“Αυτό είναι επανάσταση!” – Ο Πορτοσάλτε βλέπει Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη μαζί και εκστασιάζεται…

Ο Πορτοσάλτε βλέπει πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση τόση αστυνομία στα Πανεπιστήμια, πανηγυρίζει για την… “επανάσταση” και προδίδει έμμεσα τις συμπάθειές του για την “Επανάσταση” με το πουλί, των Συνταγματαρχών.

Αν πιστεύετε ότι η επανάσταση είναι μια διαδικασία βίαιων αλλαγών, που περιλαμβάνει ένοπλη σύγκρουση και αποσκοπεί στην αλλαγή της τάξης πραγμάτων και της τάξης που ελέγχει την εξουσία, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε ελαφρώς την οπτική σας, για να χωρέσει τον ορισμό του Άρη Πορτοσάλτε.

Ο προσεκτικός αναγνώστης διαπιστώνει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Καμία επιλογή λέξης, καμία διατύπωση και ασφαλώς ούτε το νόημα.

“Επανάσταση…”, “η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση…”

Και αν ψάχνετε την προηγούμενη φορά που είχαμε τέτοια “επαναστατικά γεγονότα”, θα την εντοπίσουμε ακριβώς πριν τη Μεταπολίτευση, στη χούντα των Συνταγματαρχών, που αυτοαποκαλούνταν “επανάσταση”. Μπορεί να μην άλλαξε ταξικά χέρια η εξουσία, είχαμε όμως τους στρατιωτικούς να ελέγχουν στενά τα Πανεπιστήμια, ποιος μπαίνει και τι ακριβώς κάνει.

Ο Πορτοσάλτε εκστασιάζεται βλέποντας την Κεραμέως μαζί με τον Χρυσοχοΐδη και προδίδει τις συμπάθειές του προς την περίοδο της δικτατορίας. Αντί να φρίξει βλέποντας την πολιτική ηγεσία των σωμάτων καταστολής στην παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για την Παιδεία και με τους ανατριχιαστικούς συνειρμούς, χαίρεται ακριβώς για αυτόν τον λόγο και τον αναδεικνύει, για όποιον τυχόν έχασε τη σημειολογία και το υπονοούμενο.

Μπορεί οι φοιτητές να φωνάζουν “με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία”, για κάποιους όμως αυτό συμπυκνώνει τη μοναδική οπτική που έχουν για τα Πανεπιστήμια: περισσότερη αστυνομία, λιγότεροι φοιτητές. Όπως τότε, που κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοιχτά…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: