Εκδηλώσεις τιμής για τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης στη Χίο από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Στη σημασία της μέρας αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ  της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Γιάννης Αμπαζής τονίζοντας  ότι ο αγώνας των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα  όπως εκφράστηκε μέσα από  τη θυσία  εκατομμυρίων ανθρώπων  κατά το Β’  παγκόσμιο πόλεμο αποτελεί παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα

Ο Σύλλογος Φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Χίου, πραγματοποίησε σήμερα 10 Μάη 2020  δύο συμβολικές ιστορικές εκδηλώσεις τιμώντας την 9η Μάη 1945, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών ενάντια στη χιτλερική φασιστική θηριωδία.

Η πρώτη στο Κοντάρι, τόπο εκτέλεσης των 16 πατριωτών από τους Γερμανούς καταχτητές! Στη σημασία της μέρας αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ  της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Γιάννης Αμπαζής τονίζοντας  ότι ο αγώνας των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα  όπως εκφράστηκε μέσα από  τη θυσία  εκατομμυρίων ανθρώπων  κατά το Β’  παγκόσμιο πόλεμο αποτελεί παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα!

Καταδίκασε δε την προσπάθεια των παραχαρακτών της ιστορίας όπως εκφράστηκε από την στάση όλων των αστικών κομμάτων που στήριξαν την εξίσωση του κομμουνισμού και φασισμού και την καθιέρωση της 9ης Μάη ως … μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στεφάνια κατέθεσαν  η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου, το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ο πρόεδρός της Γιάννης Ζωφός !

Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στην Κυδιάντα της Λαγκάδας (έρημο ανταρτοχώρι), όπου τιμήθηκε ο αγώνας

  • των Συρματένιων αγωνιστών της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ : Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση, ΑΟΝ : Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτών, ΑΟΑ : Αντιφασιστική Οργάνωση Αεροπορίας),
  • της ναυτεργατικής ΟΕΝΟ με τους 453 πνιγμένους Χιώτες ναυτεργάτες στους τορπιλισμός των εμπορικών πλοίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,
  • των 19 κομμουνιστών ναυτεργατών που έπεσαν πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ στο Γράμμο και Βίτσι και τέλος
  • των 13 εκτελεσμένων κομμουνιστών ανταρτών του ΔΣΕ στο Γουδί και των  8 ανταρτών του ΔΣΕ που έπεσαν στον ηρωικό αγώνα τους στο νησί!

Το χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας της ΚΟΒ της περιοχής Δημήτρης Ψωμαδάκης και στεφάνια κατέθεσαν  τα Τ.Σ. της Συκιάδας και Λαγκάδας, η Κατερίνα Μπατίδου εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Κυδιάντα» και ο  γραμματέας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Γιάννης Κούνουπας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: