«Το τελευταίο σημείωμα» στο Καραβόσταμο Ικαρίας

Η ΤΟ Ικαρίας της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες του νησιού στην προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», του Παντελή Βούλγαρη, στο Καραβόσταμο

Η ΤΟ Ικαρίας της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες του νησιού στην προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», του Παντελή Βούλγαρη, που οργανώνει την Πέμπτη 29 Απρίλη στις 6 μ.μ., στο Καραβόσταμο.

Η ταινία πραγματεύεται την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών, κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή.

Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης κρατούμενος στο Χαϊδάρι, που εκτελούσε και χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Κ. Φίσερ.

Μια ταινία, που ενώ δεν φιλοδοξεί να διδάξει Ιστορία, σέβεται την ιστορική αλήθεια και μπορεί να αποτελέσει αφορμή, ώστε νέοι άνθρωποι να ψάξουν παραπάνω για τους κομμουνιστές, τα μέλη του ΚΚΕ που κρατούνταν κοντά μια δεκαετία από τη δικτατορία του Μεταξά στην Ακροναυπλία και σε ξερονήσια. Να μάθουν για την άρνηση του Μεταξά να τους απελευθερώσει, όταν το ζήτησαν για να πολεμήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αντίθετα τους παρέδωσε στους ναζί. Να συγκινηθούν και να εμπνευστούν με την ανιδιοτελή στάση των κομμουνιστών, το ηθικό τους μεγαλείο, την αντοχή, τη συντροφικότητα και τον ηρωισμό που επέδειξαν ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού, των βασανιστηρίων, στο θάλαμο των μελλοθανάτων, τις υψωμένες γροθιές τους μπροστά στον τοίχο της εκτέλεσης…

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης. Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Βασίλης Κουκαλάνι, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Μανώλης Ψαρουδάκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Βασίλης Σύρρος, Δημήτρης Καλογεράκης, Μανώλης Μαυράκης, Μηνάς Μισύρης, Τάσος Καϊσαρλής, Αντώνης Παλιεράκης, Νίκος Ράμμος, Μιχάλης Τακτικάκης, Μανώλης Πούλης, Θεώνη Κουτσουνάκη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: