Τα… “γελοία υποκείμενα” και οι Monty Python έχουν υψηλότερο επίπεδο από τους πιο πολλούς επισήμους

Γιατί συνιστά παρωδία ο χορός Silly Walk αλά Monty Python και όχι τα εθνικιστικά συνθήματα και το “Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς”;

Είναι από τις περιπτώσεις που άλλοι κρυφογελούν και άλλοι το παραδέχονται στον εαυτό τους, αλλά δημοσίως εμφανίζονται σύμφωνα με το “πολιτικώς ορθόν”, σκανδαλισμένοι από την ασέβεια και έτοιμοι να την πατάξουν.

Ο Γιάννης Βούρος μάλιστα, ως δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, έβγαλε ήδη ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για “γελοία υποκείμενα”, την αξιοπρέπεια του δήμου, και την ταυτοποίηση των “αξιολύπητων νεαρών”. Σε αυτό, άλλωστε, οι αρχές είναι συνήθως αποτελεσματικές -όταν θέλουν- και έχουν καλούς πληροφοριοδότες.

Η καλύτερη παρέλαση όλων των εποχώνε

Gepostet von ΤΖΙΖ am Dienstag, 29. Oktober 2019

Είναι πολύ πιθανό οι κοπέλες να μπήκαν στην παρέλαση και να έκαναν το σκετς τους για το χαβαλέ και την ποζεριά (την επίδειξη), επειδή ήξεραν πως θα γίνει ντόρος και το θέμα θα γίνει viral. Ε και; Στην τελική, δεν παρωδούν τους πεσόντες του ’40, αλλά ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, επί του δικτάτορα Μεταξά: τις μαθητικές παρελάσεις και τα -πολύ συζητήσιμα- μηνύματα που περνάνε στην πράξη -τα οποία συμπύκνωσε το σύνθημα των μαθητών “Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς”, στην παρέλαση της Κατερίνης.

Παρωδούν τις παράτες και τους επίσημους, και δεν έχουν λόγο να απολογηθούν για το επίπεδό τους, ειδικά σε αυτούς τους τελευταίους. Αν μη τι άλλο, η σάτιρα των Monty Python στέκει πολύ υψηλότερα, ως επίπεδο και αισθητική, από διάφορους εκλεκτούς επιχειρηματιών, τους ξύλινους λόγους τους και την επίσημη μάσκα που φοράνε, για την ημέρα. Και δεν μπαίνω καν στη λογική να κρίνω το καλλιτεχνικό έργο του κ. Βούρου -και του κάθε Βούρου-. όχι γιατί είναι φτηνό επιχείρημα, αλλά γιατί δεν είναι εκεί η ουσία.

Ακόμα κι αν οι κοπέλες αυτές δεν έκαναν κάτι σπουδαίο και άξιο λόγου, ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που τις κατηγορούν και τι μας δείχνουν οι επιλεκτικές τους ευαισθησίες;

 

Δείτε ακόμα:

Τα υπέροχα έξυπνα κορίτσια

Κάτι παραπάνω από μια απλή παρωδία – Τι συμβολίζει το Silly Walk των Monty Python;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: