Αχτίφ στο κεφάλαιο για την επανάσταση και περί δίκαιων και άδικων πολέμων

Ο Λένιν, κ. Αγγελοπούλου, εξηγεί σε ειδική μπροσούρα ποιος πόλεμος είναι δίκαιος. Και ο Τσε με τον Φιντέλ δίπλα τον έκαναν πράξη

Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη συναντά ολους τους πολιτικούς αρχηγούς, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του εορτασμού για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, και στο πλαίσιο αυτό είχε μια εθιμοτυπική συνάντηση και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε έτσι την δυνατότητα να της εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις του κόμματος για τα βασικά χαρακτηριστικά του αγώνα του 1821 ως ιστορικό γεγονός. Αν δεν πάρεις γνώμη άλλωστε από έναν κομμουνιστή για μια επανάσταση -έστω και με αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα, τότε από ποιον;

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με φόντο το πορτρέτο του Βλαδίμηρου Λένιν, του ηγέτη μιας άλλης επανάστασης που είχε τα δικά της γενέθλια χτες, και μια φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο με τον Τσε Γκεβάρα, του επαναστατικού διδύμου της Κουβανικής επανάστασης. Το στιγμιότυπο κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, με διάφορα χιουμοριστικά σχόλια στα social media.

Σε κάθε περίπτωση ήταν μια πρώτης τάξης (όχι αστικής) ευκαιρία για τον ΓΓ να κάνει ένα μικρό αχτίφ για την επανάσταση σε μια γνήσια εκπρόσωπο της αστικής τάξης -η οποία τότε είχε στηρίξει μεν την επανάσταση αλλά με αντιφάσεις και περιορισμούς που προέκυπταν από την ίδια τη θέση της. Και να της αναλύσει κάποιες βασικές έννοιες για αυτό το σημαντικό γεγονός, με βάση τον ιστορικό υλισμό από ταξική σκοπιά.

Επειδή πάντως υποψιαζόμαστε πως στη Γιάννα θα έπεφτε μάλλον βαριά η μπροσούρα όπου ο Λένιν εξηγεί πού διαφέρει ένας δίκαιος εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος από ένα άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει από το πραγματικό 21 του Σκαρίμπα και να επιστρέψει μετά στον Περισσό για την υπόλοιπη βιβλιογραφία (το Δοκίμιο Ιστορίας κτλ).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: