Το ματς του θανάτου – Πώς το Αταλάντα – Βαλένθια έσκασε ως υγειονομική βόμβα σε δύο χώρες

Την εκτίμηση ότι το ματς υπήρξε καταλύτης για τη διάδοση του κορονοϊού στην πόλη επιβεβαίωσε χθες ο δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι, λέγοντας πως το παιχνίδι ήταν “ανάμεσα στις θλιβερές εξηγήσεις” για τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων στο Μπέργκαμο και τα περίχωρα.

Ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να παλεύει καθημερινά με χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού, μετρώντας εκατοντάδες θύματα, η Ισπανία βρίσκεται στον ίδιο και πιθανά χειρότερο δρόμο, έχοντας ήδη ξεπεράσει σε νεκρούς την Κίνα σήμερα. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία σε ιταλικό έδαφος, με επίκεντρο το Μπέργκαμο και την ευρύτερη περιοχή, είχαν εκφραστεί υποψίες ότι καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού είχε διαδραματίσεις το παιχνίδι Αταλάντα – Βαλένθια στα πλαίσια του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως η ρεβάνς στις αρχές Μάρτη διεξήχθη κεκλεισμένων των θύρων.

Ήταν 19 Φλεβάρη όταν έγινε το πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, 55 χλμ από το Μπέργκαμο, το οποίο τώρα μετρά 6728 κρούσματα κορονοϊού, με διαφορά τα περισσότερα μεταξύ των πόλεων της Ιταλίας. Την εκτίμηση ότι το ματς υπήρξε καταλύτης για τη διάδοση του κορονοϊού στην πόλη επιβεβαίωσε χθες ο δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι, λέγοντας πως το παιχνίδι ήταν “ανάμεσα στις θλιβερές εξηγήσεις” για τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων στο Μπέργκαμο και τα περίχωρα. “Περίπου 40000 κάτοικοι του Μπέργκαμο πήγαν στο Μιλάνο να δουν το παιχνίδι. Άλλοι το είδαν στο σπίτι τους, οικογενειακά, με παρέα, στα μπαρ”, πρόσθεσε, λέγοντας “Είναι σαφές πως εκείνο το βράδυ ήταν μια κατάσταση στην οποία ο ιός διαδόθηκε ευρέως”.

O Γκόρι πρόσθεσε πάντως πως δεν ξεκίνησε εκείνο το βράδυ ο ιός στην περιοχή, αλλά όταν εισήχθη ασθενής στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Αλτσάνο, που δε διεγνώσθη έγκαιρα ως φορέας κορονοϊού και μετέδωσε την ασθένεια σε ασθενείς και προσωπικό. Η άποψη ωστόσο ότι ο αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ασθένειας ενισχύεται από το γεγονός ότι ακριβώς δύο εβδομάδες μετά, όσο χρόνο δηλαδή διαρκεί συνήθως η μέγιστη περίοδος επώασης του ιού, σημειώθηκε έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή, όπως και συνολικά στη Λομβαρδία, όπου καταγράφηκαν τα 2/3 του συνόλου των νεκρών της πανδημίας στην Ιταλία. Ο δήμαρχος μάλιστα θεωρεί ότι τα στατιστικά υποτιμούν την πραγματικότητα, καθώς πολλοί θάνατοι ηλικιωμένων έγιναν στην οικία τους, χωρίς να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ή να έχουν υποβληθεί στο τεστ πριν ή μετά το θάνατό τους.

Ο ιός δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις ομάδες στο παιχνίδι, που για την ιστορία έληξε με 4-1 υπέρ της Αταλάντα. Το 35% της ομάδας και του προσωπικού της Βαλένθια μολύνθηκαν από Covid-19, ενώ από την Αταλάντα ο πρώτος θετικός και προς το παρόν ασυμπτωματικός παίκτης είναι ο τερματοφύλακας Μάρκο Σπορτιέλο. Ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που έπαιξαν στα δύο παιχνίδια με τη Βαλένθια, βρίσκονται σε καραντίνα που αναμένεται να λήξει στις 27 του μήνα για όσους δεν νόσησαν από τον ιό. Αναμφίβολα σοβαρές είναι και οι ευθύνες της ΟΥΕΦΑ, που αποφάσισε να διεξαχθεί ο αγώνας της ρεβάνς, έστω και χωρίς θεατές στις 10 Μαρτίου, σε μια περίοδο που η εξάπλωση του ιού, τόσο στην Ιταλία κυρίως τότε, όσο και στην Ισπανία ήταν ήδη σοβαρή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: