Ενός λεπτού σιγή σε γερμανικό στάδιο για νεκρό νεοναζί οπαδό – Στηρίζει η διοίκηση του συλλόγου και τοπική σύμβουλος των Σοσιαλδημοκρατών

Λόγους “ανθρωπιάς” επικαλέστηκαν τόσο η διοίκηση του Chemnitz FC, όσο και η σοσιαλδημοκράτισα δημοτική σύμβουλος Πέγκι Σέλενμπεργκερ, για την απόφασή τους να συλλυπηθούν για το θάνατο γνωστού νεοναζί χούλιγκαν, που τιμήθηκε με ενός λεπτού σιγή από τους οπαδούς της ομάδας.

Η πόλη Κέμνιτς στη Σαξονία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στα φώτα της δημοσιότητας κυρίως με θλιβερό πρόσημο, καθώς αποτελεί “πρωτεύουσα” αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων και περιστατικών βίας και ρατσισμού. Η είδηση πως οι οπαδοί της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου Chemnitz FC αποφάσισαν να τιμήσουν πρόσφατα εκλιπόντα νεοναζί οπαδό τους δε θα προκαλούσε τόση εντύπωση από μόνη της, αν δε συνοδευόταν και από την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του συλλόγου, αλλά και τοπικής πολιτικού του SPD, που έσπευσαν αμφότεροι να ξεπλύνουν την εν λόγω ενέργεια.

Στο πρόσφατο παιχνίδι του τοπικού πρωταθλήματος της ομάδας ενάντια στην VSG Altglienicke στο στάδιο της Γκέλερστράσε, πάνω από 4000 θεατές σηκώθηκαν για ενός λεπτού σιγή προς τιμήν νεκρού οπαδού τους, ενέργεια αρκετά συνηθισμένη μεταξύ οργανωμένων ειδικά οπαδών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Τόμας Χάλερ, ηγετικός στέλεχος της νεοναζιστικής σκηνής της πόλης και σεσημασμένος χούλιγκαν.

Αμέσως μετά τη διάλυση της ΓΛΔ, στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται το Κέμνιτς (άλλοτε Karl -Marx-Stadt), ο Χάλερ είχε ιδρύσει το σύνδεσμο HooNaRa (αρκτικόλεξο των λέξεων χούλιγκαν, ναζί, ρατσιστές), κυριαρχώντας στην αναδυόμενη ακροδεξιά σκηνή της πόλης,

Στο videowall του σταδίου προβλήθηκε ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο του θανόντος, ενώ ο εκφωνητής εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Σε ένα από τα πέταλα της ομάδας, οι ούλτρας έβγαλαν πανό με σύνθημα “Αναπαύσου εν ειρήνη Τόμι”, κρατώντας παράλληλα μια τεράστια σημαία με λευκό σταυρό σε μαύρο φόντο και κάνοντας σόου με φωτοβολίδες. Ο Χάλερ δεν ήταν απλώς οπαδός της ομάδας, αλλά είχε και εταιρεία σεκιούριτι υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης στην έδρα της ομάδας, ως το 2007, όταν η συνεργασία τερματίστηκε, επισήμως λόγω “δηλώσεων του Χάλλερ επιβλαβών για το σύλλογο”.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, μια μέρα μετά το συμβάν η διοίκηση του συλλόγου υπερασπίστηκε μέσω της ιστοσελίδας του τις ενέργειες των οπαδών, κατηγορώντας μάλιστα τα τοπικά μέσα για τον τρόπο με τον οποίο αναμετέδωσαν το γεγονός. Υποστήριξε πως δεν επρόκειτο για “επίσημη επιμνημόσυνη εκδήλωση”, αλλά για “επιταγή ανθρωπιάς προς τους οπαδούς της ομάδας και τους συγγενείς να γίνει εφικτό το κοινό πένθος”.

Στο πένθος αυτό συμμετείχαν και παίκτες της ομάδας, ένας εκ των οποίων μάλιστα έδειξε μετά από γκολ του το μπλουζάκι “Support your local hools”, ένα μπλουζάκι που εμφανίζεται συχνά σε πορείες νενοναζί. Η ενέργειαενόχλησε τη διοίκηση, που δήλωσε πως “δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες εκδηλώσεις στο στάδιο”, σε αντίθεση προφανώς με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις τιμής νεοναζί χούλιγκαν.

Το θέμα απέκτησε ακόμα ευρύτερες διαστάσεις, μετά την απόφαση της Πέγκι Σέλενμπεργκερ, δημοτικής συμβούλου του SPD και υπεύθυνη για τις επαφές με τους οπαδούς της ομάδας, να αναρτήσει στο facebook συλληπητήριο κείμενο για το θάνατο του φασίστα: “Ζούσαμε σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους και κάποτε αποφασίσαμε να πάρουμε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Υπήρχαν βασικά ζητήματα που μας χώριζαν αυστηρά. Υπήρχε όμως και η άλλη, η ανθρώπινη πλευρά. Ήμασταν πάντα δίκαιοι, ευθείς, απολίτικοι και εγκάρδιοι ο ένας στον άλλον, αυτό σε χαρακτήριζε. Αναπαύσου εν ειρήνη!”.

Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε το SPD να πάρει θέσει σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, με το βουλευτή Ντέτλεφ Μίλερ να δηλώνει πως “Η Πέγκι Σέλενμπεργκερ δεν εκπροσωπεί το SPD του Κέμνιτς” κι ότι “δεν καταλαβαίνει της δηλώσεις της, από τη στιγμή που ήξερε ποιος ήταν”. Ο Χάλερ “έφερε ένα μεγάλο κομμάτι δυστυχίας στην πόλη”, πρόσθεσε ο Μίλερ, άγνωστο όμως παραμένει αν η δημοτική σύμβουλος θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κύρωση από το κόμμα της για τις εκδηλώσεις “ανθρώπινης συμπάθειας” στο νεοναζί χούλιγκαν.

Με πληροφορίες από welt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: