«Αξιωματικοί» – Η επική ταινία του Βλαντιμίρ Ρογκοβύ σε Α΄ Προβολή

Για την επέτειο των 102 ετών από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού (21 Φεβρουαρίου 1918), η New Star παρουσιάζει σε Α΄ Προβολή την ταινία «Αξιωματικοί» του Βλαντιμίρ Ρογκοβύ.

«Αξιωματικοί»

ΕΣΣΔ /1971

Σκηνοθεσία: Vladimir Rogovy
ΣενάριοKirill Rapoport, Boris Vasilyev
Είδος: Πολεμική, οικογενειακή ταινία
Ηθοποιοί: Georgi Yumatov, Vasily Lanovoy, Alina Pokrovskaya, Alexander Voevodin,
Vladimir Druzhnikov, Yevgeny Vesnik, Valery Ryzhakov
Μουσική: Rafail Khozak
Διάρκεια: 96’
Ηρώο-πατριωτικό κινηματογραφικό μυθιστόρημα
Στρατιωτικό / Ιστορικό / Δράμα

Πρεμιέρα ΕΣΣΔ στις 26 Ιουλίου 1971 Ο αριθμός των  θεατών στην ΕΣΣΔ  53.400.000  και κατατάχτηκε στην 31 θέση στις εμπορικότερες ταινίες του Σοβιετικού Κινηματογράφου.

Η ταινία περιγράφει την ιστορία δυο φίλων – του Αλεξέι Τρόφιμοφ και του Ιβάν Βαραβάβα – για μια περίοδο πολλών χρόνων. Στη δεκαετία του ’20, υπηρετούν μαζί στα σύνορα. Εκεί είναι, ακόμα πολύ νέοι, και θα θυμούνται για μια ζωή την εντολή του διοικητή τους: “Δεν υπάρχει καλύτερο επάγγελμα, απο το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου”. Μετά στην Ισπανία στις διεθνεις ταξιαρχειες , τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και τις ήσυχες μέρες που ακολουθησα , οι παλιοί φίλοι συναντιούνται ξανά και έχουν γίνει στρατηγοί.

Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο για την αγάπη, για την πατρίδα, για τη ζωή … Και, φυσικά, για μια γυναίκα. Οι ήρωες – σύντροφοι-στα-όπλα – παρά όλες τις αντιξοότητες της τύχης, παραμένουν πιστοί στη φιλία, το καθήκον και την τιμή του αξιωματικού. Έπρεπε να περάσουν από πολλές δοκιμασίες, μέσα από τις μάχες του πολιτικού και πατριωτικού αγώνα, αλλά παρέμειναν οι ίδιοι. Ακόμα και το “τρίγωνο της αγάπης” δεν μπόρεσε να το αλλάξει αυτό…
Η δράση αυτής της ταινίας καλύπτει μια αρκετά μεγάλη περίοδο – από τα 20 μέχρι τη δεκαετία του ’70. Οι συγγραφείς επικεντρώνονται στη ζωή μιας μόνο οικογένειας, του Alexei Trofimov, από τα πρώτα του βήματα σαν νέος αξιωματικός έως τον γκριζομάλλη Στρατηγό, στη σύζυγό του Lyubasha, στον γιό τους Γιώργο και τέλος στον εγγονό του Ιβάν. Αλλά η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο σαν ένα χρονικό οικογένειας. Εκτός από το ανήκουν στην ίδια οικογένεια, οι χαρακτήρες έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό που τις κάνει να σχετίζονται μεταξύ τους. Όλοι αυτοί είναι στρατιωτικοί. Και οι στρατιωτικοί δεν είναι απλώς αναγκασμένοι, από σύμπτωση, αλλά και με όρκο, στον οποίο είναι πιστοί. Και αυτο μεταφέρεται στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Είναι το επάγγελμα των ηρώων που είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο δραματικός πυρήνας της ταινίας. Αυτή η επαγρύπνηση διαμορφώνει τους χαρακτήρες, τις στάσεις, την κοσμοθεωρία, καθορίζει τη λογική της κίνησης του σχεδίου, εστιάζοντας την προσοχή των συγγραφέων σε εκείνες τις βασικές στιγμές της ζωής των ηρώων, όταν η έκκλησή τους είναι ιδιαίτερα φωτεινή και προφανής- Η υπερηφάνεια για το επάγγελμά τους ,γιατι είναι το επάγγελμα των υπερασπιστών της πατρίδας.
Το τραγούδι “Eternal Flame” γράφτηκε από τον Evgeny Agranovich και τον Rafail Khozak ειδικά για την ταινία “ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ”, που κυκλοφόρησε το 1971.

Μια  βαθιά ανθρώπινη ταινία για τις αιώνιες  αξίες   αγάπη, φιλία, πιστότητα στις σχέσεις και αφοσίωση στο καθήκον.

“Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο επάγγελμα όπως το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου”

Η ταινία “Αξιωματικοί” προσφέρει μαθήματα Αρετής και Ιστορίας”

“Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα δράμα με παγκόσμια αξία. Μια ταινία για τον πόλεμο, την οικογένεια, το καθήκον, τις θυσίες και την αγάπη για την πατρίδα.”

Από 20/2/2020, σε διανομή New Star

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: