Άφατη συγκίνηση στην κατάθεση στεφάνου από τον 100χρονο Μακρονησιώτη Λάζαρο Κυρίτση

Κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ, ενώ οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή με υψωμένες τις γροθιές.

Η σημερινή εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του ΚΚΕ στη Μακρόνησο αποτελεί αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός, που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να παρευρεθούν σε αυτή. Από τις πολλές συγκλονίστηκες στιγμές που διαδραματίστηκαν σε αυτό τον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποια, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ένιωσε παρά πραγματικό ρίγος με την παρουσία ενός από τους λιγοστούς πια εν ζωή Μακρονησιώτες: Εκείνη του Λάζαρου Κυρίτση, που στις αρχές του χρόνου συμπλήρωσε 100 χρόνια, έναν αιώνα αγώνα και θυσία, σαν το κόμμα για τα ιδανικά του οποίου πάλεψε και έδωσε κυριολεκτικά το αίμα του.

 

Στην εκδήλωση βρέθηκε ως εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ, για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο, όπως έκαναν εκ μέρους του ΚΚΕ ο γγ Δημήτρης Κουτσούμπας κι εκ μέρους της ΚΝΕ ο γραμματέας του Κ.Σ Νίκος Αμπατιέλος. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι, σε μια ατμόσφαιρα δύσκολη να περιγραφεί με λόγια, τήρησαν ενός λεπτού σιγή όρθιοι με υψωμένες γροθιές, υπό τους ήχους του Πένθιμου Εμβατηρίου. “Αθάνατοι! Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η θυσία σας είναι για μας το λίπασμα στους αγώνες που έρχονται”.

Ο Λάζαρος Κυρίτσης, μιλώντας το 2016 σε παλιότερη εκδήλωση μνήμης του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, είχε δώσει από το βήμα μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη δολοφονική επίθεση στο Α’ ΕΤΟ Μακρονήσου στις 29.2-1.3 1948, ενώ σε άλλη περίσταση είχε αφηγηθεί ένα περιστατικό όπου διαφαίνεται το μεγαλείο ψυχής που επέδειξε απέναντι σε έναν αρχιβασανιστή του Μακρονησιού όταν τον ξανασυνάντησε μετά από χρόνια, με μια απρόσμενη τροπή.

 

Δείτε ακόμα:

Πολεμάμε και τραγουδάμε στα 100α γενέθλια του συντρόφου Λάζαρου Κυρίτση

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: