Τεόφιλο Στίβενσον: τι είναι ένα εκατομμύριο δολάρια μπροστά στην αγάπη 8 εκατομμυρίων Κουβανών;

Δε θα αφήσω ποτέ τη χώρα μου για ένα εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα. Τι είναι εξάλλου ένα εκατομμύριο δολάρια απέναντι στην αγάπη οκτώ εκατομμυρίων Κουβανών;»

Ο Τεόφιλο Στίβενσον ήταν ίσως ο πιο εμβληματικός πυγμάχος του περασμένου αιώνα και όλων των εποχών. Ο αθλητής που έσπασε την κυριαρχία των Αμερικάνων στην κατηγορία των βαρέων βαρών και ο βασικός εκπρόσωπος της τρομερής προόδου της Κούβας (και του αναπτυξιακού της προγράμματος), που έγινε η νέα μεγάλη δύναμη σε αυτό το άθλημα, για πολλά χρόνια.

Ο Στίβενσον ήταν κυρίαρχος στην κατηγορία του. Κέρδισε τρία συνεχόμενα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, από το 1972 στο Μόναχο, μέχρι το 1980 στη Μόσχα, και θα ήταν το απόλυτο φαβορί και για το τέταρτο, αλλά δεν μπόρεσε να το διεκδικήσει αφού η Κούβα αποφάσισε να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, στο Λος Άντζελες. Είχε επίσης αξιοσημείωτη επιτυχία με τρία χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από το 1974 ως το 1986′ που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση -του ξέφυγε μόνο το πρωτάθλημα του 82′, όταν γνώρισε μία από τις λιγοστές ήττες στην καριέρα του και την πρώτη έπειτα από 11 χρόνια!

Η αγωνιστική του δύναμη, η άνεση με την οποία ξάπλωνε τους αντιπάλους του στο παρκέ, ήταν απαράμιλλη. Αλλά η μεγαλύτερη αξία του Στίβενσον δεν ήταν εντός ρινγκ και προπαντός, δε μετριόταν με λεφτά. Η κυριαρχία του έκανε πολλούς να αναρωτιούνται ποιος ήταν ο καλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών, και τους ενθουσίαζε το ενδεχόμενο ενός αγώνα μεταξύ του Κουβανού εναντίον του Μοχάμετ Άλι, πιθανότατα το σπουδαιότερο αμερικανό πυγμάχο -και καλύτερο μποξέρ στα χρονικά του επαγγελματικού αθλητισμού. Πολλοί μάνατζερ προσπάθησαν πολλές φορές να κλείσουν μια αναμέτρηση μεταξύ των δύο, ενώ τα μάτια τους έκαναν δολάρια στη σκέψη του κέρδους που θα τους έφερνε ένα τέτοιο αγωνιστικό γεγονός.

Με φόντο τις εικόνες από τη νίκη του επί ενός Αμερικάνου αντιπάλου στους Ολυμπιακούς του Μονάχου

Η σκέψη αυτή όμως σκόνταψε στην άρνηση και τις αρχές του Τεόφιλο Στίβενσον, που δεν ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του και να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος, όσο μεγάλο κι αν ήταν το δέλεαρ από την πλευρά των μάνατζερ. Οι τελευταίοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να του προσφέρουν ακόμα και το αστρονομικό ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, για να κάμψουν τις αντιστάσεις του, παίρνοντας την εξής αποστομωτική απάντηση από τον ίδιο.

Δε θα αφήσω ποτέ τη χώρα μου για ένα εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα. Τι είναι εξάλλου ένα εκατομμύριο δολάρια απέναντι στην αγάπη οκτώ εκατομμυρίων Κουβανών;

Τότε το περιοδικό Sports Illustrated κυκλοφόρησε με τον πολύ γλαφυρό τίτλο “προτιμά να είναι κόκκινος παρά πλούσιος”. Κάτι που προφανώς δεν μπορούσαν να αντιληφθούν, με το δικό τους αξιακό κώδικα.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στο μεγάλο Κουβανό πυγμάχο, θα μνημονεύσουμε μια σχετικά πρόσφατη αναφορά του αθλητικογράφου Αντ. Πανούτσου, που ιδεολογικά είναι τελείως εχθρικός προς την Κούβα κι οτιδήποτε έχει αναφορά στο σοσιαλισμό, αλλά αφενός στέκεται με σεβασμό απέναντι στην αξία του Στίβενσον, ενώ αφετέρου παραθέτει ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο, το γάντι με την αφιέρωση του Κουβανού, που εκτός από το όνομά του, έκλεινε την υπογραφή του με το όνομα της χώρας που αγάπησε -και τον αγάπησε όσο κανείς.

Teofilo Stivenson – CUBA

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: