150 κρούσματα στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι – Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Το εξοργιστικό μάλιστα είναι ότι ειδικά στη δομή του Κρανιδίου εδώ και μέρες είχε διαπιστωθεί κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου “Γαλαξίας” στο Πόρτο Χέλι, ωστόσο δεν έγινε έγκαιρα έλεγχος, με προφανές αποτέλεσμα ο ιός να διασπαρεί

Ισχυρές ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων ημερών ότι ο ιός “φθίνει και εξαφανίζεται” έρχεται να φέρει η είδηση πως στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, σε διαμένοντες κι εργαζόμενους, αλλά και στο κέντρο υγείας της περιοχής εντοπίστηκαν 150 θετικά κρούσματα επί 475 ελέγχων. Με δεδομένο μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός ανιχνεύεται αργότερα, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις επόμενες μέρες λιγότερο ή περισσότερο.

Από μόνο του το γεγονός των μαζικών κρουσμάτων σε μια δομή που επικρατεί συνωστισμός και αμφίβολα μέτρα υγιεινής και προστασίας δεν προκαλεί έκπληξη, αφού συνάδει με την εμπειρία που υπάρχει διεθνώς, από δομές αστέγων στη Βοστώνη μέχρι τις τραγωδίες στα γηροκομεία, τα οποία ευτυχώς στην Ελλάδα είναι λιγοστά και ως τώρα με την εξαίρεση ιδρύματος στη Νέα Μάκρη δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. Πριν λίγες μόνο μέρες διαπιστώθηκε ότι σε προσφυγική δομή στη Γερμανία οι μισοί περίπου είχαν βρεθεί θετικοί. Όλα αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση τα γνώριζε πολύ καλά, ωστόσο αντί να διασφαλίσει μέτρα αποσυμφόρησης των δομών, να παρέχει μέσα προστασίας σε διαμένοντες και εργαζόμενους και κυρίως να προβεί σε μαζικούς ελέγχους στις δομές όλης της χώρας, περιορίστηκε λίγους ή και σε εκ των υστέρων ελέγχους, όπως στη δομή της Ριτσώνας και της Μαλακάσας, όπου από τύχη η διασπορά φαίνεται να μην είναι ανεξέλεγκτη.

Το εξοργιστικό μάλιστα είναι ότι ειδικά στη δομή του Κρανιδίου εδώ και μέρες είχε διαπιστωθεί κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου “Γαλαξίας” στο Πόρτο Χέλι, ωστόσο δεν έγινε έγκαιρα έλεγχος, με προφανές αποτέλεσμα ο ιός να διασπαρεί. Εξάλλου, η ανακάλυψη του κρούσματος σε έγκυο μετανάστρια ήρθε τυχαία, καθώς εκείνη ήταν ασυμπτωματική και προσήλθε στο νοσοκομείο απλά για επιπλοκές στην κύηση.   Σημειώνεται ότι στην ίδια δομή πέθανε το βράδυ το Μ. Σαββάτου 39χρονη γυναίκα από το Κογκό, με τα αίτια του θανάτου της επισήμως να μην αποδίδονται σε κορονοϊό.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αργολίδας είχαν εκδώσει εδώ και μέρες ανακοίνωση ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας στη δομή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

Τα “παθολογικά αίτια” θανάτου και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα περνιούνται στα “ψιλά” από την κυβέρνηση που όπως και στα διαφημιστικά σποτ, “νίπτει τας χείρας της”, όλες αυτές τις μέρες, μην παίρνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Αργολίδα και αλλού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποτελούν κίνδυνο να νοσήσει ο πληθυσμός προσφύγων μέσα σε αυτή την δομή καθώς και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, απαιτείται το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και το δυνάμωμα της φωνής μας για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των εργαζόμενων, όλου του λαού. Μέτρα προστασίας για τους Έλληνες και μετανάστες καθώς και για τους χιλιάδες ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες επικίνδυνες συνθήκες, στις δομές φιλοξενίας και στα ΧΟΤ ΣΠΟΤ σε όλη την Ελλάδα.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.
  • Την πλήρη στελέχωση με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο των δυο νοσοκομείων του νομού αλλά και των Κέντρων Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα των δήμων στο νομό.
  • Το ξενοδοχείο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των προσφύγων και των εργαζομένων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά
  • Να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος απεγκλωβισμός, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νομού Αργολίδας να στηρίξουν τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα σωματεία τους. Να σταθούν δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους ξεριζωμένους από τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: