Τι… παίζει σήμερα; – Τετάρτη 15 Ιούνη 2022

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις

Θέατρο

 

 

Κινηματογράφος

STUDIO new star art cinema – Πρόγραμμα και ώρες προβολών από 9 έως 15 Ιούνη 2022

 

12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει στις αίθουσες της Ταινιοθήκης από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα.

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα είναι υβριδικό: θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις δύο χειμερινές αίθουσες της Ταινιοθήκης και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, ενώ επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν και online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, μάστερκλας και q&a’s μετά από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους.

Μερικά από τα αφιερώματα του φετινού προγράμματος, που πλαισιώνουν το καθιερωμένο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (με ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ), αλλά και την αγαπημένη ενότητα “Αποκατεστημένες και υπέροχες”, είναι:
• Αφιέρωμα στον Τζορτζ Στίβενς
• Αφιέρωμα στον Γιόνας Μέκας
• Αφιέρωμα στην Mπαμπέτ Μανγκόλτ
• Αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Δείτε το πρόγραμμα προβολών εδώ.

 

Μουσική

Τακίμ και Ελένη Βιτάλη “Τζιβαέρι μου”

Μνήμη, αναπόληση, ξεριζωμός, πατρίδα…
Το φετινό Φεστιβάλ στη Θάλασσα τιμώντας την ιστορία της πόλης μας ανοίγει το πρόγραμμά του με μια συναυλία που εκπορεύεται από το μαρτυρικό 22.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή τιμάει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους προγόνους μας, οι οποίοι έχασαν τα πάντα, αλλά κατάφεραν να φέρουν μαζί τους αναμφίβολα πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσε να χωρέσει η βαλίτσα τους.

Τζιβαέρι μου, δηλαδή “θησαυρέ μου” μας λένε και οι Τακίμ, το μουσικό συγκρότημα που κάνει την έναρξη του Φεστιβάλ στη Θάλασσα. Μάστορες της παράδοσης και κορυφαίοι δεξιοτέχνες οι Τακίμ, εκφράζουν απόλυτα το πολυπολιτισμικό πνεύμα του Παρισιού της Ανατολής -όπως αποκαλούνταν η Σμύρνη στα χρόνια της ακμής της. Σμυρναίικα αλλά και πιο “ευρωπαϊκά”, μελωδίες του κεφιού και του μισεμού, ρεμπέτικα, καθώς και νεότερα τραγούδια.

Επίσημη προσκεκλημένη των Τακίμ η Ελένη Βιτάλη.
Μαζί τους η Σοφία Παπάζογλου και ο Ζαχαρίας Καρούνης.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Λιπάσματα 2022: Φεστιβάλ στη θάλασσα”

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

O Σωκράτης Μάλαμας μαζί με την κιθάρα και τα τραγούδια του που σηματοδοτούν την πορεία του μέχρι σήμερα ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία σε θέατρα και ανοιχτούς χώρους!

Συνοδοιπόροι του, αγαπημένοι φίλοι – συνεργάτες:

Ιουλία Καραπατάκη: Τραγούδι

Πέτρος Μάλαμας: Τραγούδι

Φώτης Σιώτας: Βιολί, βιόλα, τραγούδι

Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Κοντραμπάσο

Δημήτρης Λάππας: Κιθάρες, Λαούτο, μπουζούκι

Κλέων Αντωνίου: Ηλεκτρική κιθάρα

Νίκος Μαγνήσαλης: Τύμπανα

Γιάννης Μάλαμας: Κρουστά

Τίτος Καργιωτάκης – Παναγιώτης Ηλιόπουλος: Ηχοληψία

Χρήστος Λαζαρίδης – Μελίνα Ζερβάκη: Σχεδιασμός & χειρισμός φώτων

Δημήτρης Κατέβας: Τεχνικός Σκηνής

15/6 Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα

 

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ – Από τη Μικρά Ασία στη Δραπετσώνα

Μουσικό σύνολο Μαΐστρος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πάνος Δημητρακόπουλος
Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης
Μαζί τους: Γιάννης Διονυσίου, Κατερίνα Παπαδοπούλου
Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος, από τρία καθοριστικά  γεγονότα που σημάδεψαν  το ελληνικό τραγούδι.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη και στιχουργού Απόστολου Καλδάρα και 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρήγορη Μπιθικώτση.

Τρεις επέτειοι που εμπνέουν τη συναυλία με την οποία σηκώνει την αυλαία του, το City Garden Festival.

Μια  βραδιά με τραγούδια που μας ενώνουν και μας προτρέπουν στις ίδιες ρυθμικές κινήσεις και προκαλούν τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις. Τραγούδια, ανθοί της νεοελληνικής μας παράδοσης που θα αποδώσουν δεξιοτέχνες μουσικοί και σπουδαίοι ερμηνευτές.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η καταστροφή του 1922 έμελλε να αλλάξει την πορεία της ελληνικής Ιστορίας αλλά και να επιδράσει άμεσα στο ελληνικό τραγούδι. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο ρόλος που έπαιξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στη διαμόρφωση του ελληνικού τραγουδιού, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τους περίπου 70 συνθέτες και μουσικούς πρώτης γραμμής, οι τριάντα (δηλαδή το 42%) ήταν Μικρασιάτες, κυρίως από τη Σμύρνη και τα περίχωρά της.

100 χρόνια από τη γέννηση του Απόστολου Καλδάρα

Ο Απόστολος Καλδάρας με τα τραγούδια του σμίλεψε τη συλλογική μας μνήμη. Στις 7 Απριλίου 2022 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννησή του στα Τρίκαλα. Ογκώδες σε μέγεθος και εξαίρετο σε ποιότητα, το έργο του χαρακτηρίζεται από μοναδική ευαισθησία, ήθος, δυναμισμό και διαχρονικότητα. Ο Απόστολος Καλδάρας πήρε «απ’ τη νιότη χρώματα» και «χάραξε πορεία» λαμπρή, διδάσκοντας σε όλη του τη ζωή τι σημαίνει παρρησία, ήθος και δημιουργία.

100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης χάρισε στο ελληνικό τραγούδι πολλές από τις συγκλονιστικές στιγμές του. Στις 11 Δεκεμβρίου  2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ερμηνευτή και συνθέτη, στο Περιστέρι .Ο  «σερ» του ελληνικού τραγουδιού, όπως χαρακτηρίστηκε, έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Μουσικό σύνολο Μαΐστρος
Πάνος Δημητρακόπουλος: καλλιτεχνική διεύθυνση, κανονάκι
Δημήτρης Εμμανουήλ: κρουστά
Διονύσης Θεοδόσης: πνευστά
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Νίκος Μέρμηγκας: μπουζούκι, λάφτα, λαούτο
Γιάννης Πούλιος: βιολί
Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Μαζί τους: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

CITY GARDEN FESTIVAL by Christmas Theater

Ο Ριγολέττος του Τζουζέππε Βέρντι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

 

 

Ο Γιώργος Μεράντζας στο Antart Studio

 

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο…

1 χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο… Το έργο του θα διεγείρει πάντα την καρδιά και το μυαλό όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που «ό,τι και να λένε τ’ άστρα, αυτοί τη γλώσσα τους, τους βγάζουν». Θα μας εμψυχώνει και θα μας εμπνέει πάντα να «χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία», για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο…

Γι’ αυτό, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου από τον θάνατό του, η ΚΝΕ προβάλει στο κανάλι της στο Youtube το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έκανε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετείχαν καλλιτέχνες που μοιράστηκαν επίσης χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη και σχέσεις αγάπης: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Βαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Αγάθος, Τζίμης Σταρίδας.

 

Εκθέσεις

Έκθεση “Γιάννης Τσαρούχης. Ζωγραφικές διαδρομές”

Το Σάββατο 7 Μαΐου εγκαινιάζεται η καινούρια έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη. Είναι μια επιλογή έργων που έγινε με σκοπό να παρακολουθήσει ο επισκέπτης τον τρόπο με τον οποίο προχωρούσε την δουλειά του. Είναι ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ότι η πορεία του είναι συνεχής, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσο προχωρούσε κρατούσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν και τα χρησιμοποιούσε στις επόμενες αναζητήσεις του.

Υπάρχει μια αμεσότητα στα έργα και στα σχόλια του:
Για να αφήσουμε τις γενικότητες και να πω κάτι το συγκεκριμένο για τη δουλειά μου, θα πρέπει να εξηγήσω ότι: Δύο είναι οι βασικές αναζητήσεις μου, παρ’ όλες τις χίλιες διαφορές που παρουσιάζουν τα έργα μου μεταξύ τους. Η μια αναζήτηση είναι ούτως ειπείν νεοκλασική και προσπαθεί να αφομοιώσει το αρχαίο κλασικό ιδεώδες, όπως το εξέφρασε για όλον τον κόσμο στα νεώτερα χρόνια η Αναγέννηση και το Μπαρόκ.Η άλλη μου τάση είναι να εκφράσω όλες τις αντιρρήσεις μου για το ίδιο το ιδανικό μου, βοηθημένος από μεγάλους αντιρρησίες της εποχής μας, αλλά και από πρότυπα παλιά ελληνικά, που είναι συχνά μαρτυρίες και στηρίγματα των αντιρρήσεων. (Τσαρούχης, Αγαθόν το εξομολογείσθαι, σ.257)

Στο δώμα παρουσιάζονται θεατρικές μακέτες από παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και μια σειρά από ιδανικές παραστάσεις που θα ήθελε να κάνει. Είναι θεατρικές διαδρομές και εκεί βλέπουμε τις επαναστατικές ιδέες που είχε για το θέατρο.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 14:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 – 15:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 – 15:00

7 Μαΐου 2022 – 31 Ιουλίου 2022

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – “HUMAN BODY MUSEUM”

Το Μουσείο ” ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ είναι μία εκπαιδευτική – Ψυχαγωγική έκθεση-ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ιδανικός συνδυασμός ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για όλη την οικογένεια. Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και προτεινόμενο για Διδακτική Σχολική Επίσκεψη  www.humanbodymuseum.gr – fb.Human Body Museum

Το «ΣΩΜΑ» είναι μια γιγαντιαία κατασκευή, μοναδική στην Ευρώπη, πενήντα μέτρων μήκος, έξι μέτρων ύψος (50μ x 6μ) και αναπαριστά ένα ξαπλωτό ανθρώπινο σώμα εγκύου γυναίκας.Το όνομά της; ….Ζωή.

Ωράριο λειτουργίας:

Σάββατο και Κυριακή έως 24/10 11:00 – 19:00 (τελευταία ατις 18:00)

Σάββατο, Κυριακή και Αργίες από 25/10 10:00 – 18:00 (τελευταία στις 17:00)

  • Το ωράριο λειτουργίας μεταβάλλεται αναλόγως της εποχής και των καιρικών συνθηκών. Πληροφορίες στο 2310686544

Οι επισκέπτες μέσα από ένα θεαματικό ταξίδι εξερεύνησης του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ξεκινούν μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή από το πρόσωπο – το στόμα είναι η πύλη εισόδου- για το «Σώμα».

Περπατούν, βλέπουν, παρατηρούν από κοντά και ενημερώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα βασικά όργανα με τις λειτουργίες τους. Η καρδιά, το στομάχι ο εγκέφαλος τα πνευμόνια το ήπαρ κ.λ.π, οι αρτηρίες, όλο το φλεβικό και λεμφικό σύστημα και βέβαια το φαινόμενο της εγκυμοσύνης, ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά και τόσο κατανοητά. Συσχετίζουμε την υγεία των οργάνων με την υγιεινή διατροφή, την άθληση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τους κανόνες του Ιπποκράτη “Περί Διατροφής & Υγείας”

 

Αναδρομική έκθεση “Νίκος Εγγονόπουλος: Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού”

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τη μνήμη του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, 37 χρόνια από τον θάνατό του, με την αναδρομική παρουσίαση του σπουδαίου ζωγραφικού του έργου, το 2022.

Παρουσιάζονται εκατόν σαράντα οκτώ και πλέον πολύτιμα έργα του Εγγονόπουλου, δανεισμένα από τις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, της Alpha Bank, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α. Π. Θ., της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, της Λεβεντείου Πινακοθήκης, καθώς και πολλών ιδιωτικών συλλογών, όπως του Δ. Ν. Π., του κυρίου Κρίτωνα Ιωαννίδη, της κυρίας Ειρήνης Παναγοπούλου, του κυρίου Μπάμπου και της κυρίας Άντζελας Οικονομίδη και του Μ. Μ..

Ο Νίκος Εγγονόπουλος σπούδασε με δασκάλους τους Κωνσταντίνο Παρθένη, Δημήτριο Μπισκίνη, Θωμά Θωμόπουλο και Γιάννη Κεφαλληνό στην ΑΣΚΤ και, μετά την αποφοίτησή του το 1938, δούλεψε κοντά στον Φώτη Κόντογλου και τον καθηγητή Αλέξανδρο Ξυγγόπουλο, όπου και ήρθε σε επαφή με την παράδοση και την ουσία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Το 1967 διορίστηκε καθηγητής στην έδρα της ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ο Σωτήρης Σόρογκας, στενός του συνεργάτης και διάδοχός του στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, γράφει: “Τα θέματά του βέβαια δεν αντιστοιχούν στη θεοκρατική οπτική των εικόνων, γεγονός που συνιστά μεγάλη απόκλιση. Έτσι τα πρόσωπα στους πίνακες του Εγγονόπουλου δεν είναι θείας προελεύσεως. Είναι διονυσιακοί ή απολλώνιοι ήρωες, τους οποίους συχνότατα υποδύεται ο ίδιος ο ζωγράφος με κρυπτικό τρόπο, μέσα σε ατμόσφαιρα ονείρου και παράλογης τραγικότητας. Οι πίνακες αφηγούνται μύθους, ιστορικά γεγονότα ή περιστατικά της ζωής, στα οποία ο ασύμβατος χρόνος, η παραδοξότητα των μορφών και η εκκρεμούσα συμβολοποίηση τους καθιστούν τόπους γοητείας και μυστηρίου. Εδώ θα έλεγα ότι δεσπόζουν οι αναφορές του στην ελληνική μυθολογία.”

Πρόκειται για έναν ζωγραφικό κόσμο με φανταστικούς ήρωες από την μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση, με αναφορές άλλοτε στον Ερμή, την Ιώ, τον Ηρακλή, την Ευρυδίκη, τον Ορφέα, τον Οδυσσέα, την Καλυψώ, την Θέτιδα και τον Πηλέα, τον Ιάσωνα, την Μήδεια έως τον Άνθιμο τον Τραλλεύς και τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο. Ένας κόσμος απρόσμενος, που ενώνει το μακρινό χθες με το σήμερα, δίνοντας προβάδισμα στη δύναμη μιας υπερρεαλιστικής ζωγραφικής έκφρασης με καθαρά χρώματα και δυνατό σχέδιο. Και όπως τονίζει η Ερριέτη Εγγονοπούλου, ο πατέρας της πίστευε ότι : “Η τέχνη είναι για να αντιμετωπίσεις την ασυναρτησία της ζωής. Να σου απαλύνει το βίο, την πορεία προς τον θάνατο”. Το 1958 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και το 1966 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Γεώργιου Α΄ για το ζωγραφικό του έργο.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Μέτρα Covid-19:
Για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, που πρέπει να εφαρμόζονται στο χώρο, παρακαλούμε επισκεφτείτε το covid19.gov.gr. Επίσης λόγω των συνθηκών, προτείνουμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10:00 – 18:00
ΤΡΙΤΗ 10:00 – 18:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 – 18:00
ΠΕΜΠΤΗ 10:00 – 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 – 18:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 – 18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 – 18:00

9 Μαρτίου 2022 – 19 Ιουνίου 2022

 

Έκθεση “Στη χώρα του Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα”

Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα: τόποι που καθόρισαν μια, ιδιαίτερη και μοναδική, διαδρομή ζωής. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς που διαμόρφωσαν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα. Μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, έπλασε την προσωπικότητα, επηρέασε την καλλιτεχνική δημιουργία, οροθέτησε τη συμβολή και την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

Ο πιο αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος συγγραφέας του ελληνικού θέατρου, οδήγησε στην ανανέωση του, συνέδεσε τη δραματουργία με την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, την καλλιτεχνική δημιουργία με τον αναστοχασμό.

Συγγραφέας ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου της στρατοπεδικής λογοτεχνίας με τις μνήμες του από το Μαουτχάουζεν.
Στιχουργός, του οποίου οι στίχοι έγιναν λαϊκά τραγούδια, συνόδευαν στη χαρά και στη λύπη πολλές γενιές της μεταπολεμικής εποχής, πλουτίζουν την καθημερινή ευαισθησία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Δημιουργός σεναρίων πολύ σημαντικών ταινιών, σκηνοθέτης του θέατρου και του κινηματογράφου.
Ενεργός πολίτης, συμμετείχε με ανοιχτή διάθεση, νηφαλιότητα, στοχαστική ειλικρίνεια στον δημόσιο διάλογο.

Η πολυσχιδής πορεία του υπήρξε αφορμή για διάλογο με ξεχωριστούς δημιουργούς.

Η έκθεση αποτυπώνει την πολύτροπη πορεία του, αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες που τον συνδέουν με ένα ευρύτατο φάσμα καλλιτεχνών και στοχαστών της σύγχρονης Ελλάδας, ανιχνεύει και φωτίζει σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο του και σε εκείνο δημιουργών που παρουσιάζονται μόνιμα στη Πινακοθήκη Γκίκα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 – 18:00
ΠΕΜΠΤΗ 10:00 – 18:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 – 18:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 – 18:00

30 Μαρτίου 2022 – 30 Ιουλίου 2022

 

Περιοδική έκθεση “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας”

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας” εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica). […]

Η έκθεση αποτελείται από οκτώ συνολικά εκθεσιακές ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων. Τεκμήρια που παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων, είναι μερικά από τα έργα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην έκθεση. Παράλληλα, μορφές θεών και μυθικών ηρώων πλαισιώνουν την ιστορική αφήγηση και τη διαπλέκουν με τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.https://www.katiousa.gr/politismos/theatro/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών Πολέμων στην εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.

Επιπλέον, στην αίθουσα 21, όπου εκτίθεται το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, παρουσιάζονται σε διάλογο μαζί του πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων, σηματοδοτώντας την αξία της νικηφόρας αγωνιστικής αναμέτρησης, ατομικής και συλλογικής, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.

Την έκθεση πλαισιώνουν ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας, προκειμένου οι επισκέπτες να προσλάβουν τη δραματική ατμόσφαιρα των γεγονότων και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Νίκης, προσφέροντας σε μερικές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.

Τέλος, η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο 512 σελίδων, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

 

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

για τη σειρά δείτε εδώ:

 

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνος έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως της

δημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Πατήστε εδώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: