Όπου φτωχός και η μοίρα του

Λυπάμαι πολύ κυρίες και κύριοι, μαζέψτε τα μαχαιροπίρουνα! Δεν θα φάμε Σύριους ψητούς. Σεξουαλική κακοποίηση δεν υπήρξε. Μόνο μια πολύ δυστυχισμένη οικογένεια, με ένα μωρό που γεννήθηκε άρρωστο και βρέθηκε ξεριζωμένο μαζί με την οικογένεια του ανάμεσα σε καλοντυμένους, καλοταϊσμένους, αιμοδιψείς κανίβαλους.

Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την υπόθεση του ζευγαριού από την Συρία είναι το πόσο εύκολα μπορείς να κατηγορηθείς για το οτιδήποτε όταν βρίσκεσαι στην θέση του αδύναμου.

Δεν ξέρω γιατί οι περισσότεροι πέφτουν από τα σύννεφα βλέποντας όσα συμβαίνουν στην υπόθεση με το θάνατο ενός μικρού παιδιού και το σάλο που προκάλεσε το λανθασμένο πόρισμα του ιατροδικαστή.

Η υπόθεση ξεκίνησε ως εξής: Ένα μικρό παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τους γονείς του νεκρό. Καλούνται τρεις ιατροδικαστές να το εξετάσουν ένας εκ των οποίων προβαίνει άμεσα σε δηλώσεις στα κανάλια ισχυριζόμενος πως το 11 μηνών κοριτσάκι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και μάλιστα τέτοια αγριότητας που δεν μπορούσε να το συλλάβει ανθρώπινος νους.

Τα κανάλια άρχισαν να πανηγυρίζουν, καθώς και ο κρυμμένος ρατσιστής μέσα μας. Άρχισαν να καλούν στις εκπομπές τους τον ιατροδικαστή, άρχισαν να σχολιάζουν τα πάνελ, άρχισε να γίνεται σούσουρο μέσα στην κοινωνία, άρχισε ο εμετός κάτω από τα ποστ. Γενικά, ό,τι συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η υπόθεση συνδύαζε χαρακτηριστικά τα οποία αρέσουν στους κανίβαλους θεατές: Υπήρχε σεξουαλικό έγκλημα και δεν ήταν υπεύθυνοι Έλληνες αλλά αλλοδαποί. Άκρως ανακουφιστικό και βολικό. Τώρα δεν χρειαζόταν να απολογηθεί η γειτονιά για το αν γνώριζε για την κακοποίηση και έκανε τα στραβά μάτια… Το θυμάστε το περιστατικό με τον παπά κάπου στην Πελοπόννησο που βγήκε ένας και είπε ”Όλοι γνωρίζαμε και φυλάγαμε τα παιδιά μας”; Φυσικά, γιατί μόνο το παιδί το δικό μας να γλιτώσει και ας βασανιστεί μια άλλη παιδική ψυχή επειδή εμείς ”είμαστε νοικοκυραίοι και κοιτάμε την δουλειά μας”.

Και πριν καλά-καλά στρωθεί το πανηγύρι ήρθε το πραγματικό πόρισμα των ιατροδικαστών πως το παιδί έπασχε από μια σπάνια αρρώστια, τη μικροκεφαλία, η οποία κάνει συχνά επιληπτικά επεισόδια και έπρεπε οι γονείς να του χορηγούν υπόθετα. Ο μη σωστός τρόπος χορήγησης είχε προκαλέσει κακώσεις στο ορθόν του μωρού. Στο μεταξύ, ο πατέρας και ο φίλος του είχαν κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα και είχαν ήδη διασυρθεί στα ΜΜΕ… Τα οποία δεν κατακεραύνωσαν την στάση τους για τον απεχθή ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση μετά την αποκάλυψη της αλήθειας.. Και γιατί άλλωστε ;

Άμεσα έβγαλαν τον πρόεδρο των Ιατροδικαστών να μιλήσει  για τον ”βιαστικό” συνάδελφο που δεν τήρησε τα πρωτόκολλα του ιατροδικαστικού σώματος και έπραξε ένα τραγικό λάθος… Εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν ”απλό βιαστικό παραβάτη κανόνων” αλλά για ένα ιατροδικαστή που με τις δημόσιες δηλώσεις του έφερε αναταραχή στο κοινωνικό σύνολο. α) Δεν δύναμαι να πιστέψω πως δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα σημάδια από υπόθετο ή κλύσμα από τα σημάδια εισχώρησης ανδρικού μορίου ή αμβλούς οργάνου στον πρωκτό ενός μικρού παιδιού.  β) Δεν δύναμαι να πιστέψω πως ένα άτομο με γνώσεις ιατροδικαστικής όταν βλέπει  ένα περιστατικό κακοποίησης ή υποψιάζεται πως είναι περιστατικό κακοποίησης χωρίς άμεσες αποδείξεις  το πρώτο πράγμα που σκέπτεται είναι να βγει στα ΜΜΕ. Σαν επιστήμονας, άνδρας και άνθρωπος το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να νιώθει είναι σεβασμό απέναντι στο νεκρό παιδί και να είναι σεμνός και φειδωλός στις πληροφορίες του. γ) Πώς είναι δυνατόν ένας ιατροδικαστής από τους τρεις πριν προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση να μην συμβουλευτεί την επιστημονική άποψη των άλλων δυο συναδέλφων του; δ) Δεν δύναμαι να πιστέψω πως όταν βρισκόταν στα ΜΜΕ και έκανε δηλώσεις του στιλ  ”Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αγριότητα”, δεν ήξερε πως έλεγε ψέματα και παραπλανούσε το κοινό. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων επισύρει ποινές τις οποίες όφειλε σαν ιατροδικαστής να γνωρίζει.  ε) Δεν δύναμαι να πιστέψω πως δεν ήξερε τι αντίκτυπο θα είχε ο δημόσιος λόγος του μέσα σε μια κοινωνία όπου υπάρχει συστηματική καλλιέργεια αρνητικού κλίματος προς τους μετανάστες.

Αυτό που με φοβίζει σε αυτή την υπόθεση είναι τι θα ‘χε συμβεί μέσα στην ελληνική κοινωνία αν δεν υπήρχε το πραγματικό πόρισμα, το οποίο ευτυχώς βγήκε την επόμενη μέρα; Θα είχε γίνει ένα ακόμα γεγονός -βέλος εναντίον των προσφύγων και μεταναστών. Όπως το περιστατικό με τον Πακιστανό στην Πάρο όπου πολλοί το εκμεταλλεύτηκαν για να αρθρώσουν ρατσιστικό λόγο. Να θυμίσουμε πως γυναικοκτονίες γίνονται παντού στην Ελλάδα, με Έλληνες δράστες, ίδιας αν όχι περισσότερης αγριότητας. Ένας εκ των δολοφόνων -βιαστών της Ελένης Τοπαλούδη ήταν Έλληνας. Ο βιαστής, βασανιστής και δολοφόνος της Ζωής Δαδακλίδου ήταν ‘Έλληνας. Χιλιάδες κακοποιήσεις και εκπορνεύσεις παιδιών στην Ελλάδα έχουν σαν δράστες Έλληνες και μάλιστα γονείς.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιού είναι ένα σοβαρό ζήτημα μέσα στην κοινωνία μας, ένα απεχθές έγκλημα για το νομικό μας σύστημα και μια σοβαρή ψυχική και διανοητική ανωμαλία σε εκείνον που αρέσκεται και επιδίδεται σε αυτή την πράξη.  Η σεξουαλική κακοποίηση δεν γίνεται μόνο από άνδρες αλλά και από γυναίκες. Δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή, δεν έχει επίπεδο μόρφωσης ή οικονομικής κατάστασης. Είναι καθαρά μια παρεκκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά που εδράζεται καθαρά στην ψυχοπαθολογία του θύτη.

Σε αυτή την περίπτωση, του ζευγαριού από την Συρία, όλοι μας λίγο πολύ έχουμε έρθει σε επαφή με ακροδεξιά  δημοσιεύματα που λένε πως στο μουσουλμανικό κόσμο τόσο ανήλικα κορίτσια όσο και ανήλικα αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης με βάση κάποια παραδοσιακά έθιμα αυτών των περιοχών. Αυτή είναι μια μισή αλήθεια, η οποία όμως επειδή επαναλαμβάνεται συχνά, μετατρέπεται σε αυτό το γκεμπελίστικο ”Λέγε-λέγε όλο και κάτι θα μείνει”. Καταρχάς, γιατί αυτά τα άρθρα αναφέρονται μόνο σε κακοποιήσεις που συμβαίνουν στο ”μουσουλμανικό κόσμο” και δεν μιλούν ποτέ για τις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων μέσα στην καθολική ή ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία; Ξεθάβουν παραδοσιακά έθιμα αυτών των χωρών τα οποία αφορούν συνήθως φυλές με μικρό αριθμό ατόμων και βγάζουν συμπεράσματα για όλους τους μουσουλμάνους απανταχού της γης. Είναι σαν κάποιος να μελετά τους Έλληνες Τσιγγάνους στην Ελλάδα και να προβάλλει στο εξωτερικό πως παντρευόμαστε στην Ελλάδα από τα 13 μας. Το γιατί υπάρχουν ακόμα τέτοια έθιμα έχει να κάνει με την εξέλιξη του κάθε πολιτισμού: Αν ήταν νομάδες, αν είχαν αποδεκατιστεί από κάποια ασθένεια ή από συνεχείς πολέμους οπότε υπήρχε ανάγκη για αναπαραγωγή και άλλους λόγους. Δεν είμαστε πολύ μακριά άλλωστε και από την  εποχή που στην Ευρώπη ανήλικα κορίτσια παντρεύονταν κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερους άνδρες.

Όταν αυτές οι απόψεις βγαίνουν από τα ακροδεξιά σάιτ και προφίλ και μπαίνουν μέσα στο σαλόνι μας, με την μορφή ενός επιστήμονα με περγαμηνές, το γεγονός ξεφεύγει σαν χαρταετός. Έρχεται το ψέμα και η υπερβολή να φορέσουν τα ρούχα της αλήθειας και άντε μετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας, όταν είσαι σε ξένη χώρα, μιλάς μια ξένη γλώσσα, είσαι σε καθεστώς πρόσφυγα ή μετανάστη και δεν έχεις στον ήλιο μοίρα. Ευτυχώς αυτή η περίπτωση, γρήγορα ξεσκεπάστηκε, τι θα ‘χε συμβεί όμως αν για κάποιο λόγο και οι τρεις ιατροδικαστές απέκρυπταν την αλήθεια για καθαρά ιδεολογικούς τους λόγους; Αν έβγαζαν ένα ψεύτικο ή βιαστικό πόρισμα; Πιθανότατα ένα νέο πογκρόμ όπως το Μάη του 2011 μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, όπου πάλι εξαιτίας 2-3  ανθρώπων στιγματίστηκαν μετανάστες μόνο και μόνο γιατί περπατούσαν τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας! Τότε που η Χρυσή Αυγή σκότωσε ένα μετανάστη με 4 μαχαιριές μέρα μεσημέρι στην Αθήνα ηλικίας 21 ετών ενώ χτύπησε πάνω από 100 άτομα. Μάλιστα το περιστατικό της δολοφονίας δεν ήταν καν η αιτία γι αυτό αλλά ”η βιτρίνα”, ”η αφορμή” αφού ήδη ο Παναγιώταρος από το 2010 απειλούσε πως αν βγάλει η Χ.Α δημοτικό σύμβουλο θα κάνει πογκρόμ.

Φανταστείτε τώρα, αν δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις αθωότητας των Σύριων γονιών τι θα είχε συμβεί, τόσο σε σχολικό επίπεδο όπου παιδιά μεταναστών μπορεί να υφίσταντο σχολικό απομονωτισμό ή εκφοβισμό ως παιδιά ”βιαστών” ( γιατί έτσι στιγματίζονται όλοι τους μετά από ένα περιστατικό) έως και στην κοινωνία. Σκεφτείτε ακόμα και το επόμενο περιστατικό που θα μπορούσε να συμβεί είτε ο γονιός ήταν αθώος ή ένοχος. Αυτόματα η  κοινωνία θα τον καταδίκαζε.

Κλείνοντας θα ‘θελα να επισημάνω ένα ακόμα σημείο: ότι οι Σύριοι γονείς δεν ζητούν τίποτα άλλο από τον ιατροδικαστή παρά να βγει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τον διασυρμό τους, η οποία μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει συμβεί. Ήταν λαλίστατος πριν ακόμα κάνει την δουλειά του αλλά από ό,τι φαίνεται κατάπιε την γλώσσα του τώρα που πρέπει να παραδεχτεί το λάθος του δημόσια απέναντι στους γονείς. Επίσης, κανένα κανάλι δεν φαίνεται να προσπαθεί να τον βρει και να του αποσπάσει κάποια δήλωση ή να τον εγκαλέσει για την παραπλάνηση που έκανε απέναντι στο κοινό. Αντίθετα μάλιστα, αν μια τέτοια είδηση είχε συμβεί σε χώρα του εξωτερικού για ζευγάρι Ελλήνων μπορεί να είχαν στηθεί ολόκληρες εκπομπές και ασκηθεί μέχρι και κυβερνητικές πιέσεις για μια δημόσια και παγκόσμια συγγνώμη.. Είναι πολύ βολικό, για τους αυτούς πως η Συρία σαν χώρα πλήττεται χρόνια από πόλεμο και δεν μπορεί κανείς Σύριος να βρει το δίκιο του ή να σύρει το νοσοκομείο και τις αρμόδιες αρχές στα δικαστήρια.

Όσο για την γενικότερη στάση των ΜΜΕ, δεν στάθηκαν ούτε σε μια στιγμή σκεπτικοί απέναντι στα γεγονότα. Αν το περιστατικό ήταν αληθές θα γινόταν το σύστριγγλο όπως με το κοριτσάκι από την Βουλγαρία που ο πατέρας του μαγείρεψε και εξαφάνισε το πτώμα του με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Τώρα, που είναι αθώοι δεν χρειάζονται οι Σύριοι καμία δημοσιότητα, καμία συγγνώμη, κανένα δημόσιο βήμα. Δεν έχει ζουμάκι από ανθρώπινο πόνο το θέμα και βγαίνει εκτός.

Λυπάμαι πολύ κυρίες και κύριοι, μαζέψτε τα μαχαιροπίρουνα! Δεν θα φάμε Σύριους ψητούς. Σεξουαλική κακοποίηση δεν υπήρξε. Μόνο μια πολύ -πολύ δυστυχισμένη οικογένεια, με ένα μωρό που γεννήθηκε άρρωστο και βρέθηκε ξεριζωμένο μαζί με την οικογένεια του ανάμεσα σε καλοντυμένους, καλοταϊσμένους αιμοδιψείς κανίβαλους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: