Η New Star παρουσιάζει «Το Αστέρι του Βορρά» του Λιούις Μαιλστόουν

Για την επέτειο των 75 ετών της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, η New Star παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πρωτότυπη έκδοσή της την ταινία «Το Αστέρι του Βορρά» από τον βραβευμένο δυο φορές με Όσκαρ σκηνοθέτη Λιούις Μαιλστόουν.

Το Αστέρι του Βορρά» – “The North Star

ΗΠΑ/1943
Σκηνοθεσία:Lewis Milestone
Σενάριο:  Lillian Hellman
Παραγωγή: Samuel Goldwyn Productions
Είδος: Ιστορική, Πολεμική, Πολιτική.
Πρωταγωνιστούν: Anne Baxter, Dana Andrews, Walter Huston, Walter Brennan, Ann Harding, Jane Withers, Farley Granger, Erich von Stroheim, Dean Jagger, Carl Benton Reid, Ann Carter, Esther Dale, Ruth Nelson, Robert Lowery
Μουσική:  Aaron Copland
Μοντάζ: Daniel Mandell
Φωτογραφία: James Wong Howe
Box Office: $ 2,8 εκατομμύρια.
Διάρκεια: 108’
Διανομή: New  Star

Από  27/2/2020 στους Κινηματογράφους

ΣΥΝΟΨΗ

Το «Αστέρι του Βορρά» είναι μια αντιπολεμική ταινία του 1943, παραγωγής από τη Samuel Goldwyn Productions και διανομής RKO Radio Pictures. Το σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Lewis Milestone, με σενάριο της Lillian Hellman και παραγωγής του William Cameron Menzies. Στην ταινία πρωταγωνίστησε η Anne Baxter, Dana Andrews, Walter Huston, Walter Brennan και ο Erich von Stroheim. Η μουσική γράφτηκε από τον Aaron Copland και η διεύθυνση φωτογραφίας ήταν του James Wong Howe. Η ταινία σηματοδότησε επίσης το ντεμπούτο του ηθοποιού και τραγουδιστή Farley Granger.

Τον Ιούνιο του 1941  σε γεωργικό συνεταιρισμό στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας οι  χωρικοί ζουν ειρηνικά. Παρόλο που οι πολίτες του συνεταιρισμού ακούν για τις ωμότητες του πολέμου στα ραδιόφωνα τους, οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Είναι το τέλος της σχολικής χρονιάς και κάποιοι από τους μεγαλύτερους νέους είναι ενθουσιασμένοι για το μέλλον τους, Μια ομάδα φίλων αποφασίζει να ταξιδέψει στο Κίεβο για διακοπές.  Τα πράγματα αλλάζουν όταν οι Ναζί εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση -συμπεριλαμβανομένου του χωριού του συνεταιρισμού -πρώτα με αεροπορικές επιθέσεις και με στρατιωτικές δυνάμεις. Τελικά, το ίδιο το χωριό τους καταλαμβάνεται από τους Ναζί. Εν τω μεταξύ, άνδρες και γυναίκες ανεβαίνουν στους λόφους για να ξεκινήσουν την αντίσταση.

Η πλήρης βαρβαρότητα των Ναζί αποκαλύπτεται όταν οι Γερμανοί στέλνουν τον Δρ von Harden να χρησιμοποιήσει τα παιδιά του χωριού ως πηγή αίματος για μεταγγίσεις σε τραυματίες Γερμανούς στρατιώτες. Μερικά παιδιά χάνουν τόσο πολύ αίμα που πεθαίνουν. Όταν ο Δρ Pavel Kurin, ένας διάσημος Ρώσος γιατρός, το ανακαλύπτει και ενημερώνει τους συμπατριώτες, προετοιμάζονται όλοι για αντίποινα. Ξεκινούν μια επίθεση με ιππικό στο χωριό για να διασώσουν τα παιδιά. Ο Ρώσος γιατρός κατηγορεί τον Γερμανό συνάδελφο του ότι είναι χειρότερος από τους Ναζί, επειδή έχει χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για να τους υποστηρίξει και τον πυροβολεί. Οι αγρότες σώζουν τα παιδιά και ένα κορίτσι προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο θα «κάνουν έναν ελεύθερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους»- ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

“Όλοι οι άνθρωποι θα μάθουν και θα έρθουν
να δουν ότι οι πόλεμοι δεν πρέπει να υπάρχουν.
Θα κάνουμε τον τελευταίο πόλεμο.
Θα κάνουμε έναν ελεύθερο κόσμο
για όλους τους Ανθρωπους
Η Γη ανήκει σε εμάς, τον λαό,
εάν αγωνιζόμαστε γι ‘αυτό.
Και θα αγωνιστούμε γι ‘αυτό ”

Το «Αστέρι του Βορρά» ήταν το όνομα ενός αγροκτήματος στη σοβιετική Ουκρανία του οποίου τα μέλη εντάχθηκαν στον αγώνα ενάντια στους Ναζί.

“Οι άνθρωποι σε αυτό το ειδυλλιακό συνεταιριστικό περιβάλλον  αγαπούν την ελευθερία και παίρνουν ηρωικές αποφάσεις ενάντια στη βίαιη δύναμη της ναζιστικής Γερμανίας”, σημείωσε ο Σκοτ O’Brien στο βιβλίο του  “Ann Harding – Gallant Lady του Κινηματογράφου”.

Η ταινία ήταν ένας ύμνος για την σοβιετική μαχητικότητα εναντίον των Ναζί και στη δεκαετία του 1950 επικρίθηκε για το λόγο αυτό.  Ήταν μία από τις ταινίες που θεωρήθηκε «ανατρεπτική» από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τις Αμερικανικές Δραστηριότητες (HUAC) τον Οκτώβριο του 1947,  Η επιτροπή αποφάσισε ότι, παρόλο που η Ρωσία ήταν σύμμαχός των ΗΠΑ κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – όταν έγινε αυτή η ταινία – η απεικόνιση των Ρώσων χωρικών και ανταρτών που αγωνίστηκαν ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις ήταν μια «έγκριση» του φιλοσοβιετισμού.  Έτσι έγινε μια αναθεώρηση των σκηνών της από την αρχή με απομάκρυνση ή συγκάλυψη της απεικόνισης των σοβιετικών αναφορών και συμπεριέλαβε αναφορές στην Ουγγρική εξέγερση του 1956.

Αφαιρέθηκαν συνολικά 25 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναφορών στη λέξη “σύντροφος”, και με τη βοήθεια φωνητικών αφηγήσεων, μετέτρεψε το προβαλλόμενο φιλο-σοβιετικό κομμάτι σε αντι-σοβιετικό.

Ο Βρετανός αντι-σοβιετικός συγγραφέας Robert Conquest, μέλος του Τμήματος Έρευνας Πληροφοριών του Βρετανικού Εξωτερικούστη δεκαετία του 1950,έγραψε σχετικά με την ταινία “μια παρωδία μεγαλύτερη απ’ ό, τι θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί σε σοβιετικές οθόνες σε ακροατήρια που χρησιμοποιούσαν ψέματα.

Η ταινία τελικά επανεκδόθηκε το 1957 με τον τίτλο “Armored Attack”. Αυτή η τροποποιημένη έκδοση ξεκινάει με την είσοδο μιας γερμανικής στήλης που βαδίζει σε ένα χωριό και ολοκληρώνεται με αφήγηση που επαινεί την Ουγγρική εξέγερση του 1956. Η πρώτη τεκμηριωμένη τηλεοπτική εκπομπή αυτής της ταινίας συνέβη τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 1946 στον πρωτοπόρο τηλεοπτικό σταθμό της Νέας Υόρκης WNBT (κανάλι 1). Αυτή  ήταν η πρωτότυπη, άθικτη εκδοχή που σύντομα λογοκρίθηκε από την Οικουμενική Επιτροπή για τις Ενόρκες Δραστηριότητες (HUAC) Η καλλιτεχνική αξία της ταινίας όμως αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Κινηματογράφου αφού το “Αστέρι του Βορρά” προτάθηκε συνολικά για έξι Όσκαρ-.

Στο καστ της ταινίας συμπεριλαμβάνονται τέσσερις νικητές Όσκαρ: την Anne Baxter, τον Walter Huston, τον Dean Jagger και τον Walter Brennan  και δύο υποψηφιότητες για Oscar: Erich von Stroheim και Ann Harding.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Αμερικανικές Δραστηριότητες αργότερα θα αναφέρει το “Αστέρι του Βορρά” ως ένα από τα τρία αξιοσημείωτα παραδείγματα φιλοσοβιετικών έργων που έγιναν από το Χόλιγουντ, ενώ τα άλλα δύο είναι Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ της Warner Brothers το  “Η Μόσχα αντεπιτίθεται” (1943) και το “Τραγούδι της Ρωσίας” (1944) της MGM.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

6 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: