Που ‘σαι Βουλγαρία που έδειχνες πως θα γινόσουν άλλη… – Ναζιστικοί χαιρετισμοί και ρατσιστικά συνθήματα σε αγώνα της Εθνικής Βουλγαρίας

Όποιος σπέρνει αντικομμουνισμό, θερίζει φασίστες και ρατσιστές

Χτες η Εθνική Βουλγαρίας στο ποδόσφαιρο υποδεχόταν την Αγγλία στη Σόφια, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2020. Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν εμφατική νίκη με 6-0, αλλά το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που μετράει, μπροστά στους “αήττητους” φασίστες της βουλγαρικής κερκίδας, που χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν σαν μαϊμούδες, για να προσβάλουν τους έγχρωμους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας.

Ο αγώνας διακόπηκε, ο αρχηγός των Βούλγαρων Ποπόφ έκανε εκκλήσεις στο κοινό να σταματήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς να ληφθεί κάποιο άλλο μέτρο. Ας σημειωθεί πως κάποιες θύρες του Σταδίου Λέφσκι παρέμειναν κλειστές, ως τιμωρία για αντίστοιχη ρατσιστική συμπεριφορά της κερκίδας των Βουλγάρων σε προηγούμενους αγώνες του ομίλου, με το Κόσοβο και την Τσεχία. Ενώ ο προπονητής της Βουλγαρίας Κρ. Μπαλάκοφ έκανε τον ανήξερο μετά τον αγώνα και έλεγε πως δεν άκουσε τίποτα…

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, όμως, παύει να είναι τέτοια και ασφαλώς δεν μπορεί να αποδοθεί σε “ανεγκέφαλους οπαδούς” και τυχαίους παράγοντες. Τριάντα χρόνια πριν, κανείς δε θα μπορούσε να διανοηθεί παρόμοιες συμπεριφορές στη σοσιαλιστική Βουλγαρία. Το κύμα της αντεπανάστασης δεν έφερε τελικά την “ελευθερία” που ευαγγελιζόταν στους λαούς της ΚΑ Ευρώπης, αλλά αναβίωσε τον φασιστικό εφιάλτη και έθρεψε τους νεοναζί.

Οι επίσημες αρχές και η “δημοκρατική ΕΕ” δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Όποιος σπέρνει συστηματικά αντικομμουνισμό, ας είναι έτοιμος να θερίσει φασιστικές θύελλες και τα “μπουμπούκια” των νεοναζί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: