Δεν είναι ατύχημα, δεν είναι συνωμοσία, είναι έγκλημα διαρκείας με υπογραφή των κυβερνήσεων

Η Μόρια δεν είναι ένα απλό ατύχημα που οφείλεται στην κακιά στιγμή, δεν είναι μια διεθνής συνωμοσία για να μας εξισλαμίσουν και να μας εξαφανίσουν, είναι ένα έγκλημα διαρκείας που έχει τη σφραγίδα των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

“Ορίστε εκεί! Τους σφάζεις, τους υποτάσσεις, τους κατακτάς και αυτοί χωρίς κανένα λόγο σου επιτίθενται”. Η φράση αυτή είναι βασικά από ένα τεύχος του Αστερίξ, κολλάει γάντι όμως για τη στάση των ελληνικών αρχών στην τραγωδία της Μόριας. Αυτών που έφτιαξαν δηλαδή και συντήρησαν το κολαστήριο στη Λέσβο, αυτών που στοίβαξαν σαν κοπάδια ζώα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλαπλάσιους από την αρχική πρόβλεψη – σε μια δομή με άθλιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Και ποιο είναι το συμπέρασμα του ακροδεξιού ψεκασμένου μετώπου, που παίρνει γραμμή από τις αρχές και τα ΜΜΕ – ή μήπως γίνεται το αντίστροφο; Ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο με δάκτυλο Ερντογάν, ότι φταίνει οι ίδιοι οι πρόσφυγες για τον εμπρησμό – το συμπέρασμα ήταν έτοιμο πριν καν διευκρινιστεί τι έγινε, κι ενώ υπήρχαν άλλες δύο, άσχετες εστίες πυρκαγιάς στο νησί. Κι ότι έπρεπε να υπάρχουν κλειστές δομές, δηλαδή κανονικές φυλακές για τους πρόσφυγες.

Το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όχι για να δουν πού θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που μένουν ξανά στο δρόμο, αλλά για να διασφαλιστεί πως δε θα φύγουν μακριά από την ευρύτερη περιοχή της Μόριας. Για τον ίδιο λόγο στέλνονται ενισχύσεις με ΜΑΤ για να “αποκαταστήσουν την τάξη” απέναντι στην “απειλή”. Δε θεωρούσαν υγειονομική βόμβα το κολαστήριο της Μόριας, αλλά τώρα θεωρούν τέτοια τους πρόσφυγες και τα 35 κρούσματα της δομής, λες και ήταν αυτοφυή και δεν τα κόλλησαν κατά την παραμονή τους στο νησί. Δε λένε κουβέντα για το έγκλημα διαρκείας, για την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που έλεγε ότι σε τέτοιες συνθήκες, αργά ή γρήγορα θα είχαμε κάτι αντίστοιχο.

Η Μόρια όμως δεν είναι ένα απλό ατύχημα που οφείλεται στην κακιά στιγμή, δεν είναι μια διεθνής συνωμοσία για να μας εξισλαμίσουν και να μας εξαφανίσουν, είναι ένα έγκλημα διαρκείας που έχει τη σφραγίδα των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η κυβερνώσα αριστερά έφτιαξε το κολαστήριο της ντροπής, δείχνοντας τις ευαισθησίες της. Η κυβερνώσα δεξιά, το διατήρησε, το γιγάντωσε και το οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Η διαχρονικά κυβερνώσα ΕΕ το χρηματοδοτούσε, βγάζοντας κατά καιρούς ανακοινώσεις “ανησυχίας” για να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές και τα κανάλια, με πρωτοπορία τον ΣΚΑΪ, μεταφέρουν “αθώα” ή απλώς υιοθετούν άκριτα τις ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας. Και στο επόμενο πογκρόμ θα αναρωτιούνται πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιος φταίει για το ρατσιστικό παραλήρημα.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: