Χάποελ Ιερουσαλήμ: Η νέα ομάδα του Νίκου Παππά με σήμα το… σφυροδρέπανο!

Χάποελ σημαίνει “εργάτης” και όλες οι ομάδες με αυτό το όνομα έχουν εργατική καταγωγή και ιδρύθηκαν από την Εργατική Συνομοσπονδία, κάτι που αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους και στα σήματά τους.

Ο Νίκος Παππάς βρήκε νέο σταθμό στην καριέρα του και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Χάποελ Ιερουσαλήμ, που παίρνει μέρος και στο Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ που θα διοργανωθεί στην Αθήνα -με την Περιφέρεια Αττικής να “αξιοποιεί” τα χρήματα των φορολογούμενων για να χρηματοδοτήσει το γεγονός…

Η ισραηλινή ομάδα ανακοίνωσε τη μεταγραφή, καλωσορίζοντας τον παίκτη που θα τεθεί στις οδηγίες του Οντέτ Κάτας -παλιός γνώριμος των ελληνικών γηπέδων.

Κι αυτό μας δίνει την αφορμή να προσέξουμε λίγο καλύτερα το σήμα της, όπου μπορεί να διακρίνει κανείς καθαρά μια -διαφορετική από το κλασικό- μορφή σφυροδρέπανου και στη μέση έναν εργάτη. Ασφαλώς η επιλογή της συνεργασίας έγινε με καθαρά επαγγελματικά κριτήρια, αλλά η σύμπτωση είναι ενδιαφέρουσα και έχει τη σημειολογία της.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, με μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο, Χάποελ σημαίνει “εργάτης” και όλες οι ομάδες με αυτό το όνομα έχουν εργατική καταγωγή και ιδρύθηκαν από την Εργατική Συνομοσπονδία, κάτι που αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους και στα σήματά τους. Αντιθέτως, το Μακάμπι μπορεί να παραπέμπει στην “ομάδα του λαού”, αλλά συνδέεται μάλλον με σιωνιστικές ιδέες. Η διαφορά των συλλόγων και της καταγωγής τους αποτυπωνόταν μάλιστα και στον χαρακτήρα των αθλητικών γεγονότων που διοργάνωναν.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά έχουν συμβολικό χαρακτήρα πλέον, στη σύγχρονη πραγματικότητα του επαγγελματικού αθλητισμού, ενώ οι διοικήσεις όλων των ομάδων που είναι ανώνυμες εταιρίες, είναι ευθυγραμμισμένες με τις στοχεύσεις του ισραηλινού κράτους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: