“Μια άλλη μέρα στο Πάντειο” – Εκδήλωση της ΚΟΒ Παντείου του ΚΚΕ με θέμα “Μαρξισμός και Κοινωνικές Επιστήμες”

Αυτή η Πέμπτη δεν θα είναι άλλη μια μέρα στο Πάντειο, σαν όλες τις υπόλοιπες. Θα είναι μια άλλη ημέρα, η δική μας.

Ημερίδα με θέμα τις κοινωνικές επιστήμες και με τίτλο «Μια άλλη μέρα στο Πάντειο» διοργανώνει η ΚΟΒ Παντείου του ΚΚΕ και η ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ την Πέμπτη 14 Μάρτη, στο ισόγειο του κτιρίου ΔΕΣΚοι (Χαριλάου Τρικούπη 1 & Λαγουμιτζή), στην Καλλιθέα, δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κεντρική εκδήλωση της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί στις 2 μ.μ., με τίτλο: «Μαρξισμός και Κοινωνικές Επιστήμες: Με τη δύναμη των ιδεών μας, δίνουμε τη μάχη για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών μας». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ. Κοινωνιολογίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας και οι εισηγητές έχουν ως εξής:

11 π.μ. – 1 μ.μ.:

1η Ενότητα: «Άτομο vs Κοινωνία. Ο κοινωνικός άνθρωπος στο προσκήνιο της επιστημονικής έρευνας»

Εισηγητές:

Άννα Λάζου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας, ΕΚΠΑ: «Άνθρωπος, Φύση και Πράξη: Τα θεμέλια μιας μαρξιστικής ανθρωπολογίας – Κριτικά σχόλια στον αναλυτικό ατομικισμό»

Τάσος Τραβασάρος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, υποψ. Διδάκτορας Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ: Μαρξισμός και Ψυχολογία: «Το μεθοδολογικό υπόβαθρο και οι βασικές αρχές της πολιτισμικής-ιστορικής σχολής του L.S. Vygotsky»

Γιάννης Πράνταλος, Κοινωνιολόγος, Δρ. Φιλοσοφίας: «Το αφηρημένο άτομο ως τόπος συγκρότησης της αστικής κοινωνίας»

Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σχολή Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Σόφιας: «Μεθοδολογικός ανορθολογισμός με δήθεν ριζοσπαστικό περίβλημα»

2 μ.μ. – 3.30 μ.μ.:

Κεντρική Εκδήλωση, με τίτλο: «Μαρξισμός και Κοινωνικές Επιστήμες: Με τη δύναμη των ιδεών μας, δίνουμε τη μάχη για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών μας». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ. Κοινωνιολογίας.

4 μ.μ. – 6 μ.μ.:

2η Ενότητα: «Τα αδιέξοδα της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας: Ιδεολογικές και πολιτικές αφηγήσεις σε κρίση»

Εισηγητές:

Μιχάλης Φραγκομιχελάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πολυτεχνείο Κρήτης: «Κοινωνία της γνώσης και κοινωνία της ανεργίας: Σχέσεις μεταξύ γνώσης και εργασίας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία»

Αγάπιος Παπανεοφύτου, Ομότιμος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Ο εργαζόμενος ως καταναλωτής, η εργασία ως εμπόρευμα: Η ψευδεπίγραφη ισοτιμία στο αστικό δίκαιο»

Βαγγέλης Μπάδας, υποψ. Διδάκτορας ΠΕΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η μαρξιστική κριτική στο (αστικο)δημοκρατικό αίτημα»

Αποστόλης Χαρίσης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ. Κοινωνιολογίας: «”Άμεση”, “πραγματική” και “συμμετοχική” δημοκρατία: Παλιά ιδεολογήματα και σύγχρονες αστικές επιδιώξεις»

Συζητάμε για τις κοινωνικές επιστήμες, όπως θα θέλαμε να τις μαθαίνουμε!

Στο κάλεσμα των Οργανώσεων Παντείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναφέρεται για την Ημερίδα:

«Στις 14 Μάρτη, έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια μέρα στο πανεπιστήμιό μας, όπως θα θέλαμε να είναι η καθημερινότητα των σπουδών μας!

Αυτή η Πέμπτη δεν θα είναι άλλη μια μέρα στο Πάντειο, σαν όλες τις υπόλοιπες. Θα είναι μια άλλη ημέρα, η δική μας:

-Για να συζητήσουμε για τις κοινωνικές επιστήμες, όπως θα θέλαμε να τις μαθαίνουμε, με την αλήθεια στο επίκεντρο και την επιστημονική μελέτη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στο προσκήνιο.

-Για να συζητήσουμε με πανεπιστημιακούς, ερευνητές, νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για ό,τι μας προβληματίζει από όσα διδασκόμαστε.

-Για να συζητήσουμε για όσα θα θέλαμε να μαθαίνουμε στις σπουδές μας, για όσα συνήθως δεν ακούγονται στις αίθουσες του Παντείου.

Όλα τα μυστήρια της κοινωνικής ζωής, όπως έλεγε ο Μαρξ, βρίσκουν τη λογική τους λύση στην ανθρώπινη πράξη και στην κατανόησή της, για να συμπληρώσει ότι «η συνταύτιση της μεταβολής των περιστάσεων με την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να νοηθεί μόνο σαν επαναστατική πράξη».

Να ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των κοινωνικών επιστημών!

Αυτές τις αλήθειες, όμως, δεν μπορούν να μας τις διδάξουν όσα στελέχη και σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ μας κάνουν μάθημα και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας δουλεύουν στα διάφορα επιτελεία των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας και προωθώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές που καταδυναστεύουν τις ζωές και τις προοπτικές μας.

Αυτές τις αλήθειες διαστρεβλώνουν όσοι μιλούν στο όνομα δήθεν του μαρξισμού για να προβάλουν ένα κακέκτυπό του, σαν κι αυτούς που ο ίδιος ο Μαρξ έλεγε ότι αν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε ούτε και ο ίδιος είναι μαρξιστής.

Σε πολλά μαθήματά μας, καθαγιάζεται η αστική δημοκρατία, για να διαιωνίζεται η ταξική εκμετάλλευση. Τα “ταξικά γυαλιά” θρυμματίζονται μαζί με τις κατακερματισμένες ταυτότητες. Ο ρεαλισμός της υποταγής στο συσχετισμό της συγκυρίας κρύβει ότι η ρεαλιστική προοπτική για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη νεολαία βρίσκεται πέρα από τα τείχη της αστικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και προβάλλεται ως δήθεν σύγχρονο, προοδευτικό και ριζοσπαστικό ό,τι πιο αντιδραστικό και ανορθολογικό έχει εμφανιστεί στην ιστορία των ιδεών, σε ραφιναρισμένη μορφή.

Σε αυτό το κλίμα, ουσιαστικά καταπνίγεται κάθε φωνή που θέλει να αρθρώσει διαφορετικό λόγο, να προσανατολίσει τον επιστημονικό της προβληματισμό στο ρεαλισμό των σύγχρονων αναγκών μας. Αυτές οι φωνές, όμως, υπάρχουν και θέλουμε να ακουστούν δυνατά, να πληθαίνουν και να δυναμώνουν διαρκώς!

Στις 14 Μάρτη, κάνουμε την αρχή!

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, να βαδίσουμε σ’ ένα διαφορετικό δρόμο!

Τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στους στενούς κορσέδες που μας ράβουν!

Με τη δύναμη των ιδεών μας, δίνουμε τη μάχη για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών μας!

Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!»

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: