Δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση Κούρδου αγωνιστή στην Τουρκία

Το Συμβούλιο Εφετών Β. Αιγαίου αποφάσισε, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, την έκδοση Κούρδου αγωνιστή στην Τουρκία, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, καθώς κατηγορείται ότι υποκίνησε συμπατριώτες του σε διαδήλωση.

Την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Εφετών του Β. Αιγαίου αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία του 30χρονου Κούρδου, Feyyaz Bayram, που είναι στέλεχος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP και βαρύνεται με την κατηγορία ότι υποκινούσε σε διαδήλωση συμπατριώτες του, το 2010.

Ο Feyyaz Bayram σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη κι είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό συνδικαλισμό, όταν συνελήφθη, το Νοέμβρη του 2010, από τις τουρκικές αρχές για υποκίνηση διαδήλωσης. Στη συνέχεια φυλακίστηκε, βασανίστηκε και συνέχισε να διώκεται για την ίδια υπόθεση, οπότε αποφάσισε να περάσει αρχικά στην παρανομία και στη συνέχεια, μετά την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος, να φύγει παράνομα από την Τουρκία. Επιβιβάζεται σε δουλεμπορικό σκάφος, μαζί με άλλους 120 πρόσφυγες, με προορισμό την Ιταλία, αλλά το σκάφος αντιμετώπισε σοβαρό μηχανικό πρόβλημα στο Αιγαίο και οι επιβάτες του περισυλλέχτηκαν από το Λιμενικό Σώμα.

Εδώ ο Bayram κατηγορείται για συνενοχή στο δουλεμπόριο, καθώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχε επαφές με τον Τούρκο διακινητή, όντας ο μόνος επιβαίνων που γνώριζε τουρκικά και αγγλικά! Παράλληλα οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του, επιχειρώντας να τον συνδέσουν με το PKK (αν και είναι μέλος του HDP) και με τη γνωστή κατηγορία της υποκίνησης διαδήλωσης, βασιζόμενοι στη μαρτυρία ενός 15χρονου, που ήταν καρπός βασανισμών και ξυλοδαρμού. Ως επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο θεωρήθηκαν και τα κούρδικα, αριστερά τραγούδια που βρέθηκαν αποθηκευμένα στο κινητό του!

Παρά την έλλειψη σοβαρών αποδεικτικών στοιχείων, το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή του, ενώ η Εισαγγελέας έφερε ως επιχείρημα το προηγούμενο μιας άλλης περίπτωσης, όπου ενώ το «δικαστήριο φέρθηκε καλά σε κάποιον Τούρκο, κάποιοι συγγενείς του αργότερα είχαν προβεί σε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον κάποιου εισαγγελέα στην Τουρκία»!

Ο Bayram άσκησε έφεση κατά της απόφασης, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, εφόσον εκδοθεί στην Τουρκία. Ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπόθεσης, όμως, το σκεπτικό και το κριτήριο του δικαστηρίου είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικό για τις προθέσεις του και τον τρόπο σκέψης του..

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: