Και ποια ζωή έχει αξία τελικά;

Η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία. Αρκεί να μη μπαίνει εμπόδιο στις ανταλλακτικές αξίες, το εμπόριο, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εκμετάλλευσης.

Γιατί υπάρχει κι εξαπλώνεται το κίνημα Black Live Matters; Γιατί σε κάθε δράση υπάρχει αντίδραση, ιδίως όταν η δράση προέρχεται από τη μαύρη αντίδραση και τους φασίστες. Γιατί οι φτωχοί Αφροαμερικάνοι νιώθουν πως η ζωή τους δεν έχει καμία αξία, σε μια κοινωνία όπου ο ρατσισμός είναι περίπου επίσημη ιδεολογία και πρακτική, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και όπου κάθε αστυνομικός μπορεί να τους σκοτώσει για πλάκα, μένοντας ατιμώρητος.

Οι Αφροαμερικάνοι -και όχι μόνο- διαδηλώνουν γιατί νιώθουν ότι η ζωή τους δεν έχει καμία αξία. Όσοι τους θεωρούν αδέλφια τους, είναι μαζί τους στον δρόμο. Όσοι τους βλέπουν ως εικόνα από το δικό τους μέλλον, τους φοβούνται και τους μισούν. Οι ρατσιστές είναι καθρέφτης ενός συστήματος που σαπίζει, ή μάλλον η κοπριά του. Οι ιδέες τους μυρίζουν μούχλα αλλά είναι χρήσιμες για την κυρίαρχη ιδεολογία και την τάξη που υπηρετεί.

Είναι η ίδια ιδεολογία που όταν αντιμετωπίζει μια επανάσταση θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα -δηλαδή το ιερό και όσιο της ιδιοκτησίας- της- και ανακηρύσσει σε απόλυτη την αξία την ανθρώπινη ζωή. Και όταν επικρατεί, δείχνει στην πράξη πόσο εννοούσε τις διακηρύξεις της.

Κάνει ειρηνευτικές επεμβάσεις που ματοκυλάνε τους λαούς, γιατί ο πόλεμος είναι συνέχεια της ειρήνης τους με άλλα μέσα.
Αφήνει τους λαούς χωρίς δημόσια υγεία, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς επαρκείς κλίνες ΜΕΘ, με τους γιατρούς να καλούνται να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι, εν μέσω πανδημίας.
Βάζει τους εργάτες να δουλέψουν χωρίς μέτρα προστασίας, να εκτίθενται στον ιό, να σακατεύονται, να πεθαίνουν στη δουλειά -όπου όλα είναι κυριολεκτικά, εκτός από τον τόνο στη δουλειά, που πρέπει να ανέβει ένα γράμμα.
Αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες να βουλιάζουν στη Μεσόγειο, να πεθαίνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, εγκλωβισμένοι σε κολαστήρια.
Σκοτώνει της γης τους κολασμένους, σα να ήταν κουνούπια, γιατί έτσι τους βλέπει και πείθει πολλούς πως αυτοί του πίνουν το αίμα, του κλέβουν τις δουλειές, είναι η αιτία του κακού.

Η ανθρώπινη ζωή μπαίνει πάνω απ’ όλα. Εκτός και αν μιλάμε για το κέρδος, την οικονομία που πρέπει να κινηθεί, το εργατικό κόστος, την ασφάλεια του επιχειρηματία, του ιδιοκτήτη, της δημόσιας τάξης κτλ.

Η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία. Αρκεί να μη μπαίνει εμπόδιο στις ανταλλακτικές αξίες, το εμπόριο, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εκμετάλλευσης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: