Τρίτη 17 Ιούλη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;

Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.

Μουσική

80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου – Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου

Μια παράσταση-γιορτή, αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που σφράγισε με τα λόγια του το ελληνικό τραγούδι, τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, 9:15 μ.μ. στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε:
Καστοριά, Τρίτη 17/7 (Θέατρο του Βουνού, 9:15 μ.μ.)
Πτολεμαΐδα, Τετάρτη 18/7 (Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών, 9:15 μ.μ.)

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον ποιητή και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου, που φέτος γιορτάζει τα 80 του χρόνια.

Τον άνθρωπο που με την παρουσία του, τη σκέψη του και τις λέξεις του, σφράγισε τη πνευματική ζωή της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ποιητής, συγγραφέας, διανοούμενος, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Μάνος Ελευθερίου είναι μια από τις σταθερές μας, στο νεότερο και σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας. Οι στίχοι του, τα λόγια του, τα ποιήματά του –όπως αυτά μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας (Μαρκόπουλος «Μαλαματένια Λόγια», Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανός, Κουγιουμτζής, Μικρούτσικος, Μούτσης,  Νικολόπουλος κ.ά.) και τραγουδήθηκαν από τις ωραιότερες φωνές (Μοσχολιού, Νταλάρας, Αλεξίου, Γαλάνη, Βιτάλη, Κούτρας, Θηβαίος κ.ά.)– σημάδεψαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, για περισσότερα από 50 χρόνια. «Παραπονεμένα λόγια», «Μαρκίζα», «Σ’ αυτή τη γειτονιά», «Ατέλειωτη εκδρομή», «Άμλετ της Σελήνης» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα ακουστούν στην ξεχωριστή αυτή βραδιά.

Ερμηνεία τραγουδιών: Ρίτα Αντωνοπούλου

Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου

Αφήγηση: Τάσος Νούσιας

Επιλογή κειμένων: Κωνσταντίνα Βαρσάμη

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Λευτέρης Γιοβανίδης

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, γενική είσοδος

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Προπώληση: στα καταστήματα Seven spots , και ηλεκτρονικά στο viva.gr

Πληροφορίες: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, τηλ. 24610-24062 εσωτ. 1 ή 6944070216

“Γειτονιές του κόσμου”

Στην φιλόξενη αυλή του θεάτρου Από Κοινού, θα τραγουδούν η Μαρία Σουλτάτου συντροφιά με τη Φωτεινή Σαββατιανού το φετινό καλοκαίρι. Η Μαρία και η Φωτεινή, με τραγούδια που αγαπούν και κουβαλούν στις αποσκευές τους από τις τόσο σημαντικές συνεργασίες τους, με τους: Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λεοντή, Λοΐζο, Τόκα, Σπανό, Νικολόπουλο, Κορκολή, Κατσαρό, Σούκα, Ανδριόπουλο, Τερζή, Παπακώστα, Χάλαρη, Σίμο κ.α, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:15, θα μας ταξιδεύουν με τα τραγούδια τους σε στίχους σημαντικών ποιητών και στιχουργών που είναι ευλογία για όλους μας, αλλά και με τραγούδια αγαπημένα της Ανατολής και της Μεσογείου.

Η Μαρία Σουλτάτου και η Φωτεινή Σαββατιανού μας ταξιδεύουν με τα τραγούδια τους, στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού

Συνταξιδιώτες τους στη σκηνή, οι εξαιρετικοί πιανίστες, Αθανάσιος Μπένος και Ανδρέας Βουδούρης.
Τραγούδια που το ΕΜΕΙΣ και το ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, δεσπόζουν και δείχνουν την αγάπη για τον άνθρωπο. Η μουσική είναι Ιερή ψυχική επαφή, και μόνο με σεβασμό μπορείς να την λειτουργήσεις.

Έναρξη: Κυριακή 1 Ιούλη και κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:15 
Για περιορισμένες παραστάσεις – Είσοδος: 10€ με μπύρα/κρασί

Από Κοινού Θέατρο, Ευπατριδών 4 (Γκάζι)
Τηλ. 211 4057249 – Email: [email protected]
facebookpage: Από Κοινού Θέατρο Apo Koinou Theater

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Eβδομάδα Δημοτικού Ωδείου

Με το κουαρτέτο σαξοφώνων (S.T.A.B Saxophone Quartet) ξεκινά σήμερα Δευτέρα 16 Ιούλη στις 9.30 το βράδυ, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, η εβδομάδα Δημοτικού Ωδείου, η οποία είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Στο πλαίσιο της συναυλίας θα ακουστούν έργα των Vivaldi, Bach, Rossini, Piovani, Rota, Morricone, Florenzo, Iturralde, Rave. Το κουαρτέτο σαξοφώνων STAB σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2012. Παρόλο που είναι ένα νέο σχήμα, έχει δώσει συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο καλοκαιρινό φεστιβάλ Ρεθύμνου και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Το ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνει κλασσική μουσική του 20ού αιώνα, μπαρόκ, διασκευές για τον κινηματογράφο, σύγχρονη μουσική, τζαζ, τανγκό, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις αποκλειστικά για το κουαρτέτο. Έμφαση δίνεται στο σύγχρονο ρεπερτόριο, το οποίο έχει σταθεί αφορμή για να συνεργαστούν με αξιόλογους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Γιώργος Κουμεντάκης. Το σύνολο αποτελείται από εξέχοντες σολίστ, που ο καθένας έχει να επιδείξει σπουδαία καριέρα.

S.T.A.B. – Saxophone Quartet

Guido De Flaviis: Soprano saxophone.

Stathis Mavromatis: Alto saxophone.

Ilia Samsonov: Tenor saxophone.

Kostas Tzekos: Baritone saxophone.

Το πρόγραμμα
Antonio Vivaldi – Overture dal Concerto in Fa+.

Johan Sebastian Bach – Concerto Italiano.

Allegro Andante.

Presto.

Gioachino Rossini – Rossini… for Four.

Nicola Piovani – La Vita e’ Bella.

Nino Rota – La Passerella D’addio (dal film 8 ½).

Andrea Morricone – «Love Theme»

From «Cinema Paradiso».

Lino Florenzo – Sud America Suite

Cha-cha-cha, Valse, Lento, Samba.

Pedro Iturralde – Suite Hellenique

Kalamatianos Funky Valse Kritis.

Maurice Ravel – Bolero.

Θέατρο

«Ω, τι κόσμος μπαμπά», του Κ. Μουρσελά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικερμίου σε σκηνοθεσία Αντώνη Ξένου

“Ω, τι κόσμος μπαμπά”, του Κώστα Μουρσελά, ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο έργο, αποτελεί τη φετινή προσπάθεια των μελών της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου «Δεινοθήριο», που ανεβαίνει υπό της οδηγίες του Αντώνη Ξένου.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το καλοκαίρι του 1973 στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα του 1973 – 1974 στην Αθήνα από το θίασο του Θεάτρου Σάτιρας σε σκηνοθεσία του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, και για το περιεχόμενό του, αλλά και για τη μοντέρνα γραφή του.

«Ω, τι κόσμος μπαμπά», του Κ. Μουρσελά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικερμίου σε σκηνοθεσία Αντώνη Ξένου

«Ω, τι κόσμος μπαμπά», του Κ. Μουρσελά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικερμίου σε σκηνοθεσία Αντώνη Ξένου

«Ω, τι κόσμος μπαμπά»

Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Αντώνης Ξένος
Χορογραφίες: Άκης Σιδέρης

Σειρά παραστάσεων:
Δευτέρα 16 Ιουλίου: Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη, Χριστούπολη Σπάτα
Τρίτη 17 Ιουλίου: Λύκειο Ραφήνας
Δευτέρα 23 Ιουλίου: Μουσείο Μακρονήσου, Ασωμάτων 31, Κεραμεικός
Τρίτη 24 Ιουλίου: Μουσείο Μακρονήσου, Ασωμάτων 31, Κεραμεικός

Ώρα έναρξης 21:30, είσοδος ελεύθερη

Κινηματογράφος

Προβολή της ταινίας του Αλέξη Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο»

Προβολή ταινίας του Αλέξη Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο» στην αυλή του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια) διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία είναι βασισμένη στο «Δαχτυλίδι» του Σπήλιου Πασαγιάννη, τη «Νανότα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου και ένα δημοτικό τραγούδι. Κέρδισε παμψηφεί το πρώτο βραβείο ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ της Ιέρ και εξασφάλισε διανομή στο Παρίσι. Οι Γάλλοι κριτικοί ενθουσιάστηκαν με το σπάνιο κινηματογραφικό διαμάντι από την Ελλάδα. Παίζουν οι: Χρήστος Τσάγκας, Αλέξης Δαμιανός, Βένια Παλλήρη, Γιώργος Μάζης.

Δευτέρα 16 Ιούλη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;

Προβολή ταινίας του Αλέξη Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο» στην αυλή του ΕΕΤΕ

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Δαμιανός αναφέρεται στην ιστορία ενός άντρα που φεύγει από το βουνό για να μετακινηθεί προς το λιμάνι του Πειραιά και από εκεί να φύγει μετανάστης για την Αυστραλία. Ήρωάς του είναι ένας νεαρός επαρχιώτης, βοσκός, που έχει μια ερωτική περιπέτεια. Η χώρα του τον διώχνει, δεν μπορεί να ζήσει πλέον σε αυτή, ψάχνει μια άλλη πατρίδα. Ξεκινά ένα βιωματικό ταξίδι. Μέχρι να πάει στον Πειραιά θα γνωρίσει τα διαφορετικά πρόσωπα της Ελλάδας. Η ταινία είναι γεμάτη από σύμβολα που χαρακτηρίζουν περιοχές της Ελλάδας, έχουμε να κάνουμε με τις συμπεριφορές των κατοίκων τους. Από την επαρχιακή έως την αστική περιοχή, ο σκηνικός χώρος προσδιορίζεται από τα σύμβολά του που είναι περισσότερο οι ίδιες συμπεριφορές των ανθρώπων, παρά τα χωρικά του σύμβολα, το τοπίο, τα κτίρια κ.λπ. Χαρακτηριστικός είναι ο κεντρικός ήρωας τον οποίο τον υποδύεται ο σκηνοθέτης.

Δευτέρα 16 Ιούλη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;

Σκηνή από την ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο»

Η ταινία είναι βαθιά πολιτική, βαθιά ανθρώπινη, τραγική και ρεαλιστική συγχρόνως. Βάζει νέα ζητήματα αισθητικής και περιεχομένου, θέλει μια ανθρωποκεντρική ματιά, ανοίγει ένα πεδίο στο οποίο θα τοποθετηθούν οι Έλληνες σκηνοθέτες, σε μεγάλο βαθμό, μετά την πτώση της χούντας.

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Σ’ ένα αλλιώτικο «ταξίδι», στην τέχνη του κινηματογράφου, καλεί και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Χαϊδαρίου τους δημότες του (και όχι μόνο), με δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών στον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ».

Οι προβολές ξεκινούν τη Δευτέρα 16 του Ιούλη και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα, μέχρι και τις 3 του Δεπτέμβρη.

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο ιστορικό θερινό σινεμά “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος αναφέρει στο μήνυμά του:

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!! Όσοι θα φύγουν από τις πόλεις, για να ξεκουραστούν και να πάρουν κάποιες ανάσες δροσιάς στα χωριά τους ή στις όλο και πιο περιορισμένες διακοπές, είναι οι «τυχεροί»! Όμως και όσοι μείνουν πίσω, μπορούν έστω να γεμίσουν τα «ήσυχα βράδια», απολαμβάνοντας επιλεγμένες ταινίες, στο ιστορικό θερινό σινεμά της πόλης μας, «ΚΑΤΕΡΙΝΑ». Κάτω, από το πάντα ιδιαίτερο φεγγάρι του καλοκαιριού, που άλλες φορές είναι ολόγιομο και άλλες φορές σαν μια φέτα καρπούζι, ανάμεσα στη δροσιά των δέντρων, καθισμένοι αναπαυτικά στις καρέκλες του «σκηνοθέτη», με μπύρα ή αναψυκτικό. Επιλέξτε λοιπόν τις ταινίες που θέλετε να δείτε, πάρτε μαζί και τη ζακέτα σας και ελάτε να απολαύσετε ένα ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου, στην «ΚΑΤΕΡΙΝΑ», το σημείο αναφοράς για το καλοκαιρινό Χαϊδάρι!».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και στοιχεία για τις ταινίες που θα προβληθούν:

Ξεκινά το φετινό καλοκαιρινό ταξίδι του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας (Πρόγραμμα προβολών)

Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου είναι ενταγμένη και φέτος στις παράλληλες προς το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας εκδηλώσεις και φιλοδοξεί για μία ακόμα χρονιά να μεταφέρει την 7η τέχνη στις γειτονιές και τις συνοικίες  της πόλης.

Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»

Το σταθερό ραντεβού στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία» (Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή, τηλ. 210-7247600) ανανεώνεται και φέτος το καλοκαίρι. Στις 18 Ιούνη ξεκινά τις προβολές του, κάνοντας πρεμιέρα με το Animation «Το αγόρι και ο κόσμος».

Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»

Για τρεις μήνες θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα προσφέρουν άφθονο γέλιο, συγκίνηση, θα ψυχαγωγήσουν ποιοτικά και θα εκπαιδεύσουν.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών.

Και φέτος διατηρούνται οι δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, όπως θεσπίστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια, ως ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανακούφισης μέσα στην κρίση.

Στο μήνυμά του για την έναρξη των προβολών, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος αναφέρει: «Η “ΑΙΟΛΙΑ” δεν είναι ένας ακόμα κινηματογράφος. Είναι ο δικός μας κινηματογράφος.

Ο χώρος που όλοι όσοι τον επισκέπτονται, από όλες τις γωνιές της Αττικής για να απολαύσουν την καλοκαιρινή δροσιά του πάρκου και τις επιλεγμένες προβολές, γίνονται φίλοι, έρχονται ξανά και ξανά. Προσδοκούν κάθε χρόνο την αυλαία του για να μυρίσει καλοκαίρι…

Αυτός ο κινηματογράφος 4 χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα δωρεάν ποιοτικές προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ενώ κρατά χαμηλά το αντίτιμο για τις προβολές των άλλων ημερών, εξασφαλίζοντας για όλους την ψυχαγωγία που έχουμε ανάγκη. Γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.

Φέτος, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο βήμα στις παιδικές ταινίες και τον εφηβικό κινηματογράφο, έχοντας σταθερή και τη ζώνη των κλασσικών ασπρόμαυρων ταινιών. Αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χώρο στις κωμωδίες, διαχρονικές και σύγχρονες, πλάι-πλάι με τις ιστορικές κοινωνικές ταινίες, ανάμεσά τους και μια ταινία για τον Παλαιστινιακό λαό και την ηρωική μάχη που δίνει για να ζει στον τόπο του ελεύθερος.

Ευχαριστώ όλους όσους συμβάλουν στη λειτουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου.

Σας περιμένουμε εκεί».

Δευτέρα έως Πέμπτη: Είσοδος δωρεάν.

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: Είσοδος 5€.

Ώρα προβολών: 21.30.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Βασισμένο στο ομώνυμο best seller του νομπελίστα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Eνα χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50 του Henry King.
Με τους μοναδικούς :
Γκρέγκορι Πεκ, Αβα Γκάρντνερ Σούζαν Χέιγουορντ

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Καλύτερης φωτογραφίας του Leon Shamroy
Καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών.

Υπεροχες σκηνες δρασης με φοντο την αγρια ζουγκλα της Αφρικης

Γυρισμένο σε μαγευτικές τοποθεσίες στο Παρίσι, στην Ισπανία, την Τανζανία, το Κάιρο, την Γαλλική Ριβιέρα και το Ναιρόμπι.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Η αυτοβιογραφική αυτή ιστορία παρουσιάζει την ταραγμένη ζωή του Χέμινγουεϊ, που αγαπούσε να κυνηγά άγρια ζώα και γυναίκες.

Η πραγματική συγγραφή
είναι σαν το κυνήγι…

ένα σαφάρι καθ’ όλη σου την ζωή,
και το θήραμα είναι η αλήθεια.

από μυθιστόρημα του νομπελίστα Χέμινγκγουεϊ
«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» («The snows of Kilimanjaro»)
​Το ​γύρισε το 1952 ο Χένρι Κινγκ (1886 – 1982) με ένα λαμπρό καστ πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών στη διάθεσή του:
Γκρέγκορι Πεκ, Σούζαν Χέιγουορντ, Αβα Γκάρντνερ, Χίλντεγκαρντ Νεφ.
Εδώ, ένας βαριά τραυματισμένος συγγραφέας στην αφρικανική ζούγκλα (Πεκ) αναμένει βοήθεια
αναπολώντας τη ζωή του και τις γυναίκες που την έχουν σημαδέψει.
Ενώ όμως οι σκέψεις του είναι βυθισμένες στον μοναδικό έρωτά του (Γκάρντνερ),
η σύζυγός του (Χέιγουορντ) αποδεικνύεται σθεναρή σύντροφος.
Γυρισμένο έγχρωμο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κένυας,
το φιλμ είναι χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50,
υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έφτασε ως τα Οσκαρ
αποσπώντας υποψηφιότητες για τη φωτογραφία (Λέον Σάμροϊ) και τα σκηνικά του.

 

 

Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema 

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Τηλ 210-8640054

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00,
Άνεργοι €3.00. Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00.
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00,
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

 

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema 

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ(ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023 Εισ.:€7.00,

Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικό €5.00, / για ανέργους €3.00, / οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00 / Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00 // Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες Προβολών από 12/7 ΕΩΣ 19/7/2018

1​) «ΛΑΟΥΤΑΡΙ -ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ » του ΕΜΙΡ ΛΟΤΙΑΝΟΥ
​ ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 22.00
2​) « ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ» του ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ
​ ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 20.00
3)«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ » του ΤΣΙΓΚΑ ΒΕΡΤΩΦ​

ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΖΕΦΥΡΟΣ new star art cinema

ΖΕΦΥΡΟΣ Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο

Tηλ. επικοινωνίας: 2103462677

Εισ.: €7.00, φοιτ./ άνω των 65/Εκπαιδευτικοί /άνεργοι €6.00

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00

Από 12 εως 18/7/2018

1) ΧΤΕΣ ,ΣΗΜΕΡΑ,ΑΥΡΙΟ του ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 21.00 ΚΑΙ 23,00

Βιβλίο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

Πρόγραμμα δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου

«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»

Είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα αγαπημένα δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων τα οποία μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε, να ζωγραφίσουμε, να αφηγηθούμε και αν χρειαστεί να αλλάξουμε! Θα πειραματιστούμε, θα παράγουμε δεδομένα, θα τα αποθηκεύσουμε, θα τα αναλύσουμε κριτικά και θα τα αξιολογήσουμε!

Η αφετηρία του ταξιδιού είναι πάντα η βιβλιοθήκη, ένας χώρος συνώνυμος της γνώσης και της εμπειρίας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

48 Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

30000 τόμοι βιβλίων

6600 βιβλία για παιδιά

Λέσχη Ανάγνωσης

Δράσεις, Εκδηλώσεις, Εργαστήρια

Ωράριο

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 7:30-15:30

Πέμπτη: 14:00-20:00

Έκθεση

«Δωμάτια μνήμης»: Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

Μαζί με τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης «Δωμάτια μνήμης» ξεκινάει και μια περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη, από τις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Φεστιβάλ Αθηνών στην Ελληνίδα δραματουργό, στην Πειραιώς 260.

Μια «θεατρική πόλη» με δώδεκα ξεχωριστά δωμάτια, όσα και τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη: Η πόλη, Η διανυκτέρευση, Η παρέλαση, Η συναναστροφή, Αντόνιο ή Το μήνυμα, Η νίκη, Η κασέτα, Ο ήχος του όπλου, Διαμάντια και μπλουζ, Το ταξίδι μακριά, Ο ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς που με ακούτε.
Η κυριαρχία του κλειστού, ονειρικού χώρου -πολύ έντονη και στο θέατρο του Παραλόγου, με το οποίο η Αναγνωστάκη συνομιλεί στα πρώτα της, ιδίως, έργα- οδήγησε στη σύλληψη αυτής της σκηνογραφικής εγκατάστασης.
Το «δωμάτιο» είναι ο ένας πόλος της εγκατάστασης -η περίκλειστη σκηνή όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Ο άλλος πόλος είναι η «μνήμη» -η σκηνή της φαντασίας, ο αγωγός μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, συλλογικού και ατομικού, που ενεργοποιείται από το ίχνος των εικόνων, των ήχων, των αντικειμένων, των ποιητικών τοπίων που κάθε δωμάτιο περιέχει. Αποσυνθέτουμε το έργο στον χώρο για να το διαβάσουμε με τα μάτια της φαντασίας, που ξέρει, όπως έλεγε ο Κουν, να διακρίνει «χρώματα, κινήσεις, στάσεις σωμάτων, σχέσεις ακόμη απροσδιόριστες».
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα τον μηχανισμό της μνήμης –πότε ξυπνάει, πότε χάνεται, πότε οδηγεί στη σύνθεση, πότε στην αποσύνθεση, πότε στη συνάντηση και πότε στον αποχωρισμό. Και σε κανένα κοινό βίωμα η μνήμη των προσώπων που σφράγισε δεν ταυτίζεται.

«Το πιο σημαντικό στη μνήμη -και γι’ αυτό τον λόγο η μνήμη λειτουργεί με τόσο μεγάλη δύναμη- είναι το τραύμα». Αγγίζοντας την περιοχή του τραύματος, το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη αποσιωπά και αποκαλύπτει, φέρνει στην επιφάνεια την παραμόρφωση όπου έχει οδηγήσει η ταύτιση με παρωχημένα κοινωνικά μοντέλα, απονεκρωμένες ιδεολογίες, ματαιωμένες σχέσεις, ανθρωποφαγικές οικογένειες. Αναδιατάσσει με τον τρόπο του τραύματος το χθες και το σήμερα, πλησιάζει το ανείπωτο εκείνο σημείο που πονάει περισσότερο, σαρκάζει τον φόβο, την ατολμία, την υποκρισία μας, ξεδιπλώνει τον πόθο για ζωή που κάθε φορά διαψεύδεται ή καίγεται άδοξα στη συνάντηση της προσωπικής με τη μεγάλη Ιστορία.
Με τα Δωμάτια Μνήμης επιχειρούμε μια αναπαράσταση της αίσθησης του εσωτερικού κάθε έργου αλλά και της νοητικής συνθήκης που το γέννησε.

Είσοδος ελεύθερη

Κάθε μέρα από τις 3 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, 19:00 – 24:00

Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Κονδυλάκη
Αρχειακή έρευνα, δραματουργική συνεργασία: Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνογραφική μελέτη, εικαστική και γραφιστική επιμέλεια: Λουκία Μάρθα, Αλέξανδρος Βαζάκας
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μοντάζ οπτικού υλικού: Νίκος Γαβαλάς
Ηχητικό περιβάλλον: Πάνος Αγγελοθανάσης
Βοηθός επιμελήτριας: Στεφανία Γεωργιλέα
Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Φυτάς
Βοηθός γραφιστικής επεξεργασίας: Μαργαρίτα Γιαννουσάκη
Εικαστική επεξεργασία επιφανειών: Αθανασία Βακίδου, Νίκος Ραφτάκης

Φωτογραφία

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

Στη διάρκεια της ελεύθερης σχέσης που τους ένωνε, η Joan και o Paddy Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι. Εκείνη φωτογράφος και εκείνος συγγραφέας, απολάμβαναν ισότιμη αναγνώριση ως καλλιτέχνες.

Joan Leigh Fermor

Η Joan υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της. Στο Κάιρο το 1944 γνώρισε τον Paddy, ο οποίος σύντομα θα την ακολουθούσε στην Αθήνα. Ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα, προτού τελικά εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο – στο όμορφο σπίτι που έχτισαν στην Καρδαμύλη και κληροδότησαν στο Μουσείο Μπενάκη.

Στις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960 η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Paddy στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές δημοσιεύονται στη Μάνη και στη Ρούμελη· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της το 2003. Το αρχείο της βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο.

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

Στη νέα έκδοση και στην έκθεση ο Ian Collins και η Olivia Stewart αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη.

Οι φωτογραφίες χρηιμοποιούνται με την ευγενική παραχώρηση του Joan Leigh Fermor Estate.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 23/05/2018 – 21/10/2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 22.05.2018, 20:00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 18:00 // Πέμπτη, Σάββατο:10:00 – 00:00 // Κυριακή:10:00 – 16:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 5

Εκθέσεις

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας.

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέρουν μια αισθητική πανδαισία και υπόσχονται ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αισθητικές απολαύσεις.

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτιρίου που το στέγασε.

Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «”Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…” Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μια έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη.

Η έννοια του Ωραίου, την οποία πραγματεύεται η τρίτη στη σειρά έκθεση, συνιστά τον ιδανικό επίλογο, αφού η καλλιέργεια έρωτος προς τας καλάς τέχνας ήταν θεμελιώδης ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΒΔ 31.7.1893). Επικεντρωμένη στην πνευματικότερη και υψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας, η έκθεση υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.

Το εκθεσιακό αφήγημα αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη

Στην «Αιώνια αισθητική» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας, που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία. «Το ωραίο και το επιθυμητό» επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την ένδυση, την κόμμωση, τα κοσμήματα και τον καλλωπισμό. Το τρίτο μέρος με τίτλο «Προβάλλοντας το σώμα» παρακολουθεί την έκφραση του ωραίου στην εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Στο τέλος, «Η ατέρμονη αναζήτηση»αποσκοπεί στον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Θα επακολουθήσει σύντομα και η αγγλική έκδοση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Μάη.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10):

Δευτέρα 13.00-20.00

Τρίτη – Κυριακή 8.00-20.00

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71

τηλ.: 210-3735253

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: