Τι… παίζει σήμερα;

Προτάσεις για έξοδο, την Δευτέρα 26 Ιούνη 2017…

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»: Το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ από την Πέμπτη 22 Ιούνη στους κινηματογράφους!

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» - Το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, από 22/6 σε Α΄ προβολή σε «Αλκυονίς» και «Στούντιο»

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» – Το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, από 22/6 σε Α΄ προβολή σε «Αλκυονίς» και «Στούντιο»

Από την Πέμπτη 22 του Ιούνη  προβάλλεται από τη New Star, σε Α΄ προβολή, αποκλειστικά  στους κινηματογράφους Αλκυονίς New Star Art Cinema και Studio New Star Art Cinema, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ντοκιμαντέρ (γυρίστηκε  από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου) θα προβάλλεται στο Studio και στην Αλκυονίδα. Δείτε εδώ περισσότερα.

8ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής – Αφιέρωμα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για 8η συνεχή χρονιά, διοργανώνει το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής και με ελεύθερη είσοδο. Από 24 Ιούνη έως 1 Ιούλη, κάθε μέρα στις 21:00 στον Κινηματογράφο.

Φέτος, η θεματική του 8ου Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου είναι η Επιστημονική Φαντασία. Όπως εξηγεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Silent Film Festival Αλέξανδος Μούζας: «Η επιστημονική φαντασία, προσφιλές λογοτεχνικό είδος διαχρονικά, παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του κινηματογράφου. Από τις χιουμοριστικές μικρού μήκους ταινίες του Μελιέ, μέχρι τα υψηλού επιπέδου επιτεύγματα του Φριτς Λάγκ, η επιστημονική φαντασία ωθεί την κινηματογραφικής τέχνη και τεχνολογία στα όριά της. Τα ειδικά εφφέ, το μοντάζ, η διπλοτυπία, το stop motion, κλπ, είναι τα πρώτα εργαλεία με τα οποία καταφέρνει ο σκηνοθέτης να δώσει στον θεατή, εικόνα του μέλλοντος του μέσα από φανταστικούς τόπους, εξωγήινα ταξίδια, φανταστικές μηχανές, ταξίδια στον χρόνο, ρομπότ και τέρατα, κλπ.

Στο φετινό του φεστιβάλ,  το ΙΜΚ θέλοντας να παρουσιάσει στο κοινό μια ευρεία εικόνα του είδους, έχει συμπεριλάβει τις πλέον χαρακτηριστικές και σημαντικές ταινίες. Συγχρόνως, ζητήθηκε από τους συνθέτες, για όσες ταινίες γράφτηκε πρωτότυπη μουσική, να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά ή να αξιοποιήσουν την μουσική τεχνολογία, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους δημιουργούς αυτούς που φαντάστηκαν το μέλλον μας, έναν αιώνα πριν. Δείτε εδώ περισσότερα και το πρόγραμμα προβολών.

Ξεκίνησαν οι προβολές στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «ΑΙΟΛΙΑ»
Το σταθερό ραντεβού μας στο δημοτικό κινηματογράφο «ΑΙΟΛΙΑ» ανανεώνεται και φέτος το καλοκαίρι. Στις 19 Ιούνη ξεκίνησαν οι προβολές του, κάνοντας πρεμιέρα με την κωμική ταινία “Ραντεβού στο σινεμά”.

Για τρεις μήνες θα απολαύσουμε ταινίες από όλον τον κόσμο που θα μας προσφέρουν άφθονο γέλιο, συγκίνηση, θα μας ψυχαγωγήσουν ποιοτικά και θα μας εκπαιδεύσουν.

Και φέτος διατηρούμε τις δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, όπως θεσπίσαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια, ως ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανακούφισης μέσα στην κρίση. Δίνουμε έτσι ως Δήμος ανάσα ψυχαγωγίας στους κατοίκους της Καισαριανής αλλά και όλης της Αθήνας. Γιατί πιστεύουμε ότι η τέχνη μπορεί να μας γεμίζει αισιοδοξία και μας φωτίζει το δρόμο. Δείτε εδώ περισσότερα και αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.

7ο Athens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά

7ο Athens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά

7ο Athens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά

Το καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 7η χρονιά στην 7η τέχνη, με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα  μουσεία και σημεία της Αθήνας, μεταμορφώνονται σε «θερινά σινεμά» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Έναρξη προβολών | Ιούνιος – Ιούλιος: 21.30 | Αύγουστος – Σεπτέμβριος: 21.00
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.

ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2017 στο «Άστυ»: 7 βδομάδες – 49 ημερήσια αφιερώματα – 146 ταινίες
Μια κινηματογραφική χρονιά τελειώνει «γλυκά» με το Ταινιόραμα, τη σινεφίλ γιορτή που έχει γίνει θεσμός δεκαετίες τώρα. Στο Άστυ και πάλι, από τις 18 Μάη έως τις 5 Ιούλη, θα απολαύσουμε καλό σινεμά απ’ όλο τον κόσμο. Είτε αυτό αφορά εθνικές κινηματογραφίες: ουγγρικό, γερμανικό, ιταλικό, χιλιανό, ιρανικό, τουρκικό, γαλλικό κ.ά. κινηματογράφο με τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες τους.

Είτε ημερήσια αφιερώματα σε σύγχρονους σκηνοθέτες που έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους, τόσο στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ όσο και στις αίθουσες: Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Ασγκάρ Φαραντί, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, Ρόι Άντερσον, Ζία Ζαγκέ, Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου, Ζακ Οντιάρ, Ντάνις Τάνοβιτς, Τζιμ Τζάρμους. κ.ά. Δείτε εδώ λεπτομέρειες και το πρόγραμμα προβολών.

Κινηματογράφος Άστυ, Πεζόδρομος Κοραή 4, Αθήνα // Πληροφορίες – κρατήσεις: τηλ. 210 3221925 // 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο – 6 ευρώ ανέργων // 45 ευρώ κάρτα διαρκείας για όλες τις ταινίες

Καθημερινά στον Ζέφυρο το αριστουργηματικό «Ηλιοτρόπιο» του Βιτόριο ντε Σίκα (σε επανέκδοση)
Το «Ηλιοτρόπιο» ένα από τα τελευταία αριστουργήματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού, του Βιτόριο ντε Σίκα, προβάλλεται από την 1η του Ιούνη στον αγαπημένο θερινό των σινεφίλ ΖΕΦΥΡΟΣ, καθημερινά στις 21:00 και 23:00.

Μια από τις συγκλονιστικότερες αντιπολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με ρεσιτάλ ερμηνείας από το πρωταγωνιστικό ζεύγος Σοφία Λόρεν – Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, από τους παραγωγούς του Δόκτωρ Ζιβάγκο. Δείτε εδώ περισσότερα.


ΕΚΘΕΣΗ

«75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- 75 αντικείμενα»
Μια ξεχωριστή έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης διοργανώνεται στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» (Στοά Κοραή 4 -εντός της στοάς- Αθήνα //  Τηλ. 21 0325 2352).

Κάρολος Κουν

Στην έκθεση με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα» παρουσιάζονται 75 αντικείμενα, με καλλιτεχνική και συναισθηματική αξία, από τη μακρόχρονη πορεία του Θεάτρου Τέχνης, από την ίδρυση του το 1942 από τον Κάρολο Κουν έως σήμερα. Κοστούμια, τμήματα σκηνικών και σκηνικά αξεσουάρ ιστορικών παραστάσεων, όπως οι «Όρνιθες» και οι «Πέρσες», προγράμματα, αφίσες, φωτογραφίες κ.ά, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά κι αποτελούν μέρος της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας, καθώς έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης. Δείτε εδώ περισσότερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιούλη 2017, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Portraits in B&W – 85 ασπρόμαυρα πορτρέτα από διαφορετικές χώρες
Τα πορτρέτα πάντα ασκούν γοητεία στους θεατές, αφού μπορούν να παρατηρήσουν ανενόχλητοι τα πρόσωπα ανθρώπων από όλα τα μέρη της γης και να βρουν ομοιότητες και διαφορές με τους ίδιους. Είναι εκπληκτικό το ότι άσχετα με την προέλευση αυτών των φωτογραφιών κάποια πράγματα, ιδιαίτερα τα συναισθήματα είναι κοινά. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης βιώνουν τη χαρά και την απογοήτευση αλλά και πλήθος άλλων συναισθημάτων και αυτό απεικονίζεται στα πρόσωπά τους με τον ίδιο τρόπο. Ειδικά δε στην περίπτωση του ασπρόμαυρου πορτρέτου, η έλλειψη χρώματος δίνει την ευκαιρία στο θεατή να εστιάσει περισσότερο στα συναισθήματα και την ένταση με την οποία αυτά απεικονίζονται και να κάνει τις συγκρίσεις του.

Στη Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα) από τις 23 Ιούνη και μέχρι τις 6 Ιούλη οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μελετήσουν 85 ασπρόμαυρα πορτρέτα από διαφορετικές χώρες. Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος. Δείτε εδώ περισσότερα.

Αυτά που κάνουν τη Βενεζουέλα μια όμορφη «χώρα εν κινήσει»

Αυτά που κάνουν τη Βενεζουέλα μια όμορφη «χώρα εν κινήσει»

“Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει”

Διαδραστική Έκθεση Φωτογραφίας «ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, χώρα εν κινήσει», στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάρητος 6, Κολωνάκι.

Ο γνωστός Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Márquez μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, ένας όρος που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της. Ο John Márquez, ο οποίος θα είναι παρών στα εγκαίνια, φέρνει μια διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου. Δείτε εδώ περισσότερα.

«Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες»

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί, στην Πειραιώς 260, τη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση. Συμμετέχουν 26 φωτογράφοι –οι περισσότεροι από αυτούς ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι– με περισσότερα από 160 έργα τους, που παρουσιάζουν τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια του ξεριζωμού από την πατρίδα και του ταξιδιού προς το άγνωστο.

Η Ελλάδα, που λόγω της θέσης της υπήρξε ανέκαθεν σημείο υποδοχής πληθυσμιακών μετακινήσεων, έγινε και αυτή τη φορά αποδέκτης της προσφυγικής κρίσης. Η έκθεση αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το μεγάλο αυτό τραύμα της σύγχρονης ιστορίας. Δείτε εδώ περισσότερα.

Μέχρι τις 19 Ιούλη 2017 – ώρα 19:00 // Πειραιώς 260, Α // Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: 2€ // Γενικές Πληροφορίες: 210 9282900 // Κρατήσεις Εισιτηρίων: 210 3272000

«Πορτραίτα Ιστορίας», Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960
Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960.Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Βούλας Παπαϊωάννου και «Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς» του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Μανώλης Σκούφιας // Διάρκεια: 06/04/2017-10/09/2017 // Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Tηλ: 2310 566 716 – Fax: 2310 566 717 – E-mail:  [email protected]


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

R e m i n d e r s
Με μια βουτιά στο παρελθόν 11 καλλιτέχνες ανασύρουν μια αόρατη πραγματικότητα που αποκτά ξαφνικά μια νέα υπόσταση. Tα έργα λειτουργούν σαν υπενθυμίσεις στο περιθώριο ενός κατάστιχου και μοιάζουν με σημειώσεις πάνω σε πολυκαιρισμένους τοίχους, από επισκέπτες που θέλουν να αφήσουν το σημάδι τους στο χρόνο. Κάθε έργο διηγείται μια ξεχωριστή ιστορία που μπλέκεται με άλλες, δημιουργώντας μια καινούρια αφήγηση.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες καλούνται σήμερα να δώσουν ζωή και να φωτίσουν ένα από καιρό, ξεχασμένο, αρχιτεκτονικό εύρημα, στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου. Το ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του ’20 που επί σειρά ετών υπήρξε αποθήκη για χονδρεμπόριο χαρτιού, παρέμεινε ακατοίκητο τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Δείτε εδώ περισσότερα.

«Ομηρικά ακρογιάλια»

Τι… παίζει σήμερα;

Γιώργος Κόρδης «Ομηρικά ακρογιάλια»

Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ομηρικά ακρογιάλια». Με έμπνευση τις ομηρικές αναγωγές στο αφήγημα της περιοδικής επετειακής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες», ο ζωγράφος δημιούργησε μια σειρά έργων που αποτυπώνουν αρχετυπικές μορφές του έργου του Ομήρου με στόχο να αναδιηγηθούν όχι τόσο με περιγραφικό, αλλά κυρίως με συμβολικό τρόπο τις ιστορίες τους. Η Καλυψώ, η Ναυσικά, η Κίρκη, ο Οδυσσέας συναντιούνται στα Ομηρικά ακρογιάλια του Γιώργου Κόρδη, τα οποία λειτουργούν ως τόπος του ονείρου που ξεκλειδώνει τον ψυχικό κόσμο των πρωταγωνιστών. Ένα όνειρο που άλλοτε μετασχηματίζεται σε πόθο ερωτικό, άλλοτε σε λαχτάρα για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα ή σε θρήνο για τους συντρόφους.

Ο δημιουργός αξιοποιεί τα τέσσερα αρχαία γεώδη χρώματα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο εικαστικό ιδίωμα, παράλληλα όμως προχωράει σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση του αρχαίου με τον σημερινό, ψηφιακό κόσμο: κάνει ζωγραφική στο τάμπλετ, χρησιμοποιώντας αντί για πινέλο ψηφιακή πένα και πειραματίζεται με τη μέθοδο Giclee, η οποία συνίσταται στην ψηφιακή δημιουργία ζωγραφικών έργων και την εκτύπωσή τους σε περισσότερα αντίτυπα.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς // Διάρκεια: 8/5 – 28/8/2017 // Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. // Ώρες λειτουργίας (εαρινό ωράριο): Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00 και Δευτέρα 13:00-20:00 // Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 // Τηλ: 213214 4891 & 213 2144837 // Email: [email protected] // Τηλ. επικοινωνίας καλλιτέχνη: 6947 049950.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: