“Αφηγήσεις για το Δημοκρατικό Στρατό” – Ένα σπάνιο ντοκουμέντο – προσφορά από αρχείο του ΚΚΕ για τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων

Το διήγημα του Μενέλαου Μούστου – Δάφνη, μαχητή του ΔΣΕ που συμμετείχε στο ηρωικό πέρασμα της Νιάλας, προσφέρει το ΚΚΕ από το αρχείο του σε όλους τους αναγνώστες για ελεύθερη αντιγραφή και ανάγνωση σε pdf μέσω του πόρταλ του 902.

Το διήγημα του Μενέλαου Μούστου – Δάφνη, μαχητή του ΔΣΕ που συμμετείχε στο ηρωικό πέρασμα της Νιάλας, προσφέρει το ΚΚΕ από το αρχείο του σε όλους τους αναγνώστες για ελεύθερη αντιγραφή και ανάγνωση σε pdf μέσω του πόρταλ του 902. Η κίνηση αυτή έρχεται ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν σύλλογοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις σε Θεσσαλία και Ευρυτανία για τη διάσωση των βουνοκορφών των Αγράφων. Στο εκτεταμένο αυτό διήγημα, ο αγωνιστής μιλά για τις μάχες έξω από την Καρδίτσα, το πέρασμα στα Πετρίλια, μετά στα Βραγγιανά κι ύστερα απ’ τη Νιάλα στη Σάικα. Αφηγείται την τραγωδία με τη χιονοθύελλα στον αυχένα ως και την εκτέλεση των πολιτικών στελεχών του ΚΚΕ, που συνελήφθησαν. Το ebook προέρχεται από την αυθεντική έκδοση του έργου το 1954 από τις Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις και διατίθεται για ελεύθερη αντιγραφή και ανάγνωση ΕΔΩ. Το βιβλίο επίσης κυκλοφορεί ως έντυπο από τη Σύγχρονη Εποχή. Με αφορμή την προσφορά αυτή, η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σύλλογοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας ενάντια στην καταστροφή των βουνοκορφών των Αγράφων.

Η αδειοδότηση δυο αιολικών πάρκων, στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και στο οροπέδιο του Βοϊδολίβαδου, που παραβιάζει ακόμα και προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η εγκατάσταση πάνω από 600 ανεμογεννήτριες στην περιοχή, συνολικά η προωθούμενη παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, προαναγγέλλουν μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η καταστροφή που συντελείται ήδη στα βουνά της Αργιθέας δεν πρέπει να συνεχιστεί και στην καρδιά των Αγράφων. Η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Ως προσφορά στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους μαζικούς φορείς της περιοχής και τους ορειβατικούς συλλόγους απ’ όλη τη χώρα, το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα ένα ντοκουμέντο από το Αρχείο του: Το διήγημα του Μενέλαου Μούστου – Δάφνη, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος μετείχε στο ηρωικό πέρασμα της Νιάλας και κατέγραψε όλη την εξέλιξη του ηρωικού αυτού αγώνα. Από τις μάχες που δόθηκαν λίγο έξω απ την Καρδίτσα, το πέρασμα στα Πετρίλια, μετά στα Βραγγιανά κι ύστερα απ’ τη Νιάλα στη Σάικα. Την τραγωδία με τη χιονοθύελλα στον αυχένα ως και την εκτέλεση των πολιτικών στελεχών του ΚΚΕ, που πιάστηκαν αφού πάγωσαν πάνω στον αυχένα της Νιάλας. Μια συγκλονιστική μαρτυρία που πιστεύουμε ακράδαντα πως θα εμπνεύσει και τους σημερινούς αγωνιστές.

Το διήγημα προσφέρεται σαν ηλεκτρονικό αρχείο του πρωτότυπου βιβλίου, σε μορφή PDF και θα αναρτηθεί στην σελίδα του “902” για ελεύθερη αντιγραφή και ανάγνωσή του, ώστε να είναι ένα ακόμα στοιχείο έμπνευσης για τους αγώνες που βρίσκονται μπροστά».

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: