“Αγανακτισμένοι” Χρυσαυγίτες – Μπουγάδα καθεστωτικών ΜΜΕ στα ταγμάτα εφόδου της Λέσβου

Σεσημασμένοι χρυσαυγίτες παρουσιάστηκαν περίπου ως φύλακες – άγγελοι που προφυλάσσουν γριούλες από μοχθηρούς μετανάστες.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ήταν πριν καμιά δεκαετία περίπου, όταν μεγάλα ΜΜΕ πρόβαλλαν συστηματικά “οργισμένους απλούς κατοίκους” του Αγίου Παντελεήμονα και γειτονικών περιοχών του κέντρου, που ωρύονταν για την εγκληματικότητα και τη μαζική παρουσία μεταναστών στις γειτονιές τους. Ήταν τότε που η ΧΑ έμπαινε για πρώτη φορά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, με το 5% στο δήμο Αθηναίων στις τοπικές εκλογές του 2010. Τότε που τα τάγματα εφόδου της, που δρούσαν ήδη από καιρό στο κέντρο της Αθήνας άρχισαν ολοένα και περισσότερο να αποθρασύνονται, φτάνοντας λίγα μόνο χρόνια μετά στη δολοφονία των Λουκμάν και Φύσσα. Η ρητορική περί “αγανακτισμένων κατοίκων” βοήθησε αποφασιστικά σε αυτό, κι ακόμα περισσότερο ότι ως τέτοιοι “αγανακτισμένοι”, προβάλλονταν από τα κανάλια και τις εκπομπές σεσημασμένοι χρυσαυγίτες. Εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρουμε τη Θέμιδα Σκορδέλη, που για χρόνια φιγουράριζε σε πάνελ και παράθυρα ως κατεξοχήν εκπρόσωπος των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, και αργότερα καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε επιθέσεις κατά μεταναστών.

Αυτό το αίσθημα ντεζαβού μας έρχεται βλέποντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σταρ στις 5 Φλεβάρη, όπου ανάμεσα σε θεωρίες περί αναρχικών που υποκινούν τους πρόσφυγες και “μεταφέρουν τις πρακτικές από την Αθήνα στη Μυτιλήνη” είδαμε και αναφορές στη “νεολαία του νησιού”, που μπαίνει στα χωράφια για να ελέγξει αν έχουν μπει πρόσφυγες που ψάχνουν κάτι να φάνε και “προστατεύουν γριούλες που κλαίνε”. Η παρουσίαση γίνεται με ευνοϊκό τόνο, η αυτοδικία και οι φασιστικές πρακτικές αντιμετωπίζονται ως φυσιολογική αντίδραση αγνών και άδολων κατοίκων που δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση.

Ανάμεσα στα ψυχωμένα αυτά παληκάρια βρίσκεται και ένας πασίγνωστος στην περιοχή χρυσαυγίτης, γεγονός που συνειδητά αποσιωπάται από το εν λόγω ρεπορτάζ. Προφανώς δεν ήταν κάτι δύσκολο να το διαπιστώσουν οι δημοσιογράφοι, καθώς ο νεαρός Ράμπο έχει ασφυκτικά γεμάτο το προφίλ του στο Facebook με φωτογραφίες όπου ποζάρει χαμογελαστός πλάι στον Κασιδιάρη ή άλλους χρυσαυγίτες, αναρτήσεις όπου εμφανίζεται “δικαιωμένος” κι ας τον έλεγαν “φασίστα και ναζί” και υψηλής αισθητικής αναρτήσεις με μαιάνδρους και εθνικιστικά ρητά.

Το ποιόν των ταγμάτων εφόδου διακρίνεται και από την πρόσφατη σύλληψη επτά μελών τους, ανάμεσά τους ένας Βούλγαρος κι ένας Αλβανός, γεγονός που επίσης παραπέμπει στη διαχρονική τακτική της ΧΑ να προσπαθεί να προσεταιριστεί τους “Ευρωπαίους” μετανάστες εναντίον των “σκούρων”. Αυτοί οι “ανησυχούντες” κάτοικοι, από 17 ως 24 ετών, είχαν στην κατοχή τους στειλιάρια, μια μεταλλική ράβδο και μια κουκούλα φουλ φέις, με στόχο να επιτεθούν προφανώς σε βάρος ανυπεράσπιστων προσφύγων. Δεν ξέρουμε αν ανάμεσα στα εν λόγω “διαμάντια” που συνελήφθησαν βρίσκονται και οι νεαροί που με τόση ζεστασιά φιλοξένησε το Σταρ. Εξάλλου, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο κανάλι, αφού ο τόνος στα περισσότερα δελτία ειδήσεων αντιμετώπισε στην καλύτερη με ουδετερότητα τα εκκολαπτόμενα πογκρόμ στα νησιά.

Ο λαός της Λέσβου, αλλά και των άλλων νησιών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, απέδειξε έμπρακτα στο παρελθόν κι επί χρόνια τη φιλοξενία και αλληλεγγύη του στους ξεριζωμένους, ενώ και πρόσφατα διέψευσε όσους διέβλεπαν έκρηξη της ακροδεξιάς στις κάλπες στα νησιά. Στο χέρι του είναι να μην αφήσει τους νεοναζί και τους ρατσιστές που σηκώνουν κεφάλι να καρπωθούν την αγανάκτηση από την ασφυξία που προκαλεί η διαιώνιση και όξυνση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε φρικιαστικές και απάνθρωπες συνθήκες.

Όπως σημείωσε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σε συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη:

«Ο λαός της Λέσβου να μη δείξει καμία ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων που θέλουν να στρέψουν την αντίδραση των κατοίκων ενάντια στα θύματα και όχι στους θύτες. Θέλουν να αφήσουν στο απυρόβλητο αυτούς που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό, αλλά και τον ξεριζωμό όλων αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε και κάλεσε επίσης το λεσβιακό λαό να δυναμώσει την πάλη του κατά της συνεχιζόμενης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κατά της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις και κατά της αποστολής της συστοιχίας των «Patriot» στη Σαουδική Αραβία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: