Άγρια καταστολή στην Καταλονία

Το ισπανικό κράτος προσπαθεί να καταστείλει με τη βία τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Ανεξάρτητα από την ανεξαρτησία και τους σκοπούς των υποστηρικτών της, άλλο ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δείχνει την “καλή σχέση” του με τα δημοψηφίσματα και τη δημοκρατία.

Εικόνες άγριας καταστολήw φτάνουν από το πρωί από περιοχές της Καταλονίας και τα εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί, με τις ισπανικές αρχές να επεμβαίνουν βίαια, για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Απειλούν εκατοντάδες δημάρχους με συλλήψεις, προβαίνουν σε ωμή καταστολή, χτυπάνε το άοπλο πλήθος που διαδηλώνει ειρηνικά ή προσπαθεί απλώς να ασκήσει το δικαίωμά του να ψηφίσει, απωθούν βίαια ηλικιωμένους ανθρώπους και παιδιά, ρίχνουν πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό.

Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά.

Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κι αν τελικά ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία. Εύλογα όμως, το γενικότερο αποτέλεσμα των τελευταίων γεγονότων είναι η οργή πολλών Καταλανών, ακόμα κι όσων δεν ήθελαν αρχικά να ψηφίσουν ή τάσσονταν κατά της απόσχισης της Καταλονίας. Όπως εύστοχα έχει σημειωθεί, πλέον δεν είναι ζήτημα ανεξαρτησίας, αλλά δημοκρατίας…

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη -αν όχι έκρυθμη- κι η ένταση μπορεί να κλιμακωθεί, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκδηλώσει του κόσμου στο Καμπ Νου, στον απογευματινό ποδοσφαιρικό αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Λας Πάλμας -αν διεξαχθεί τελικά- που μπορεί να μετατραπεί σε άτυπη διαδήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από… την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τους σκοπούς των υποστηρικτών της, άλλο ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. αποδεικνύει την “καλή του σχέση” με τη δημοκρατία και το δημοψήφισμα ως μέσο έκφρασης.

Δες και αυτά:

ΚΚΛΙ για Καταλονία: «Κανείς εθνικισμός να μην είναι δικαιολογία για την καταπίεση ενάντια στον εργαζόμενο λαό»

Ποιοι στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: