“Αναγκαία ή μύθος τα εμβόλια;” διερωτάται η πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ

Το μόνο που επιτυγχάνεται με τέτοιους τίτλους είναι να εμφανίζονται ως εξίσου θεμιτές, αν κι όχι εξ ίσου έγκυρες, οι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία απόψεις των αντιεμβολιαστών με εκείνες των ευσυνείδητων επιστημόνων,

Με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι όσοι παρακολούθησαν σήμερα την πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Άλλη διάσταση” στην ΕΡΤ, με παρουσιαστή τον Κώστα Αρβανίτη, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενήθηκε ρεπορτάζ και συζήτηση στο στούντιο με θέμα τη χρησιμότητα των εμβολιασμών και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οφείλουμε εξαρχής να πούμε ότι τόσο ο παρουσιαστής, όσο και οι δυο καλεσμένοι επιστήμονες στο πάνελ δεν άφησαν περιθώριο παρερμηνειών για τη θέση τους, καθώς ο πρώτος δήλωσε ότι έχει εμβολιάσει τα παιδιά του, ενώ οι ομιλητές με απλό και κατανοητό τρόπο διέλυσαν διάφορους μύθους περί των εμβολίων.

Οι σοβαρές ενστάσεις μας αφορούν τόσο τις λεζάντες που συνόδευαν τη συζήτηση, όπως “Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;” και “Αναγκαία ή μύθος τα εμβόλια;”, όσο και το χρόνο που δόθηκε σε υποστηρικτές του αντιεμβολιασμού να αναπτύξουν τις απόψεις τους, ανάμεσά τους κι ένας που δηλώνει ιατρός και διευθυντής παθολογικού τμήματος (ποιανού;), ο οποίος έκανε λόγο για “συνεχείς κι άσκοπους εμβολιασμούς”. Ενδεχομένως με την επιλογή των εν λόγω “πιασάρικων” τίτλων να επιδιώχθηκε απλώς η προσέλκυση ενός μεγαλύτερου κοινού στο ζάπινγκ, ή να δελεαστούν κάποιοι από όσους υποστηρίζουν ή φλερτάρουν με την ιδέα του αντιεμβολιασμού, ώστε να ακούσουν με πιο ευνοϊκή διάθεση τον επιστημονικό αντίλογο.

Στην πραγματικότητα όμως, κατά τη γνώμη μας το μόνο που επιτυγχάνεται έτσι είναι να εμφανίζονται ως εξίσου θεμιτές, αν κι όχι εξ ίσου έγκυρες, οι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία απόψεις των αντιεμβολιαστών με εκείνες των ευσυνείδητων επιστημόνων, για ένα θέμα μάλιστα που είναι λυμένο εδώ και δεκαετίες και είναι ενδεικτικό της σήψης του σύγχρονου καπιταλισμού και μόνο που ξαναγίνεται ζήτημα αντιπαράθεσης στον 21ο αιώνα. Μην ξεχνάμε ότι στη γειτονική Ιταλία προωθείται η κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους μαθητές, ενώ το 2018 σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ιλαρά άγγιξε ρεκόρ οχταετίας σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται με πάνω από 1000 κρούσματα ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα περιστατικά στην έρευνα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι αντιεμβολιαστές να αντιμετωπίζονται ως συνομιλητές τους οποίους οφείλουμε να ακούσουμε έστω κι αν διαφωνούμε,  κι όχι ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή δυνάμει εγκληματίες εις βάρος της υγείας παιδιών και ενηλίκων.

Εδώ θα βρείτε το απόσπασμα της εκπομπής, το οποίο σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον κι αξίζει να το παρακολουθήσετε ολόκληρο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: