Ακατάλληλες μάσκες. Fake news ή μήπως όχι;

“Μέχρι στιγμής η απάντηση που δόθηκε από τον κ.Κοντοζαμάνη ότι πρόκειται για “fakenews” και για “misunderstandings” δεν καθησυχάζουν κανέναν.”

Την εβδομάδα που διανύουμε από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν αναφορές για χορήγηση μάσκας «υψηλής προστασίας» στο υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς πάσχοντες από COVID-19 η οποία τελικά ήταν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την μάσκα (βλ. Φωτογραφία, Αττικόν 02/04/2020 – Πτέρυγα COVID-19) της εταιρείας SAN QI και το ανάγλυφο σήμα 3Q. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν φέρει καμία σήμανση FFP2, Ν95 ή ΚΝ95, ενδείξεις οι οποίες υποδεικνύουν ότι έχει δοκιμαστεί και είναι κατάλληλο για προστασία από τον ιό SARS-COV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες διεθνή οργανισμών όπως ο CDC.

Συνάδελφοι από το νοσοκομείο Σωτηρία προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία προς την διοίκηση του νοσοκομείου τους, υποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη μάσκα δεν είναι κατάλληλη για την προστασία του προσωπικού, ενώ ζητάνε να δημοσιευθεί το φύλλο με τις προδιαγραφές του προϊόντος το οποίο δεν το συνοδεύει κατά την διανομή του στα εκάστοτε τμήματα.

Στα πλαίσια της περαιτέρω έρευνας για το θέμα ανέτρεξα στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρείας (http://en.sanqicn.com/)  και στα προϊόντα της, όπου όντως βρήκα την ίδια μάσκα, φέρουσα βαλβίδα εκπνοής, στην οποία δεν αναγράφεται η σήμανση N95 και ονομάζεται “Daily protective mask”, και στην περιγραφή της αναφέρεται:

“It is suitable for protective masks worn to filter particulate matter in air pollution environment of daily life. Class A protective effect is suitable for severe pollution environment”

Δηλαδή η εταιρεία παραγωγής την ονομάζει μάσκα καθημερινής χρήσης και την προτείνει για χρήση σε μολυσμένο περιβάλλον (π.χ. Μεγαλούπολη της Κίνας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία παράγει μάσκες, όπως η “KN95 Protection mask” στην περιγραφή της οποίας δίνει ένδειξη για προστασία από μικροβιολογικούς παράγοντες και πάνω στις οποίες υπάρχει η ένδειξη KN95.

Μέχρι στιγμής η απάντηση που δόθηκε από τον κ.Κοντοζαμάνη ότι πρόκειται για “fakenews” και για “misunderstandings” δεν καθησυχάζουν κανέναν.

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου μας έρχεται σε επαφή με κρούσματα COVID-19 θεωρώντας ότι είναι προστατευμένο, θέτοντας τόσο τον εαυτό σου όσο και την κοινότητα σε κίνδυνο.

Όπως είναι αυτονόητο το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα πριν η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και τμήματα πρώτης γραμμής του υγειονομικού προσωπικού εκτεθούν μαζικά.

  • Ένας γιατρός από το νοσοκομείο αναφοράς ΠΓΝ Αττικόν

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: