Τρομερό κορεό των οπαδών της Λέγκια κατά της ναζιστικής θηριωδίας

Το μήνυμα των οπαδών της Λέγκια Βαρσοβίας για την εξέγερση των Πολωνών ενάντια στους κατακτητές Γερμανούς και τη θηριωδία των Ναζί, το 1944, λίγους μήνες πριν την οριστική τους ήττα.

Την 1η Αυγούστου του 1944, με τον Κόκκινο Στρατό να προελαύνει ενάντια στη ναζιστική πολεμική μηχανή, οι Πολωνοί, που βρίσκονται υπό κατοχή επί πέντε σχεδόν συναπτά έτη, ξεσηκώνονται ενάντια στους κατακτητές για να απελευθερώσουν μια ώρα νωρίτερα την πρωτεύουσα Βαρσοβία. Η κίνηση αυτή μένει στην ιστορία ως η εξέγερση της Βαρσοβίας, αλλά κατέληξε με την αιματηρή καταστολή της από τους ναζί, που υποχωρούσαν μεν στο πολεμικό μέτωπο, αλλά αυτό δε μείωνε στο παραμικρό τη φασιστική θηριωδία και τα εγκλήματά τους.

Χτες στον αγώνα της Λέγκια Βαρσοβίας με την Αστάνα, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οι οπαδοί της Λέγκια σχημάτισαν ένα  κορεό (ανθρώπινο κολάζ που σχηματίζει μια παράσταση) για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης και τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της ναζιστικής κατοχής. Το κορεό που σχημάτισαν απεικόνιζε ένα ναζί στρατιώτη να σημαδεύει με ένα πιστόλι τον κρόταφο ενός μικρού παιδιού, και συνοδευόταν από το μήνυμα:

Κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας, οι Γερμανοί σκότωσαν 160.οοο ανθρώπους. Χιλιάδες από αυτούς ήταν παιδιά.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο, με ένα από τα ωραιότερα κορεό που έχει εμφανιστεί ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Υγ: επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, οφείλουμε να επισημάνουμε πως στο σύνθημα του κορεό σκοπίμως γίνεται λόγος για Γερμανούς και όχι για ναζί, καθώς μεγάλο μέρος και των ίδιων των Πολωνών οπαδών (γενικά αλλά και των οπαδών της Λέγκια συγκεκριμένα) εμφορούνται από την ίδια ακροδεξιά ιδεολογία. Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως η αναφορά στο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός και η κίνηση συνολικά έχει μια αυτοτελή αξία, πέρα από τις δικές τους πολιτικές αντιλήψεις και προθέσεις. Για αυτό και θεωρήσαμε σκόπιμο να την προβάλουμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: