαψαν να διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες, να εξαπολύουν απειλές προς δημοσιογράφους οι οποίοι ερευνούσαν τα πραγματικά περιστατικά, αλλά και να αμαυρώνουν την μνήμη του θανόντος.

Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνία, η δίκη θα φέρει αντιμέτωποι την οικογένεια και τους οικείους του θύματος με τους δράστες, αλλά και εκείνους που τους βοήθησαν παρέχοντας βοήθεια και συγκάλυψη.

Η Κατιούσα θα βρίσκεται εκεί! Στην θέση του Ζακ θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από μας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: