Τετάρτη 18 Οκτώβρη 2017 – Τι… παίζει σήμερα;

Προτάσεις για έξοδο από το σπίτι

Βιβλίο

“Ο Λουντέμης της καρδιάς μας” – Μια λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του
Οι εκδόσεις “Ραδάμανθυς” και η N​EW STAR προσκαλούν στην εκδήλωση:​ “Ο Λουντέμης της καρδιάς μας” – Μια λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, την Τετάρτη 18 του Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

"Ο Λουντέμης της καρδιάς μας" - Μια λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του

Για το βιβλίο “Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας” του Δημήτρη Δαμασκηνού, για τη ζωή  και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη θα μιλήσουν: Κώστας Κρεμμύδας, συγγραφέας, υπεύθυνος της σύνταξης του περιοδικού “Μανδραγόρας” και των ομώνυμων εκδόσεων, Γιώργος Δουατζής, ποιητής και Δημήτρης Δαμασκηνός, φιλόλογος – ιστορικός. Τη συζήτηση συντονίζει ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας, υπεύθυνος των εκδόσεων.

Προβολή της ταινίας μμ “Πρωινό δρομολόγιο” του Μάνου Ζαχαρία.

H Anca Chisalita, μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας​  της Ρουμανίας στην Ελλάδα,  θα απευθύνει xαιρετισμό. Ο Νίκος Θεοδωράκης με την κιθάρα του ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματά του. Ηθοποιοί απαγγέλουν αποσπάσματα  από το έργο του.

Μουσική

ΚΕ του ΚΚΕ – Μεγάλη συναυλία συμφωνικής μουσικής, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στο Μέγαρο Μουσικής
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, διοργανώνει την Τετάρτη 18 Οκτώβρη 2017 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με έργα Σοβιετικών συνθετών.

Θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα τριών κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών: Του Αράμ Χατσατουριάν, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Δείτε εδώ περισσότερα.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που θα διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ καθώς και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Αργεντίνου κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ηγετική μορφή της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα, συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 7.00 μμ, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Για τη ζωή και το έργο του Τσε Γκεβάρα θα μιλήσουν: Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσ/νίκης Αποστόλης Σκούφας, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Μόττας και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας.

Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κ. Ζelmys Maria Domínguez Cortina.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει οπτικοακουστικό και μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο επαναστάτη με το συγκρότημα DUO LOSCAPOS.

Θέατρο

“Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω”, με την Δημήτρη Φραγκιόγλου
Ο ήρωας της παράστασης (Δημήτρης Φραγκιόγλου) μετά από πολλά (ή μήπως λίγα;) χρόνια πορείας στο θέατρο αποφασίζει να κάνει μια παράσταση στην οποία θα ερμηνεύσει τους 100 ρόλους που δεν πρόλαβε ως τώρα. Όμως, μια σειρά από «αναπάντητα ερωτήματα»  που κατακλύζουν το μυαλό του, τον σαμποτάρουν. Με διάθεση αυτοσαρκασμού  και μέσα από  το «δράμα» ενός ηθοποιού  σε υπαρξιακό πανικό, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ασχολείται με όλα τα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν έναν άντρα σε κρίση ηλικίας, και μιλάει επί της ουσίας για την αγωνία της αποδοχής και τον φόβο της απόρριψης σε μια κοινωνία που όλα έχουν γίνει «έξυπνα» και αψεγάδιαστα. Στον καταιγιστικό αυτό μονόλογο η ζωή και το θέατρο μπερδεύονται, αναμετρούνται και κονταροχτυπιούνται. Το ποιος θα κερδίσει τελικά αυτή τη μάχη, είναι άλλη ιστορία… Δείτε εδώ περισσότερα.

"Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω"Πρόκειται για έναν πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο γεμάτο χιούμορ, αυτοσαρκασμό και υπαρξιακό προβληματισμό στον οποίο ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί αλλά και υπογράφει τα κείμενα μαζί με τη Μαργαρίτα Γερογιάννη και τη Χριστίνα Παπαδάκη. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο επίσης γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης.

Κείμενο: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου // Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακαλιάς // Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης // Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Παπαδάκη // Επιμέλεια σκηνικού: Μαρία Αλανιάδη // Φωτογραφίες:Βασίλης Ζαβέρδας, Βαγγέλης Τσινιάς, Ελένη Κερολλάρι // Βίντεο: Περικλής Παπανδρεόπουλος

BIOS.MAIN Bios / Πειραιώς 84, 104 35 Αθήνα/ Τ 210 3425335/ www.bios.gr/[email protected]

Διάρκεια παραστάσεων:Τετάρτη11 Οκτώβρη έως Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη // Ώρα έναρξης: 21.00 // Διάρκεια: 70’

Εικαστικά

Έκθεση εικαστικών τεχνών: «Άνθρωποι-Χρώμα+Σίδερο 10» – «Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του»
Για δέκατη χρονιά η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Περα(Σ)Μα», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και η Λαϊκή Επιτροπή Δραπετσώνας – Κερατσινίου διοργανώνουν την έκθεση εικαστικών τεχνών με τίτλο «Άνθρωποι-Χρώμα+Σίδερο». Με κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του» και με τη συμμετοχή πάνω από 200 εικαστικών καλλιτεχνών, η έκθεση φέτος έχει θέμα το «Πόλεμος-Προσφυγιά».

«…Πάνω από 200 εικαστικοί καλλιτέχνες κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επιστρατεύουμε τη γνώση, το συναίσθημα, την τέχνη μας, και δημιουργούμε καλλιτεχνικό έργο, εμπνεόμενοι από την εργατική τάξη και τους αγώνες της, απευθυνόμενοι σε αυτή…» Δείτε εδώ περισσότερα για την έκθεση, και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 22 του Οκτώβρη, στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι).

«Η γενιά του ’30 μέσα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών»
Η θεματική έκθεση «Η γενιά του ’30 μέσα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης», φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη από την Τρίτη 11 Ιούλη και θα παραμείνει έως τέλος Οκτώβρη 2017. Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες της Γενιάς του ’30 είναι οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γιάννης Μόραλης, Δημήτρης Γιολδάσης, Βάσω Κατράκη, Α. Τάσσος, κ.α. Δείτε εδώ αναλυτικά.

Σπύρος Βασιλείου

Την έκθεση «Η Γενιά του ’30 στις εικαστικές τέχνες, μέσα από τη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών» επιμελήθηκε ο Ιστορικός Τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου.

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ

Τρίτη και Παρασκευή: και 6.00μ.μ-9.00μ.μ

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Έκθεση Μικρογλυπτικής από το ΕΕΤΕ,στην αυλή της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ)
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος διοργανώνει Έκθεση Μικρογλυπτικής στην αυλή της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), από τις 30 του Σεπτέμβρη έως 22 Οκτώβρη 2017.

Σκοπός της έκθεσης των γλυπτών έργων, μικρών διαστάσεων, η παρουσίαση σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παράλληλα η επαφή των σημερινών καλλιτεχνών αλλά και του κοινού με τις μνήμες της Μακρονήσου.

Η Μακρόνησος λειτούργησε ως «Οργανισμός Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου (Ο.Α.Μ.) όπως ονομάζανε το “σωφρονιστικό” Ίδρυμα στη Μακρόνησο το οποίο αποτέλεσε στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπο εξορίας στρατιωτών και χιλιάδων πολιτών, που οι αρχές έκριναν ότι έχρηζαν κοινωνικής, πολιτικής ή εθνικής «αναμόρφωσης», προκειμένου να απαρνηθούν με κάθε τρόπο την ιδεολογία τους.

Μαρτυρικός τόπος, χώρος «σωφρονισμού» για στρατιώτες, χώρος βασανιστηρίων και εξόντωσης για χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές, για χιλιάδες κομμουνιστές, που το κράτος των δοσιλόγων-και των συνεργατών των κατακτητών -το μετεμφυλιακό κράτος των διώξεων- το λειτούργησε από το 1947 ως το 1958.

Η έκθεση έχει ελεύθερο θέμα // Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 11.00-21.00

Συμμετέχουν:

Αθανασίου Εύη,  Αλεξίου Σώτος,  Αναστασιάδου Ντίνα,  Αργυρακοπούλου Μαρία,  Αυγέρης Αντώνης,  Βάθης Δημήτρης, Βαμβακάρη Στυλιανή,  Βασιλείου Αχιλλέας,  Γαλανάκης Ανδρέας,  Γεμενάκη Δανάη,  Γεωργιλάκης Μάρκος, Γιαννακοπούλου Μαρία,  Γλέζος Γεώργιος,  Γρηγοριάδης Μάνος,  Δριτσώνας Πέτρος,  Δωρόπουλος Βασίλης, Ευαγγελάτος Κώστας,  Ζαχαρή Νίκη,  Θεοδώρου Μάρκος-Ιωάννης,  Ιβάνοβ Τόμι,  Κατσαρός Γιώργος, Κευγάς Μιχάλης,  Κληρονόμος Νικόλας,  Κουβαράτης Σωκράτης,  Κούβελα Κωνασταντίνα,  Κουσίδου Ελένη, Κυπριανού Μαρία,  Κυριακός Αλέξανδρος,  Κώστας Δημήτρης,  Λαζοπούλου Χριστιάνα,  Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λιόντος Αποστόλης,  Μαντέλλου Ελένη,  Μαραγκού Κλεονίκη,  Μαριανού Θέτις,  Μαυρομιχάλης Σταύρος, Μιούντι-Γιουβανίδη Έλεν,  Μορφογένη Λένα,  Μουρίκης Νίκος,  Μπλιάτσου Γεωργία,  Μποκέας Νικόλαος, Μυρωδιάς Αντώνης,  Ξένου Αθηναΐς,  Παγωμένος Κώστας,  Παπαζαφειρόπουλος Τάκης,  Παπαθεοδώρου Κάλλια, Πατσόγλου Αλεξάνδρα,  Πατσόγλου Αριστείδης,  Παυλή Λήδα,  Πολιτάκης Χαράλαμπος,  Πολυχρονάτου Ελένη, Ριζόπουλος Γρηγόρης,  Ρόκος Κυριάκος,  Ρόμπολας Βαγγέλης,  Σημαντήρα Χριστίνα-Σύλβια, Σκαλκώτος Χρήστος,  Σκρέτης Γεώργιος,  Σουβατζόγλου Γιάννης,  Σουβατζόγλου Στέφανος,  Σπυρόπουλος Ιωάννης, Στεργιοπούλου Ιωάννα,  Στέφος Νίκος,  Τσαούσι Μπεσίμ,  Τσιμπουρλάς Χρήστος, Φόρτσας Δημήτρης, Χανδέλη Όλγα,  Χριστοφυλάκης Στυλιανός

(Η φωτογραφία από το 902.gr)

 

52α Δημήτρια – Θεσσαλονίκη: Revolution in Art Πολυμεσική Έκθεση
Η Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 τοποθετείται στο επίκεντρο της ψηφιακής έκθεσης η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.

Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες.

Concept: Έλλη Χρυσίδου // Έρευνα: ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου // Ειδικός Σύμβουλος, Ερευνητής: Igor Voronkov // Σχεδιασμός έκθεσης: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος // Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας // Επεξεργασία Οπτικοακουστικού Υλικού: Γαβρίλος Ψαλτάκης // Συντονισμός: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO), Δημήτρης Κουρκουρίδης (IEE), Λέλα Τσεβεκίδου, Σοφία Συμεωνίδου (Διεύθυνση Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX) // Βοηθός για τη Συλλογή΄Υλικού: Αγγελική Χαριστού (ΚΜΣΤ) // Ενοικίαση Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού: DIAPASON // Δικαιώματα ταινιών, Ποτέμκιν, Οκτώβρης και Απεργία: New Star

Σημ: Οι περισσότερες εικόνες ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δήμος Θεσσαλονίκης -52α Δημήτρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΔΕΘ -HELEXPO – ARTECITYA

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1/10–03/12/2017

Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00, Σάββατο 11:00-14:00 & 17:00-21:00, Κυριακή 11:00-14:00

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

Περίπτερο 2 ΔΕΘ-HELEXPO

Κινηματογράφος

«Αυτή είναι μια ταινία για την ιδανική ζωή σε μια ιδανική χώρα, τη Λ.Δ. Κορέας»
Από την Πέμπτη 12 του Οκτώβρη η NEW STAR προβάλλει σε Α΄ Προβολή στους κινηματογράφους, το πολυβραβευμένο πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ «UNDER THE SUN» του Βιτάλι Μάνσκι.

«UNDER THE SUN»

Ντοκιμαντέρ – Ρωσία, Γερμανία, Λετονία, Τσεχία, Λ.Δ. Κορέας 2015 – Διάρκεια 106΄ – Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Βιτάλι Μάνσκι // Σενάριο: Βιτάλι Μάνσκι // Ηθοποιοί: Λι Ζιν-Μι, Γιου-Γιονγκ, Χιε-Γιονγκ, Ο-Γκιονγκ // Μουσική: Κάρλις Άουζανς // Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Ιβάνοβα

Ο Βιτάλι Μάνσκι κινηματογραφεί για ένα έτος τη καθημερινή ζωή της 8χονης Ζιν Μι. Η Ζιν Μι ζει με τους γονείς της, στην Πιονγιάνγκ, μια συνηθισμένη οικογένεια της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Ο Μάνσκι με την κάμερά του, έχοντας εξασφαλίσει άδεια γυρισμάτων από το κράτος της Β. Κορέας,  αποκαλύπτει την φαινομενικά αψεγάδιαστη ζωή και συγκεκριμένα εστιάζει στην πορεία ένταξης της μικρής Ζιν Μι, μέσα από την “εξιδανίκευση” των πάντων, στην ιδανική ζωή, την ιδανική εργασία, την ιδανική χώρα. Τελικός σκοπός, να καταφέρει η ηρωίδα να γίνει μέλος μιας “ιδανικής“ κοινωνίας.

Η Ζιν αποφασίζει να λάβει μέρος σε μια από τις διάσημες επετείους «Σπαρτακιάδα». Οι τελετουργικές εκρήξεις χρωμάτων  και χαράς φαντάζουν σουρεαλιστικές μέσα από τον μάλλον ρεαλιστικό φακό του Βιτάλι Μάνσκι. Η ζωή της Ζιν καταγράφει στην κάμερα την γενικότερη εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται “κάτω από την αιωνιότητα του  ήλιου “ ο οποίος είναι και σύμβολο του ηγέτη της χώρας αυτής. Μια αληθινή ιστορία ενός μικρού κοριτσιού της σύγχρονης πραγματικότητας της Λ. Δ. της Κορέας, μια ταινία που πέρασε από δεκάδες φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Για την ταινία, trailer και φωτογραφίες, δείτε και εδώ.

«LOVE IN ROME» / «Un amore a Roma», του Ντίνο Ρίζι
Από την Πέμπτη 5 του Οκτώβρη η NEW STAR προβάλλει σε επανέκδοση, ψηφιακά αποκατεστημένη την ταινία «LOVE IN ROME» (1960) του ΝΤΙΝΟ ΡΙΖΙ. Μια μεγάλη ιστορία αγάπης από τον σπουδαίο δημιουργό. Ρομαντικό Δράμα – Ιταλία 1960 – 107΄ – Α/Μ

«LOVE IN ROME» / «Un amore a Roma»

Ένας γοητευτικός, με ευγενή (αν και ξεπεσμένη) καταγωγή διανοούμενος (Πήτερ Μπάλντουϊν), που παρατάει όποια ελεγκάν γυναίκα τον περιστοιχίζει και τον ερωτεύεται. Μια νεαρή, όμορφη, λαϊκής καταγωγής και φιλόδοξη ηθοποιός η Άννα  (Μιλέν Ντεμονζό), που πλαγιάζει με όποιον της “γυαλίσει”, καθότι απ’ αυτό το υλικό είναι… φτιαγμένη, όπως ισχυρίζεται. Δύο άνθρωποι θελκτικοί, δυναμικοί και ερωτεύσιμοι, που… ερωτεύονται. Μεταξύ τους. Παράφορα. Μια σχέση-όλεθρος ξεκινά στα σοκάκια της νυχτερινής Ρώμης. Η εναλλαγή των εποχών απομακρύνει την ευτυχία και φέρνει εγγύτερα την τραγωδία. Της ψυχής… Τα καλοκαίρια η σχέση τους πότε γκρεμίζεται και πότε ανασταίνεται. Οι συγκρούσεις αλληλοδιάδοχες με διαλείμματα ανασύνταξης του έρωτα. Καλοκαίρι, βλέπεις. Ο καιρός της κορύφωσης των συναισθημάτων και της έκρηξης των ορμονών. Η παραλία, το κρεβάτι, οι άδειοι δρόμοι, τα καφέ, οι ταβέρνες με θέα στη θάλασσα, ακόμη και το τελεφερίκ, δονούνται από ένα πάθος αδιέξοδο που τελικά… θα καταστρέψει και τους δύο!

Σκηνοθεσία: Ντίνο Ρίζι // Σενάριο: Ερκόλε Πάτι, Ennio Flaiano // Ηθοποιοί: Μιλέν Ντεμονζό, Έλσα Μαρτινέλι, Πίτερ Μπάλντγουιν, Βιιτόριο Ντε Σίκα // Μουσική: Carlo Rustichelli

«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» η σπάνια ταινία του Ρομπ. Ροσελίνι με τον Βιτ. Ντε Σίκα, ψηφιακά αποκατεστημένη από τη New Star
Από την Πέμπτη 28 του Σεπτέμβρη, η NEW STAR προβάλλει σε επανέκδοση, ψηφιακά αποκατεστημένη την κορυφαία , άγνωστη αλλά και βραβευμένη ταινία «Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» (Il generale Della Rovere) (1959) του Ρομπέρτο Ροσελίνι.

«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» η σπάνια ταινία του Ρομπ. Ροσελίνι με τον Βιτ. Ντε Σίκα, ψηφιακά αποκατεστημένη από τη New Star (trailer)

Κάπου στην Ιταλία του 1943, ο βασικός ήρωας είναι ο κυνικός και χυδαίος Μπραντόνε, ένας μικροαπατεώνας του δρόμου, που βγάζει τα προς το ζην από το μαύρο εμπόριο. Ο συνταγματάρχης Μίλερ αποφασίζει να τον ρίξει κατάσκοπο στις φυλακές του Μιλάνου και έρχεται σε συνεννόηση μαζί του, ώστε να υποδυθεί την προσωπικότητα του στρατηγού Ντέλα Ρόβερε. Αυτός δέχεται να κλειστεί σε φυλακή και από εκεί να αποσπά τα μυστικά των αντιστασιακών Ιταλών πατριωτών.

Μπαίνει στη φυλακή με το ψευδώνυμο ‘’στρατηγός Ντέλα-Ρόβερε’’, με αποστολή να συναντήσει τους ιταλούς παρτιζάνους και να τους ξεσκεπάσει. Όμως, ο ‘’στρατηγός’’ γίνεται σιγά-σιγά φίλος με πολλούς και ο χαρακτήρας του μετασχηματίζεται σε βαθμό που ούτε ο ίδιος περίμενε.

Βλέπουμε το Βιτόριο Ντε Σίκα σε ένα εκπληκτικό ρόλο αλλά και τον Χάνες Μέσεμερ να υποδύεται εξαιρετικά σε β΄ ρόλο τον Γερμανό συνταγματάρχη. Μια τολμηρή ταινία που καταγράφει δύο πρόσωπα της ιταλικής κοινωνίας την περίοδο του πολέμου. Δείτε εδώπερισσότερα.

Εκθέσεις

Η μαγεία των κεραμικών Ιζνικ, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Η έκθεση εστιάζει στα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα σε αυτά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Αγγεία με φωτεινά χρώματα και ζωντανά  σχέδια, τα οποία θαυμάστηκαν και έγιναν περιζήτητα τόσο κατά την περίοδο της παραγωγής τους όσο και κατά τον 19ο αιώνα,  αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, το σταδιακό σχηματισμό συλλογών, τις πρώιμες μελέτες και την αναβίωση της τεχνοτροπίας στα εργαστήρια της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από την αισθητική των Ιζνίκ, με ιδιαίτερη αναφορά στα εργαστήρια «Κιουτάχεια-Αθήναι», «Κεραμεικός» και «Icaro Rodi».

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και σπάνιες εκδόσεις από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη.

«Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ»  έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο  Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Εισιτήρια: Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη: € 9, € 7

ΑΠΟ 06/10/2017 – ΕΩΣ 19/11/2017

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα

 

«Καλλιτέχνες στην Αθήνα-Πόλη της Κρίσης»
Το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν στην Ελλάδα την έκθεση «Καλλιτέχνες στην Αθήνα-Πόλη της Κρίσης». Η έκθεση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 5 έως τις 23 του Οκτώβρη 2017.

«Καλλιτέχνες στην Αθήνα-Πόλη της Κρίσης»

«Καλλιτέχνες στην Αθήνα-Πόλη της Κρίσης»

14 καλλιτέχνες, 5 γυναίκες και 9 άντρες από 24 έως 72 ετών, ερευνούν και εκφράζονται μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα, βιογραφικές λεπτομέρειες, εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις βίντεο, δίνοντας τη δική τους περισσότερο ή λιγότερο ρητή πολιτική καλλιτεχνική θέση. Συνομιλούν, δημιουργούν, αποτυπώνουν την Αθήνα της Κρίσης δημιουργώντας ένα καινούργιο πλαίσιο στο οποίο συνυπάρχουν η ζωή, η καλλιτεχνική δημιουργία και η οικονομική κρίση. Δείτε εδώπερισσότερα.

«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα  θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».

Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.

«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: