«Η δεσποινίδα και ο αλήτης», η μοναδική ταινία του Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον ίδιο (Trailer)

Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη από τη NEW STAR αποτελεί η προβολή από τις 13 του Ιούλη (ουσιαστικά σε πρώτη εμπορική διανομή) της ταινίας «Η δεσποινίδα και ο αλήτης». Πρόκειται για τη μοναδική ταινία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο ποιητής που επίσης πρωταγωνιστεί.

Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη από τη NEW STAR αποτελεί η προβολή από τις 13 του Ιούλη (ουσιαστικά σε πρώτη εμπορική διανομή) της ταινίας «Η δεσποινίδα και ο αλήτης». Πρόκειται για τη μοναδική ταινία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο ποιητής που επίσης πρωταγωνιστεί. Η ταινία γυρίστηκε το 1918, δηλαδή μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, στην Αγία Πετρούπολη, μέσα σε μόλις δυο  βδομάδες.

Η ταινία που είναι αφιερωμένη στην Λίλια Μπρίκ, την μούσα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι και της Ρώσικης Πρωτοπορίας, βασίστηκε στο διήγημα του Ιταλού συγγραφέα Εντμόντο ντε Αμίτσις «Η δασκάλα των εργατών» (1895). Προσαρμοσμένη στο σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας του 1918, αποπνέει Κονστρουκτιβισμό, Vertov, Rodchenko, Klutsis, Lissitzky, ποίηση, ενθουσιασμό και ρεαλιστική απεικόνιση της κοινωνίας.

Η προβολή της ταινίας εντάσσεται στα πλαίσια του μεγάλου πολύπτυχου αφιερώματος που διοργανώνει η NEW STAR «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» αλλά και τη συμπλήρωση 124 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου ποιητή και δημιουργού Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, στις 19 του Ιούλη 1893.

«Η δεσποινίδα και ο αλήτης», η μοναδική ταινία του Μαγιακόφσκι που έχει σωθεί, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον ίδιο (Trailer)

«Η δεσποινίδα και ο αλήτης»
«Baryshnya i khuligan»
Βωβή -Ρωσία 1918 – Α/Μ – Διάρκεια 44΄

Σκηνοθεσία: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ευγένι Σλαβίνσκι
Σενάριο: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι,Εντμόντο ντε Αμίτσις
Φωτογραφία: Ευγένι Σλαβίνσκι
Πρωταγωνιστούν: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Αλεξάντρα Ρεμπίκοβα, Φιόντορ Ντουνάγιεφ.

ΣΥΝΟΨΗ: Μια νέα γυναίκα φτάνει στο σχολείο που πρέπει να διδάξει για πρώτη φορά. Είναι η δασκάλα του σχολείου για την εργατική νεολαία.  Το καθήκον της είναι να μάθει σε μια τάξη ενηλίκων ανάγνωση και γραφή. Οι μαθητές της είναι άντρες και μικρά αγόρια, όλοι δύσκολοι στον χειρισμό και ερειστικοί. Ο αλήτης – τον οποίο παίζει ο Μαγιακόφσκι την ερωτεύεται και της γράφει στο χαρτί του διαγωνίσματος ότι την αγαπάει. Η νεαρή δασκάλα καταλαμβάνεται από άγχος. Τελικά συνειδητοποιεί πως η αγάπη του αγοριού είναι αληθινή όταν αυτός πια βρίσκεται ξαπλωμένος ετοιμοθάνατος, μαχαιρωμένος από τους υπόλοιπους μαθητές και τον παρηγορεί φιλώντας τον γλυκά.

Στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στις 20:30. Μαζί με την ταινία «Η δεσποινίδα και ο αλήτης» θα προβάλλεται ένα απ’ τα αξεπέραστα αριστουργήματα του Σοβιετικού κινηματογράφου, το αριστούργημα του Τζίγκα Βερτόφ «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: