Smass (e) Fest 15-21 Ιουνίου

Το φεστιβάλ μεταφέρεται φέτος στο Διαδίκτυο με επίκεντρο τις εναλλακτικές αναγνώσεις της μαζική κουλτούρα. Στα social media του site  θα στεγαστούν λογοτεχνικές συζητήσεις, εκθέσεις fan art σκίτσων, επιτραπέζια παιχνίδι, podcast και πολλά.

Μπορεί φέτος να πάγωσαν τα σχέδια για το Smass Fest 2020 που θα ακολουθούσε τα φεστιβάλ του site των προηγούμενων δύο ετών, όμως γρήγορα αποφασίστηκε το Smassing Culture να μην ακυρώσει το φεστιβάλ του αλλά να μεταφερθεί online. Κι έτσι γεννήθηκε το Smass(e-)Fest 2020!

Στο Smass(e-)Fest 2020 δυστυχώς φέτος δεν θα έχουμε την χαρά να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να παρτάρουμε στην πανέμορφη δροσιστική ταράτσα της Λέσχης Αναιρέσεις, όμως δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να βρεθούμε (έστω και online), να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να γελάσουμε, να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε, ακόμα και να παίξουμε επιτραπέζια! Το φετινό πρόγραμμα του Smass(e-)Fest 2020 είναι πιο γεμάτο από ποτέ και θα μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου online δίνοντας δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε όλους/-ες που θέλουν να το επισκεφτούν. Θα μεταδοθεί απ’ το smassingculture.gr και τις σελίδες του Smassing Culture στο Facebook και στο Youtube

Κεντρικό θέμα που επανέρχεται συνεχώς στις συζητήσεις του φετινού Smass(e-)Fest είναι το δίπολο Δυστοπία – Ουτοπία. Οι δυστοπικές αφηγήσεις είναι ένα αγαπημένο είδος στη σύγχρονη βιομηχανία της ποπ κουλτούρας, ενώ όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο ζούμε καταστάσεις που μας θυμίζουν κάποιες από τις σκοτεινότερες σελίδες της επιστημονικής φαντασίας. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με την πανδημία του κορωνοϊού και με το βίωμα του εγκλεισμού στα σπίτια μας και την απειλή του ιού που επιβάλλει το social distancing, μάθαμε να ζούμε σε μία τρομακτική πραγματικότητα. Αυτή η φρίκη επιτείνεται ακόμα περισσότερο όσο οι πόλεις μας μετατρέπονται σε περιοχές επιτηρούμενες από πάνοπλους αστυνομικούς που στην Ελλάδα δέρνουν νέους στις πλατείες, ενώ στις ΗΠΑ δολοφονούν μαύρους. Πλευρές αυτής της συζήτησης θα συζητηθούν στην εκδήλωση «Αυταρχισμός και καταστροφή περιβάλλοντος: Πότε το Hollywood αποφάσισε ότι μας οδηγεί εκεί η τεχνολογία» της Κυριακής 21/6 και στο podcast «Δυστοπία και Young Adult Fiction» της Δευτέρας 15/6.

Όμως θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν οδηγούμαστε μοιραία στον αυταρχισμό και την καταστροφή και ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμα και μπορούμε να το επηρεάσουμε. Για να αλλάξουμε λοιπόν την κατάσταση και να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον είναι αναγκαίο να ονειρευτούμε μία άλλη προοπτική, να χτίσουμε τις δικές μας Ουτοπίες. Η τέχνη, η λογοτεχνική φαντασία και η κινηματογραφική ματιά μας έχει βοηθήσει να ονειρευτούμε ένα διαφορετικό μέλλον, κοινωνίες απελευθερωμένες από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Για τους τόπους που μας έχει ταξιδέψει η καλλιτεχνική φαντασία αλλά και για τις δικές μας σύγχρονες Ουτοπίες θα γίνει συζήτηση στο podcast «Ουτοπικές προοπτικές στη μαζική κουλτούρα» της Τρίτης 16/6.

Τίποτα δεν αλλάζει όμως με την αδράνεια. Για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας πρέπει να βρεθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να εξεγερθούμε! Η κρίση και η φτώχεια φέρνουν οργή και αυτή οδηγεί σε αμφισβήτηση και πολλές φορές σε εξεγέρσεις. Μας το διδάσκει η ιστορία. Αυτόν τον απλό συλλογισμό έχει αρχίσει να τον αντιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια ακόμα και το Hollywood, σε ταινίες του οποίου παρουσιάζονται -σίγουρα με αντιφάσεις και πολλές φορές με συντηρητισμό- οι εξεγέρσεις ενός οργισμένου πλήθους των «από κάτω». Η τεράστια κινηματογραφική επιτυχία του Joker παρουσίασε μία ιδιαίτερη «εξέγερση των «κλόουν» κι αυτή μας θύμισε το παλιότερο ερώτημα «Will the revolution be televised?» που θα μας γίνει αφορμή για κουβέντα την Τετάρτη 17/6.

Το κεντρικό θέμα μας ολοκληρώνεται με μία έκθεση Fan Art με σκίτσα με θέμα τη Δυστοπία που θα δημοσιεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: