Ο πρωταθλητισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία

Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Αλλά αν είχαν κατά νου το σύγχρονο πρωταθλητισμό, θα είχαν βρει μια άλλη φράση στη θέση της.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, τονίζοντας τη σημασία του αθλητισμού και της αρμονικής ανάπτυξης του ατόμου. Αλλά αν είχαν κατά νου  (υγιή κτλ) το σύγχρονο πρωταθλητισμό, θα είχαν βρει μια άλλη φράση στη θέση της.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία με τα πόδια του Πολωνού ποδηλάτη Πάβελ Πολάνσκι, που επέλεξε να την ανεβάσει ο ίδιος στο λογαριασμό του σε ΜΚΔ. Η εικόνα που παρουσιάζουν μετά από 18 μέρες, 16 γύρους και σχεδόν τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα στο γύρο της Γαλλίας, με εξογκωμένες φλέβες έτοιμες να πεταχτούν από το δέρμα, είναι αν μη τι άλλο σοκαριστική. Το ίδιο κι η σύγκριση με την εικόνα που είχαν πριν την εξαντλητική διαδικασία.

Ο πρωταθλητισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πριν και μετά

Η υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων, οι συναρπαστικοί αγώνες κι οι επιδόσεις ρεκόρ, είναι απλώς η λαμπερή βιτρίνα που κρύβει τη σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού: τα αναβολικά, τους αθλητές που καταστρέφουν την υγεία τους, ψυχική και σωματική, υπό την πίεση του ανταγωνισμού, υποφέρουν από πόνους και στο τέλος της καριέρας τους είναι σα στυμμένες λεμονόκουπες και τα άλογα που τα σκοτώνουν μόλις γεράσουν ή τα αφήνουν να βασανίζονται.

Αν ο αθλητισμός προσφέρει υγεία, ο πρωταθλητισμός στο πλαίσιο ενός συστήματος που κυνηγά το κέρδος, τους τίτλους και τα ρεκόρ, βλάπτει σοβαρά την υγεία και την ουσία του αθλητισμού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: