Η αρχή του τέλους!

Στςι έντεκα η ώρα ακριβώς, μετά τη λήξη της στάσης των δικηγόρων στα Εφετεία, ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης της Έφεσης της Ηριάννας Β.Λ και του Περικλή.

Στις 21 του Μαρτίου 2018, η Ηριάννα Β.Λ κι ο Περικλής πέρασαν την πόρτα του Εφετείου Αθηνών. Η πρωτόδικη απόφαση που τους καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλάκισης, δεν θα έχει καμία αξία, μετά το πέρας της διαδικασίας στο Εφετείο. Καμία αξία γιατί το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό έρχεται να δικάσει ξανά, χωρίς να φέρει τον κατηγούμενο σε δεινότερη θέση.

Η εκδίκαση ξεκίνησε ακριβώς στις έντεκα, μετά τη λήξη της στάσης εργασίας των δικηγόρων στα Εφετεία, με την έδρα να δείχνει πως έχει διάθεση να εξασφαλίσει την οικονομία χρόνου- ο χρόνος είναι πολύτιμος για τους δύο κατηγορούμενους καθώς μετρούν ήδη εννέα μήνες έγκλειστοι- χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ουσία της διαδικασίας. Εξετάζονται τα πάντα και ελπίζουμε πως θα αφεθεί χρόνος προς εξέταση όλων των μαρτύρων υπεράσπισης.

Ως οφείλεται πρώτα εξετάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας, ας μου επιτραπεί να αυτοδιορθωθώ , ήταν λανθασμένος ο πληθυντικός αριθμός, καθώς από τους δύο μάρτυρες εμφανίστηκε όπως πάντα ο ένας. Ο άνδρας που ισχυρίζεται πως βρήκε το περιβόητο κουτί με τα ευρήματα στην Πολυτεχνειούπολη (για το χρονικό διάβαστε ΕΔΩ ) δεν ήρθε να καταθέσει. Ο μάρτυρας- κλειδί λοιπόν άφαντος, έχει δώσει μόνο μια κατάθεση στον αναρκριτή το 2013. Οι συνήγοροι υπερασπίσεως ζήτησαν επιμόνως την κλήτευση του μάρτυρα από το δικαστήριο, για την επόμενη δικάσιμο.

Ο έτερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας από τους αστυνομικούς που βρήκαν και συνέλεξαν το κουτί , κατόπιν υποδείξεως του προαναφερθέντος μάρτυρος, ο οποίος όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, μπήκε στη ΓΑΔΑ ,ανέβηκε στην αντιτρομοκρατική με την άνεσή του (!) και κατέθεσε ότι βρήκε θαμμένα όπλα και σφαίρες. Ο αστυνομικός δεν θυμόταν πόσες φορές ακριβώς πήγαν στο σημείο μέχρι να εντοπίσουν τα ευρήματα, αυτό που θυμόταν όμως σίγουρα είναι ότι φορούσε μόνο γάντια κι όχι μάσκα και ουδέποτε του ζητήθηκε από τις αρχές δείγμα DNA.

Έπειτα ξεκίνησε η κατάθεση των μαρτύρων υπερασπίσεως με πρώτους να καταθέτουν ,τους γονείς του Περικλή. Μπορεί να μοιάζει στο κοινό περιττή η κατάθεση ενός γονέα , όμως είναι εξέχουσας σημασίας, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο γονιός δεν έρχεται μόνο να καταθέσει πόσο αγαπά το παιδί του και πόσο έχει καταστραφεί η ζωή του μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά και τι συνέβαινε στη ζωή του παιδιού την περίοδο για την οποία αυτό κατηγορείται.

Ο πατέρας του Περικλή που κατέθεσε πρώτος, είπε πως ο γιος του όταν το 2011 συνελήφθη ο φίλος του και σύντροφος της Ηριάννας , ο Κωνσταντίνος, εμφανίστηκε στον ανακριτή μόνος του, ζητώντας να καταθέσει υπέρ του. Όπως είπε, τα χρόνια στα οποία ο Περικλής κατηγορείται για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προμήθεια – κατοχή πυρομαχικών και όπλων, εκείνος περνά τα περισσότερα από τα 130 μαθήματα της Σχολής στην οποία φοιτά, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στο βήμα προσήλθε κατόπιν η μητέρα του Περικλή, η οποία ρωτήθηκε αν είδε κάποια μεταστροφή στη συμπεριφορά του παιδιού της την περίοδο εκείνη. Η απάντηση της ήταν πως τίποτα δεν άλλαξε, εκτός από το γεγονός ότι αποφάσισε να αφιερωθεί στις σπουδές του και να πάρει το πτυχίο του 2013 ώστε να ανοίξει μαζί με το θείο του και τον ξάδερφό του, που τελειώνει κι αυτός τη Γεωπονική, ένα μαγαζί με Γεωπονικά Είδη. Εξέφρασε μάλιστα την αγανάκτησή της για τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη το παιδί της, μπροστά στα μάτια των παππούδων και των θείων του σε επαρχία της Κορίνθου, από όπου η ίδια κατάγεται, όταν είχε πάει να μαζέψει ελιές με τους συγγενείς του. Στην ερώτηση της εισαγγελέως γιατί πιστεύει πως ο κόσμος που στηρίζει τους δύο κατηγορούμενους προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, η απάντησή της ήταν ψύχραιμη κι αξιοπρεπέστατη, παρότι δεν όφειλε να απαντήσει σε μια ερώτηση που δεν έχει καμία σχέση με το κατηγορητήριο (εκτός αν είμαστε στο 1968). Είπε πως όταν έχεις βρεθεί από το πουθενά σε μια τέτοια κατάσταση , σε κρατά ζωντανό να ξέρεις πως οι άνθρωποι σε πιστεύουν και σε στηρίζουν.

Έπειτα προσήλθε ο πατέρας της Ηριάννας, ο οποίος κατέθεσε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της κόρης του με όλα όσα την κατηγορούν. Ένα παιδί που πάντα τους εξέπληττε ευχάριστα με τις επιλογές και την αφοσίωσή του στις σπουδές και στην προσφορά στο κοινωβικό σύνολο. Φανερά συντετριμμένος κατέβηκε και ανέβηκε στο βήμα η μητέρα της, η οποία εκτός από τα παραπάνω προσέθεσε σημαντικές πληροφορίες για το σπίτι στο οποίο συνελήφθη η κόρη της το 2011 (για να αφεθεί αμέσως ελεύθερη) , το οποίο ανήκε στην ξαδέλφη της και βρισκόταν ακριβώς ένα στενό μακριά από το δικό της. Το σπίτι αυτό νοικιάστηκε καθόλα νόμιμα από τον Κωνσταντίνο (οι συν΄ξγοροι υπεράσπισης προσκόμισαν στο δικαστήριο το σμφωνητικό), ο οποίος τότε είχε ξεκινήσει να έχει σχέση με την Ηριάννα, ενόσω η ίδια ήταν στο εξωτερικό για πρόγραμμα Erasmus με το Πανεπιστήμιό της.

Επόμενη μάρτυρας η θεία της Ηριάννας και ιδιοκτήτρια του σπιτιού, το οποίο οι αρχές δεν δίστασαν να αποκαλέσουν ”γιάφκα”. Η γυναίκα κατέθεσε πως η Ηριάννα υπήρξε για αυτήν και τη μητέρα της πάντα στήριγμα, καθώς η ίδια δεν έχει παιδιά. Ο Κωνσταντίνος από τότε που νοίκιασε το σπίτι, αλλά και ο Περικλής ο οποίος άτυπα ήταν κι αυτός ενοικιαστής, όχι μόνο δεν της απαγόρευαν την είσοδο στο σπίτι, αλλά ένιωθε ασφάλεια καθώς ήξερε πως θα είναι δίπλα της αν χρειαστεί κάτι, μιας και μένει ακριβώς από κάτω. Σημαντική ήταν η προσκόμιση φωτογραφιών του σπιτιού, από τους συνηγόρους υπεράσπισης και η παράλληλη περιγραφή της μάρτυρος , που καταδεικνύει πως δεν υπήρχε πιθανότητα να μπαίνει και να βγαίνει κάποιος στο σπίτι χωρίς να τον βλέπει όλη η γειτονιά.

Επόμενος μάρτυρας ο θείος του Περικλή, ο οποίος ήταν μαζί του τη στιγμή της ”κινηματογραφικής” του σύλληψης. Κατέθεσε ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον ανιψιό του, καθώς ο τελευταίος συνήθιζε πολύ να πηγαίνει στον τόπο καταγωγής της μητέρας του και να καταπιάνεται με τις αγροτικές εργασίες. ”Είναι ένα παιδί φιλήσυχο, το οποίο φοβάται τα όπλα και δεν πηγαίνει ούτε για κυνήγι,οι πόρτες μου είναι ανοιχτές, τον περιμένω με χαρά να βγει, να ανοίξουμε το μαγαζί μας”.

Τελευταίος κατά σειρά μάρτυρας της χθεσινής διαδικασίας, ο Κωνταντίνος, σύζυγος της Ηριάννας και φίλος του Περικλή. Ο ίδιος συνελήφθη το 2011 και αθωώθηκε παμψηφεί. Είπε χαρακτηριστικά:«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα, ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε, μάλιστα, αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιάφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα”.

Η συγκλονιστική του κατάθεση, θα συνεχιστεί με ερωτήσεις της Εισαγγελέως και των συνηγόρων στις 10/5 στο Εφετείο Αθηνών. Ας ελπίσουμε να είναι η αρχή τους τέλους αυτού του κακόγουστου αστείου που άλλαξε τις ζωές της Ηριάννας και του Περικλη , αλλά και των οικείων τους. Καλή λευτεριά!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: