Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 – Τι… παίζει σήμερα;

Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.

Έκθεση ζωγραφικής

«Πορτρέτα Εξορίας» του Βασίλη Βλασίδη που δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Άη Στράτη

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τιμούν τον Βασίλη Βλασίδη και παρουσιάζουν τα «Πορτρέτα Εξορίας», πορτρέτα που δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Άη Στράτη, σε μία έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, από τις 3 έως τις 20 Αυγούστου.

«Πορτρέτα Εξορίας» του Βασίλη Βλασίδη που δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Άη Στράτη

«Πορτρέτα Εξορίας» του Βασίλη Βλασίδη που δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Άη Στράτη

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις 7 μ.μ. μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο Βασίλης Βλασίδης «Ο ανυπότακτος του ονείρου» (του εκδότη Κώστα Λυγιαζή) από την Έυα Μελά, ζωγράφο, χαράκτρια και πρόεδρο του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας.

Βασίλης Βλασίδης (1907-1977)

Ο Β. Βλασίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1907 και το 1924 έρχεται στην Αθήνα. Ζωγραφίζει κυρίως σκίτσα και γελοιογραφίες. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οργανώνεται στο ΚΚΕ και αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το Δεκέμβρη του 1946 συλλαμβάνεται και παραμένει σε φυλακές και εξορίες για 10 ολόκληρα χρόνια. Επιστρέφοντας, βιοπορίζεται φιλοτεχνώντας εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικών κ.ά. Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, το 1977.

Β. Βλασίδης: Πορτρέτο εξόριστου

Τα έργα του Β. Βλασίδη, αποτελούν ζωντανή μαρτυρία των θυσιών χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, που πέρασαν από τα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας, του Άη Στράτη. Συγκλονίζει το γεγονός ότι φιλοτεχνήθηκαν στις συνθήκες της εξορίας εν μέσω ανείπωτων δυσκολιών.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ αναφέρει: «Καλούμε όλους τους Χιώτες και κύρια τους εργαζόμενους και τη νεολαία να παραβρεθούν στα εγκαίνια και την παρουσίαση του λευκώματος. Η έκθεση αποτελεί ξεχωριστό εικαστικό γεγονός για τη Χίο και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από τα πορτρέτα μια σημαντική πλευρά της νεότερης ιστορίας».

Μουσική

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στην Κέρκυρα

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο Θέατρο Αιξωνή της Γλυφάδας τον Ιούνιο του 1997. Έκτοτε η Ορχήστρα έδωσε πολλές λαϊκές συναυλίες στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα συμπράττοντας με καταξιωμένους αλλά και νεότερους ερμηνευτές.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στην Κέρκυρα

Η συναυλία στην Κέρκυρα, στο μαγευτικό Παλαιό Φρούριο της πόλης, είναι ένας σημαντικός σταθμός μέσα στην μεγάλη περιοδεία που πρόκειται να πραγματοποιήσει φέτος το καλοκαίρι η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε όλη την Ελλάδα.

Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με ερμηνευτές την Ελένη Βιτάλη και τον Μανώλη Λιδάκη θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», που στόχο έχει να αναδείξει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη – από τον Μάιο του 1997 μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές λαϊκές συναυλίες στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράττοντας με καταξιωμένους καλλιτέχνες της παλιάς και της νέας γενιάς, προάγοντας τοιουτοτρόπως τον ελληνικό πολιτισμό.

Στόχος της Ορχήστρας είναι η ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και προσπαθεί να το επιτύχει με ποικίλους τρόπους (συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και ηχογράφηση δίσκων).

Η Ορχήστρα μέσα από συναυλίες που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για κοινωνικά θέματα, συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την ειρήνη, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των ναρκωτικών, τους φυλακισμένους κ.α.

Θέατρο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για την καλοκαιρινή περίοδο 2018 παρουσιάζει την παράσταση:

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

Από τη συνέντευξη Τύπου για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.

H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό.   

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου: ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Σκηνικά: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ

Κοστούμια: ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

Μουσική: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

Κίνηση: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σχεδιασμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθός Σκηνοθέτη: ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

Φωτογραφίες παράστασης: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ

Ιοκάστη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

Οιδίπους: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ

Κρέων: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ

Αντιγόνη: ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ

Ετεοκλής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

Πολυνείκης: ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αίμων: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

Θησέας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ

Αίθρα: ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αγγελος: ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

και

Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ

 

Πληροφορίες παράστασης:

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21:30 , στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

ΟΙΔΙΠΟΥΣ
Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου
όπως τον είπαν οι Έλληνες
Καλοκαιρινή περιοδεία

Πάτρα,
Ρωμαϊκό Ωδείο
18-19 Ιουλίου
14-15 Σεπτεμβρίου
Ώρα :9:30

Αθήνα
Κηποθέατρο Παπάγου
22 Ιουλίου
Ώρα :9:00

Αθήνα
Βύρωνας, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
23 Ιουλίου
‘Ωρα :9:00

Θεσσαλονίκη,
Θέατρο Δάσους
25 Ιουλίου
Ώρα :9:15

Κοζάνη
Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης
26 Ιουλίου
‘Ωρα :9:30

Αλεξανδρούπολη, Κηποθέατρο
28 Ιουλίου
Ώρα :9:30

Δίον,
Αρχαίο Θέατρο Δίου
1 Αυγούστου
Ώρα :9:00

Λάρισα,
Κηποθέατρο Αλκαζάρ
2 Αυγούστου
Ώρα :9:00

Βόλος
Δημοτικό Θέατρο Βόλου
3 Αυγούστου
Ώρα :9:30

Χαλκίδα,
Δημοτικό θέατρο Ορέστη Μακρή
7 Αυγούστου
Ωρα :9:00

Οινιάδες,
Αρχαίο θέατρο Οινιάδων
19 Αυγούστου
Ωρα :9:15

Γιάννενα,
Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος
20 Αυγούστου
Ωρα :9:30

Αρχαία Ήλιδα,
Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας
22 Αυγούστου
Ωρα :9:15

Καλαμάτα,
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
23 Αυγούστου
Ωρα :9:30

Τρίπολη,
Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου
24 Αυγούστου
Ωρα :9:15

Αθήνα
Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
6 Σεπτεμβρίου
Ωρα :9:15

Κινηματογράφος

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» – Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)

Ο έρωτας μιας αδελφής-νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού με έναν Αμερικάνο που πολεμούσε στην Ιταλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κακουχίες που πέρασε και το τραγικό της τέλος, πολύ όμορφα κινηματογραφημένα, μας κερδίζουν άμεσα (όπως κέρδισαν και τα μέλη της Ακαδημίας, που χάρισαν στην ταινία Όσκαρ κινηματογράφησης και ήχου). Το ίδιο και το ευαίσθητο παίξιμο της Helen Hayes που είναι όμορφο ζευγάρι με το Gary Cooper

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» - Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» – Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)

Ένας νεαρός Αμερικανός εθελοντής στο Ιταλικό Υγειονομικό Σώμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντά στο μέτωπο και ερωτεύεται την Κάθριν Μπάρκλεϋ, μια βρετανίδα νοσοκόμο. Τα γεγονότα σύντομα οδηγούν στην απομυθοποίηση του πολέμου· τραυματίζεται στο γόνατο από το θραύσμα μιας οβίδας και αργότερα κατά τη διάρκεια μιας γενικής υποχώρησης κινδυνεύει να εκτελεστεί από την Ιταλική Στρατιωτική Αστυνομία. Έτσι αποφασίζει να δραπετεύσει και το σκάει με την Κάθριν στην Ελβετία…

Ο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” είναι μια αξεπέραστη περιγραφή του πολέμου, εμπνευσμένος από τις εμπειρίες του ίδιου του Χέμινγουέι. Περιγράφει το φόβο, το χάος, τη φιλία και τη δύναμη με μια ολοκληρωτική καταδίκη του πολέμου. Όμως ο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” είναι και μια ερωτική ιστορία, ένα ατέλειωτο δράμα, ένα ακατανίκητο πάθος.

Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» («Α farewell to arms») τοποθετείται στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου με κεντρικούς ήρωες ένα αμερικανό στρατιώτη (που υπηρετεί στον ιταλικό στρατό) και μια νοσοκόμα, την οποία ερωτεύεται καταφεύγοντας μαζί της στην Ελβετία. H νοσοκόμα θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους, όμως η μοίρα θα θελήσει η ευτυχία τους να είναι σύντομη… Αυτό το κλασικό μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ (που έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με έναν σπαρακτικό Γκάρι Κούπερ στον ρόλο του στρατιώτη και την Ελεν Χέιζ στο πλευρό του. Σίγουρα καλύτερο από το ριμέικ του 1957 (όπου στους αντίστοιχους ρόλους έπαιξαν ο Ροκ Χάντσον και η Τζένιφερ Τζόουνς), σκηνοθετήθηκε από τον καλό επαγγελματία Φρανκ Μπορζέιγκ (1893 -1962), δις τιμημένο με Οσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες «Seventh heaven» και «Bad girl». H ταινία  ανήκει στις μεγάλες στιγμές του αμερικανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’30 απέσπασε τα Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας (Τσαρλς Λανγκ) και ήχου, ενώ διεκδίκησε επίσης τα βραβεία στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνικών.

Κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο για όλους, από τον Δήμο Ικαρίας

Σε κινηματογραφικές προβολές, με ελεύθερη είσοδο για όλους, προχωρά ο Δήμος Ικαρίας στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίου Κηρύκου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας, «Για 11η χρονιά ο Δημοτικός Κινηματογράφος σας υποδέχεται στο φιλόξενο χώρο του και σας ταξιδεύει συντροφιά με σημαντικές δημιουργίες της 7ης τέχνης.

Ο Δήμος Ικαρίας διοργανώνει (για 4η συνεχόμενη περίοδο) από την Τρίτη 24 Ιούλη έναν κύκλο κινηματογραφικών προβολών με ελεύθερη είσοδο για όλους, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε αξιόλογα κινηματογραφικά έργα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική ανάσα.

Ο Δήμος Ικαρίας προχωρά σε αυτή τη δραστηριότητα πιστεύοντας ότι κάθε μορφή τέχνης πρέπει να φτάνει στο λαό, ως ξεχωριστός τρόπος ανθρώπινης έκφρασης, αλλά και ως μέσο διαπαιδαγώγησης και διασκέδασης.

Η πρωτοβουλία αυτή της Δημοτικής Αρχής, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών (π.χ νέο προβολικό σύστημα στο θερινό, δημιουργία χειμερινής αίθουσας προβολών) αποδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ένας Δημοτικός Κινηματογράφος, κόντρα στη ραγδαία εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική υποταγή.

Ταυτόχρονα παραχωρείται δωρεάν η χρήση του Δημοτικού Κινηματογράφου δυο φορές την εβδομάδα σε όσους συλλόγους ενδιαφέρονται (Κινηματογραφική λέσχη – συλλόγους γονέων, κλπ.) για την παρουσίαση ενός παράλληλου προγράμματος προβολών.

Ώρα έναρξης 21.00».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Σ’ ένα αλλιώτικο «ταξίδι», στην τέχνη του κινηματογράφου, καλεί και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Χαϊδαρίου τους δημότες του (και όχι μόνο), με δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών στον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ».

Οι προβολές ξεκινούν τη Δευτέρα 16 του Ιούλη και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα, μέχρι και τις 3 του Δεπτέμβρη.

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο ιστορικό θερινό σινεμά “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος αναφέρει στο μήνυμά του:

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!! Όσοι θα φύγουν από τις πόλεις, για να ξεκουραστούν και να πάρουν κάποιες ανάσες δροσιάς στα χωριά τους ή στις όλο και πιο περιορισμένες διακοπές, είναι οι «τυχεροί»! Όμως και όσοι μείνουν πίσω, μπορούν έστω να γεμίσουν τα «ήσυχα βράδια», απολαμβάνοντας επιλεγμένες ταινίες, στο ιστορικό θερινό σινεμά της πόλης μας, «ΚΑΤΕΡΙΝΑ». Κάτω, από το πάντα ιδιαίτερο φεγγάρι του καλοκαιριού, που άλλες φορές είναι ολόγιομο και άλλες φορές σαν μια φέτα καρπούζι, ανάμεσα στη δροσιά των δέντρων, καθισμένοι αναπαυτικά στις καρέκλες του «σκηνοθέτη», με μπύρα ή αναψυκτικό. Επιλέξτε λοιπόν τις ταινίες που θέλετε να δείτε, πάρτε μαζί και τη ζακέτα σας και ελάτε να απολαύσετε ένα ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου, στην «ΚΑΤΕΡΙΝΑ», το σημείο αναφοράς για το καλοκαιρινό Χαϊδάρι!».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και στοιχεία για τις ταινίες που θα προβληθούν:

Ξεκινά το φετινό καλοκαιρινό ταξίδι του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας (Πρόγραμμα προβολών)

Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου είναι ενταγμένη και φέτος στις παράλληλες προς το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας εκδηλώσεις και φιλοδοξεί για μία ακόμα χρονιά να μεταφέρει την 7η τέχνη στις γειτονιές και τις συνοικίες  της πόλης.

Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»

Το σταθερό ραντεβού στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία» (Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή, τηλ. 210-7247600) ανανεώνεται και φέτος το καλοκαίρι. Στις 18 Ιούνη ξεκινά τις προβολές του, κάνοντας πρεμιέρα με το Animation «Το αγόρι και ο κόσμος».

Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»

Για τρεις μήνες θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα προσφέρουν άφθονο γέλιο, συγκίνηση, θα ψυχαγωγήσουν ποιοτικά και θα εκπαιδεύσουν.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών.

Και φέτος διατηρούνται οι δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, όπως θεσπίστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια, ως ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανακούφισης μέσα στην κρίση.

Στο μήνυμά του για την έναρξη των προβολών, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος αναφέρει: «Η “ΑΙΟΛΙΑ” δεν είναι ένας ακόμα κινηματογράφος. Είναι ο δικός μας κινηματογράφος.

Ο χώρος που όλοι όσοι τον επισκέπτονται, από όλες τις γωνιές της Αττικής για να απολαύσουν την καλοκαιρινή δροσιά του πάρκου και τις επιλεγμένες προβολές, γίνονται φίλοι, έρχονται ξανά και ξανά. Προσδοκούν κάθε χρόνο την αυλαία του για να μυρίσει καλοκαίρι…

Αυτός ο κινηματογράφος 4 χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα δωρεάν ποιοτικές προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ενώ κρατά χαμηλά το αντίτιμο για τις προβολές των άλλων ημερών, εξασφαλίζοντας για όλους την ψυχαγωγία που έχουμε ανάγκη. Γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.

Φέτος, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο βήμα στις παιδικές ταινίες και τον εφηβικό κινηματογράφο, έχοντας σταθερή και τη ζώνη των κλασσικών ασπρόμαυρων ταινιών. Αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χώρο στις κωμωδίες, διαχρονικές και σύγχρονες, πλάι-πλάι με τις ιστορικές κοινωνικές ταινίες, ανάμεσά τους και μια ταινία για τον Παλαιστινιακό λαό και την ηρωική μάχη που δίνει για να ζει στον τόπο του ελεύθερος.

Ευχαριστώ όλους όσους συμβάλουν στη λειτουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου.

Σας περιμένουμε εκεί».

Δευτέρα έως Πέμπτη: Είσοδος δωρεάν.

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: Είσοδος 5€.

Ώρα προβολών: 21.30.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Βασισμένο στο ομώνυμο best seller του νομπελίστα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Eνα χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50 του Henry King.
Με τους μοναδικούς :
Γκρέγκορι Πεκ, Αβα Γκάρντνερ Σούζαν Χέιγουορντ

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Καλύτερης φωτογραφίας του Leon Shamroy
Καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών.

Υπεροχες σκηνες δρασης με φοντο την αγρια ζουγκλα της Αφρικης

Γυρισμένο σε μαγευτικές τοποθεσίες στο Παρίσι, στην Ισπανία, την Τανζανία, το Κάιρο, την Γαλλική Ριβιέρα και το Ναιρόμπι.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Η αυτοβιογραφική αυτή ιστορία παρουσιάζει την ταραγμένη ζωή του Χέμινγουεϊ, που αγαπούσε να κυνηγά άγρια ζώα και γυναίκες.

Η πραγματική συγγραφή
είναι σαν το κυνήγι…

ένα σαφάρι καθ’ όλη σου την ζωή,
και το θήραμα είναι η αλήθεια.

από μυθιστόρημα του νομπελίστα Χέμινγκγουεϊ
«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» («The snows of Kilimanjaro»)
​Το ​γύρισε το 1952 ο Χένρι Κινγκ (1886 – 1982) με ένα λαμπρό καστ πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών στη διάθεσή του:
Γκρέγκορι Πεκ, Σούζαν Χέιγουορντ, Αβα Γκάρντνερ, Χίλντεγκαρντ Νεφ.
Εδώ, ένας βαριά τραυματισμένος συγγραφέας στην αφρικανική ζούγκλα (Πεκ) αναμένει βοήθεια
αναπολώντας τη ζωή του και τις γυναίκες που την έχουν σημαδέψει.
Ενώ όμως οι σκέψεις του είναι βυθισμένες στον μοναδικό έρωτά του (Γκάρντνερ),
η σύζυγός του (Χέιγουορντ) αποδεικνύεται σθεναρή σύντροφος.
Γυρισμένο έγχρωμο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κένυας,
το φιλμ είναι χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50,
υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έφτασε ως τα Οσκαρ
αποσπώντας υποψηφιότητες για τη φωτογραφία (Λέον Σάμροϊ) και τα σκηνικά του.

 

 

Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema 

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Τηλ 210-8640054

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00,
Άνεργοι €3.00. Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00.
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00,
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

 

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema 

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ(ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023 Εισ.:€7.00,

Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικό €5.00, / για ανέργους €3.00, / οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00 / Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00 // Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες Προβολών από 19/7 ΕΩΣ 25/7/2018

1​) « ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ» του ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ
​ ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 20.00
2)«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ » του ΤΣΙΓΚΑ ΒΕΡΤΩΦ​
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΖΕΦΥΡΟΣ new star art cinema

ΖΕΦΥΡΟΣ Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο

Tηλ. επικοινωνίας: 2103462677

Εισ.: €7.00, φοιτ./ άνω των 65/Εκπαιδευτικοί /άνεργοι €6.00

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00

Από 9/8 εως 15/8/18

1) Αποχαιρετισμός στα Οπλα(1932) του Φρανκ Μορζάτζ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 21.00 ΚΑΙ 23,00

Βιβλίο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

Πρόγραμμα δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου

«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»

Είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα αγαπημένα δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων τα οποία μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε, να ζωγραφίσουμε, να αφηγηθούμε και αν χρειαστεί να αλλάξουμε! Θα πειραματιστούμε, θα παράγουμε δεδομένα, θα τα αποθηκεύσουμε, θα τα αναλύσουμε κριτικά και θα τα αξιολογήσουμε!

Η αφετηρία του ταξιδιού είναι πάντα η βιβλιοθήκη, ένας χώρος συνώνυμος της γνώσης και της εμπειρίας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

48 Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

30000 τόμοι βιβλίων

6600 βιβλία για παιδιά

Λέσχη Ανάγνωσης

Δράσεις, Εκδηλώσεις, Εργαστήρια

Ωράριο

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 7:30-15:30

Πέμπτη: 14:00-20:00

Φωτογραφία

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

Στη διάρκεια της ελεύθερης σχέσης που τους ένωνε, η Joan και o Paddy Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι. Εκείνη φωτογράφος και εκείνος συγγραφέας, απολάμβαναν ισότιμη αναγνώριση ως καλλιτέχνες.

Joan Leigh Fermor

Η Joan υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της. Στο Κάιρο το 1944 γνώρισε τον Paddy, ο οποίος σύντομα θα την ακολουθούσε στην Αθήνα. Ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα, προτού τελικά εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο – στο όμορφο σπίτι που έχτισαν στην Καρδαμύλη και κληροδότησαν στο Μουσείο Μπενάκη.

Στις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960 η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Paddy στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές δημοσιεύονται στη Μάνη και στη Ρούμελη· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της το 2003. Το αρχείο της βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο.

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

Στη νέα έκδοση και στην έκθεση ο Ian Collins και η Olivia Stewart αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη.

Οι φωτογραφίες χρηιμοποιούνται με την ευγενική παραχώρηση του Joan Leigh Fermor Estate.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 23/05/2018 – 21/10/2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 22.05.2018, 20:00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 18:00 // Πέμπτη, Σάββατο:10:00 – 00:00 // Κυριακή:10:00 – 16:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 5

Εκθέσεις

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας.

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέρουν μια αισθητική πανδαισία και υπόσχονται ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αισθητικές απολαύσεις.

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτιρίου που το στέγασε.

Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «”Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…” Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μια έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη.

Η έννοια του Ωραίου, την οποία πραγματεύεται η τρίτη στη σειρά έκθεση, συνιστά τον ιδανικό επίλογο, αφού η καλλιέργεια έρωτος προς τας καλάς τέχνας ήταν θεμελιώδης ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΒΔ 31.7.1893). Επικεντρωμένη στην πνευματικότερη και υψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας, η έκθεση υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.

Το εκθεσιακό αφήγημα αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη

Στην «Αιώνια αισθητική» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας, που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία. «Το ωραίο και το επιθυμητό» επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την ένδυση, την κόμμωση, τα κοσμήματα και τον καλλωπισμό. Το τρίτο μέρος με τίτλο «Προβάλλοντας το σώμα» παρακολουθεί την έκφραση του ωραίου στην εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Στο τέλος, «Η ατέρμονη αναζήτηση»αποσκοπεί στον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Θα επακολουθήσει σύντομα και η αγγλική έκδοση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Μάη.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10):

Δευτέρα 13.00-20.00

Τρίτη – Κυριακή 8.00-20.00

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71

τηλ.: 210-3735253

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: