Ο Λεμπρόν, το “ΝΒΑ In Greece” και η αβάσταχτη ελαφρότητα του “No Politica”

Τα καλύτερα καρφώματα γίνονται εκτός γηπέδου, ενάντια στην εξουσία, την αδικία και όσους κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο του No Politica, για να μην τα βλέπουν

Η βασική διαφορά του ΝΒΑ δεν είναι το θέαμα, οι κανόνες και η γραμμή του τριπόντου. Είναι κυρίως ότι οι επαγγελματίες παίκτες έχουν το θάρρος της γνώμης τους, παρεμβαίνοντας για διάφορα κοινωνικά-πολιτικά ζητήματα και το έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν με την πρωτοβουλία τους “Black Lives Matter” (οι ζωές των αφρο-αμερικάνων έχουν αξία), με αφορμή ένα από τα πολλά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως αυτό της Μινεάπολης.

Μπορεί το χαμηλό ταβάνι αυτής της πολιτικοποίησης να είναι η κριτική στήριξη στους Δημοκρατικούς, αλλά είναι απείρως προτιμότερο από τους δικούς μας καλοπληρωμένους άσους που κάθονται στο συμβόλαιό τους και μιλάνε από ελάχιστα έως καθόλου για ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στην τελική, δεν είναι κάτι που επικροτείται και ενθαρρύνεται από τη διοργανώτρια αρχή, απλώς η τελευταία δεν μπορεί να κάνει τους παίκτες να πάθουν αμνησία για την καταγωγή τους από διάφορα γκέτο και τα νεανικά τους βιώματα.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος στην απάνθρωπη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και έκανε ένα εύστοχο σχόλιο στο προφίλ του, υπενθυμίζοντας την “απειθαρχία” του Καπέρνικ, και ποιο γόνατο προκάλεσε το δικό του γονάτισμα…

 

View this post on Instagram

 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? 🤦🏾‍♂️ #StayWoke👁

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Κι ενώ οι περισσότερες αντιδράσεις για το σχόλιο του Λεμπρόν ήταν από θετικές ως εκθειαστικές, ήρθε ένα άρθρο σε μια ελληνική σελίδα (NBA in Greece), που κινείται στη γνωστή άθλια γραμμή του No Politica και κάνει κριτική στον Τζέιμς γιατί μπλέκει με την πολιτική. Μετά από τη γενική κατακραυγή, το άρθρο κατέβηκε από τη σελίδα, πολλοί χρήστες όμως πρόλαβαν να αποθηκεύσουν το στιγμιότυπο. Και έτσι μπορούμε να δούμε ένα προς ένα τα φάουλ που οδήγησαν στην αποβολή του…

-Υποστηρίζει βασικά πως οι αθλητές είναι “κακοί αγωγοί της πολιτικής” και πρέπει να μένουν μακριά από τέτοια θέματα που κάνουν τζιζ, κλεισμένοι στη γυάλα τους και το δικό τους γήπεδο, χωρίς να μπλέκουν στον πολιτικό στίβο. Η “προοδευτική λογική” να μένουν οι γυναίκες στην κουζίνα τους και να μην μπλέκουν σε ανδρικά χωράφια, τώρα και σε αθλητικά συμφραζόμενα. Το ιδανικό μάλιστα δεν είναι απλώς να μη δηλώνουν τις πολιτικές τους συμπάθειες, αλλά να μένουν μουγκοί για όσα συμβαίνουν γύρω τους…

-Θεωρεί “υπέροχη ενέργεια” μια φιλανθρωπική πράξη του Λεμπρόν και αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο πώς εννοεί την ενασχόληση με τα κοινά. Είναι υπέροχο να καλλωπίζεις τη βιτρίνα του συστήματος, όχι όμως να κάνεις κριτική στα κακώς κείμενα, γιατί τότε εισέρχεσαι στο “νοητό πλαίσιο της πολιτικής” -ό,τι και αν σημαίνει αυτό!

-Αναφέρει αντιπαραθετικά στη στάση του Λεμπρόν κι ως παράδειγμα προς μίμηση το No Politica του Τζόρνταν, που λέει πως είναι αθλητής και όχι ακτιβιστής. Επίσης είχε πει ότι κι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι αγοράζουν παπούτσια, για αυτό απέφυγε να πάρει θέση υπέρ ενός Αφροαμερικάνου υποψηφίου των Δημοκρατικών, στην Πολιτεία του. Μια από τις πιο μελανές πτυχές του Μάικλ Τζόρνταν, στην οποία έχει ασκηθεί δριμύτατη κριτική, εδώ προβάλλεται ως υπόδειγμα…

-Λέει πως οι αθλητές δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και την παιδεία για να ασκήσουν πολιτική και να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Κάτι που δεν αφορά τελικά μόνο τους αθλητές -εξαιρείται ο Κικίλιας, που σπούδασε ιατρική- αλλά και τον απλό “λαουτζίκο” σε τελική ανάλυση. Πού πας αμόρφωτος, χωρίς πτυχία και αριστεία;

-Πιστεύει πως έγινε υπερβολικός ντόρος για την είδηση, γιατί ζούμε στον αιώνα της “πολιτικής ορθότητας” και ότι η δολοφονία έγινε πρώτο θέμα, γιατί το θύμα ήταν μαύρος. Ενώ αν συνέβαινε το αντίστροφο -το θύμα ήταν λευκός ή ο δράστης μαύρος αστυνομικός-, θα είχαμε μια… φυσιολογική δολοφονία και δε θα είχε ασχοληθεί κανείς!

-Παράλληλα αδυνατεί να διακρίνει ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα στις ΗΠΑ -και όχι μόνο, αρκεί να ρωτήσει και τον Αντετοκούνμπο για όσα βίωσε μικρός στη δική μας χώρα- λες και προσγειώθηκε σήμερα στον πλανήτη και μιλάει για θεωρητικά ενδεχόμενα -όπως πχ το να φονεύσει άνθρωπο ένας εξωγήινος.

Με έξι φάουλ σε ένα κείμενο, σε αποβάλλουν ακόμα και στο ΝΒΑ, πόσο μάλλον που το κείμενο ήταν ανυπόγραφο, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις και ερωτήματα από Έλληνες καλαθοσφαιριστές, όπως ο “σεσημασμένος” Χάρης Γιαννόπουλος -που έχει κάνει στο παρελθόν δημόσιες παρεμβάσεις για κοινωνικά ζητήματα- και ο Νίκος Ζήσης.

https://twitter.com/nik683/status/1265958684728926213?fbclid=IwAR1RnbuU-N0Xg5lKG3ksm3tvk4nxDucPvv7wZNKqD33JV4Mc0AJerOfujsk

Στην ανάρτηση του δεύτερου μπορείτε να δείτε την απάντηση του ΝΒΑ Ιn Greece, που υπερασπίζεται απτόητο τη No Politca στάση του και δείχνει πως παραμένει αμετανόητο, μολονότι αναγκάστηκε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο.

Κι αν τελικά άξιζε να γίνουν ξεχωριστό θέμα όλα αυτά, δεν είναι γιατί έχει σημασία τι λέει μια σελίδα στο Facebook. Έχει πολύ μεγάλη σημασία όμως να μην μπορούν να σταθούν πουθενά οι No Politica που ξεπλένουν την εξουσία και το σύστημα, καθώς και τα πολύ καλά αντανακλαστικά που έδειξε ένα μέρος της μπασκετικής κοινότητας. Είναι καιρός να προχωρήσει και ένα βήμα πιο πέρα -όσο μπορεί και όπου φτάνουν οι δυνατότητές της…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: