StartUp Πατριωτισμός!

Είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν το μη πόλεμος, που σημαίνει αειφορία του κεφαλαίου, αειπενία των μαζών, εξευγενισμένη προπαγάνδα τρομοκράτησης των ανυπότακτων λαών, ώστε τα μεγάλα κεφάλια να συνδιαχειρίζονται ανενόχλητα τον πλούτο που παράγουν τα σκυμμένα κεφάλια.

Λένε πως από την άνοια ή και το αλτσχάιμερ, αρρώστιες τυραννικές για τους ανθρώπους γύρω από τους πάσχοντες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τους αγαπημένους τους, και τους κηδεύουν σχεδόν καθημερινά ολοζώντανους αλλά απόντες, η επιστήμη κάνει ό,τι μπορεί, αλλά μέχρι στιγμής πέρα από κάτι επιβραδύνσεις δεν έχει καταφέρει και πολλά πράγματα.

Για την πολιτική παράνοια ή και την άνοια που πωλείται ως φάρμακο προγραμματικών συνταγών, οπορτουνίστικων κραυγών, μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, και άθλιας κατασκευής τάχα μου δήθεν καινούριων όρων – λέξεων, μπορεί κανείς να περισώσει και την κριτική του σκέψη και την αξιοπρέπειά του, πατώντας γερά στην κοινή εμπειρία της πραγματικότητας, και μελετώντας τις αναλύσεις του ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν το ψηφίζει, αλλά δεν πάσχει από εθελούσια άγνοια, εμφυτευμένο ανίατο εμφυλιοπολεμικό αντικομμουνισμό. Γιατί, για παράδειγμα, η εθελούσια άγνοια γέμισε τα κανάλια και το διαδίκτυο από χτυπημένους από τον κορονοϊό, που δηλώνουν σταράτα και τουιτεράτα ότι δεν τον πίστευαν μέχρι που τον συνάντησαν. Κάτι σαν τον μεγάλο μοιραίο έρωτα στα χρόνια της χολέρας, ένα πράγμα. Ο ανίατος αντικομμουνισμός είναι κάτι σαν τις συνταγές οικείων συναδέρφων μου (Κοττάκη, Πρετεντέρη κι αρκετών άλλων), που θεωρούν ειδικώς αυτές τις μέρες ότι ο εμφύλιος δεν ήταν ταξικός, αλλά απλά εθνικά διχαστικός, οπότε οι κομμουνιστές πρέπει να ευγνωμονούν τους καπιταλιστές επειδή τους επιτρέπουν να μην πάσχουν από την άνοια, που συνεπάγεται ο καλά πουλημένος και πολυδιαφημισμένος νέος πατριωτισμός.

Κι εδώ, φτάνοντας μπροστά σε πραγματικά κρίσιμες, για το λαό και τον τόπο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στιγμές, με βασική πρόταση από την κυρίαρχη αστική τάξη και τους αριστερούς Ηρακλείς της, την προσχώρηση σ’ αυτόν τον παρανοϊκό StartUp πατριωτισμό. Ο οποίος μάλιστα πρωτοπλασαρίστηκε στη νέα προεδρική ορολογία.

Είναι τόσο ταξικά προσδιορισμένος και αντιλαϊκά δομημένος αυτός ο παρανοϊκός StartUp πατριωτισμός, που διαλύει τον κοινό νου, ξαναγράφει την Ιστορία, θυσιάζει νιάτα, εκμαυλίζει μεσήλικες, στέλνει άκλαφτους γέρους στον τάφο, ελαφρά τη καρδία και με εξαιρετικά κέρδη για λίγες τσέπες. Είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν το μη πόλεμος, που σημαίνει αειφορία του κεφαλαίου, αειπενία των μαζών, εξευγενισμένη προπαγάνδα τρομοκράτησης των ανυπότακτων λαών, ώστε τα μεγάλα κεφάλια να συνδιαχειρίζονται ανενόχλητα τον πλούτο που παράγουν τα σκυμμένα κεφάλια. Ο ευρωπατριωτισμός είναι θέμα συσχετισμών. Ο ενεργειακός πατριωτισμός είναι θέμα διόδων κι αγωγών που επαναχαράσσουν σύνορα. Ο νέος πατριωτισμός είναι το κόλπο grosso, για να υπερασπίζεσαι ένα χώρο που τον νοικιάζεις ως χώρα σου, για να έχεις το δικαίωμα να αναπνέεις.

Για να καθιερωθεί αυτός ο νέος πατριωτισμός χρειάζεται κι ένα νέο αντικομμουνισμό. Γιατί φοβούνται ότι το ΚΚΕ ξέρει να παίρνει βαθιές πατριωτικές λαϊκές ανάσες, και με μάσκες και χωρίς, και δεν κινδυνεύει από την ιστορική άνοια, που θα του επέβαλλε να βλέπει τα Μακρονήσια ως «κλαμπ Μεντιτερανέ» του εικοστού πρώτου αιώνα…

 

Σημείωση: Το άρθρο της Λιάνας Κανέλλη αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 29-30/8/2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: