“40.000 στόκοι στοιβάχτηκαν σε ένα γήπεδο να δουν μπάλα…” – Ο επιδημιολόγος Πρετεντέρης εξηγεί τι έγινε στο Μπέργκαμο

Αν ψάχνετε για στόκους, κ. Πρετεντέρη, αναζητήστε τους στους κρατούντες και τους κολαούζους τους, όχι στον λαό που νοσεί με “δική του” ατομική ευθύνη.

Βαθιά γνώση της κατάστασης; Ή μήπως βαθιά αυτογνωσία κάποιου που έχει περάσει κορονοϊό, πιθανότατα γιατί δεν πρόσεχε;

Μια χώρα ή μια πόλη μπορούν να φροντίσουν πολλούς αλλά ποτέ δεν μπορούν να φροντίσουν όλους τους στόκους που τις κατοικούν. Και γι’ αυτό στον αριθμό κερδίζουν συχνά οι δεύτεροι.

Τάδε έφη Ι.Κ. Πρετεντέρης, σε ένα άρθρο, όπου αναλύει ως ειδικός την περίπτωση του Μπέργκαμο και στοχοποιεί τους 40.000 στόκους που πήγαν στο γειτονικό Μιλάνο για να δουν τον αγώνα Αταλάντα-Βαλένθια, για το Τσάμπιονς Λιγκ, τον περασμένο χειμώνα.

Τι κι αν ο αγώνας αυτός διεξήχθη μόλις στις 19 Φλεβάρη, δηλαδή δύο μέρες πριν έχουμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα διασποράς -πέρα δηλαδή από τα “εισαγόμενα κρούσματα”- από τις ιταλικές αρχές;

Τι κι αν το “σημείο μηδέν” για το Μπέργκαμο και τη Λομβαρδία θεωρείται το νοσοκομείο της κωμόπολης Κοντόνιο; Εκεί όπου ένας ασθενής ήταν μαζί με όλους τους υπόλοιπους, χωρίς πρωτόκολλα και ειδικούς κανόνες, λες και είχε μια κοινή γρίπη. Λίγες μέρες μετά είχαμε και την πρώτη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στην Ιταλία.

Τι κι αν η ΟΥΕΦΑ ολιγώρησε και άργησε έναν μήνα σχεδόν να διακόψει τις διοργανώσεις της; Τι κι αν τρεις βδομάδες μετά τον αγώνα της Αταλάντα με τη Βαλένθια, η ρεβάνς του ζευγαριού Λίβερπουλ-Ατλέτικο έγινε σε ένα κατάμεστο Άνφιλντ, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο η βρετανική κυβέρνηση;

Στις 19 Φλεβάρη στην Ιταλία δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, ούτε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ούτε κάποιο αντίστοιχο μέτρο. Όπως λέει πολύ σωστά ο δημοσιογράφος Θέμης Καίσαρης, ο κόσμος έκανε κάτι φυσιολογικό, καθ’ όλα νόμιμο και επιτρεπτό. Δεν υπήρχαν λοιπόν ούτε στόκοι ούτε ανοησία, εκτός και αν μιλάμε για τους κρατούντες, που έπρεπε να πάρουν νωρίτερα δραστικές αποφάσεις.

Εκτός αν μιλάμε, επίσης, για τους στόκους που πήγαν σε κοσμικό πάρτι της “υψηλής κοινωνίας” και το έκαναν πηγή διασποράς του ιού. Δεν μπορεί, κάτι θα ξέρει σχετικά ο Πρετεντέρης που ήταν παρών.

Ή εκτός αν μιλάμε για αυτούς που θέλουν να ξεπλύνουν τις ευθύνες των κρατούντων και δεν έχουν καμία ντροπή να βγουν ανοιχτά και να πουν βλάκα τον λαό που αρρωσταίνει. Ο μισανθρωπισμός της λογικής της “ατομικής ευθύνης” φτάνει στην τελική του συνέπεια και βρίσκει τον πιο γνήσιο, επιθετικό και χυδαίο εκπρόσωπό του στο πρόσωπο του Πρετεντέρη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: